"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cerattepe'deki maden projesine bir tepki de Bursa'dan

11 Temmuz 2015, Cumartesi 16:19
Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde 38 hektarlık alanda bakır ve açık ocak altın işleme projesine Bursa’dan da tepki geldi.

Artvin’de Madene Hayır Platformu tarafından Artvin Sanat ve Kültür Sosyal Dayanışma Derneği (AS-DER) binasında düzenlenen basın açıklamasında projenin durdurulması istendi. CHP Bursa milletvekilleri ile Bursa’da yaşayan Artvinlilerin katıldığı basın açıklamasında konuşan AS-DER Başkanı Yalçın Akbulut, maden ocağının kentin doğasını bitireceğini söyledi.

Artvin’de yapılmak istenen madene karşı olduklarını belirten Yalçın Akbulut, “Manisa’da binlerce zeytin ağacını yok eden, kaz dağlarında milyonlarca ağacı katleden, insan hayatını kar ve rant uğruna hiçe sayan küresel sermaye ve yerli işbirlikçileri bu günde Artvin’in o muhteşem doğasını katledecek Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alanda bakır ve açık ocak altın işleme projesini hayata geçirmek istemektedirler.” dedi.

Projenin hayata geçirilmesi ile ÇED raporlarına göre 2 milyon ağacın kesileceğini belirten Akbulut, altının siyanürle ayıklanması sonucunda zehirle karışacak suların da doğadaki tüm canlılar ve insanların zehirlenmesine yol açacağını kaydetti. Artvin’in üstünün altından daha değerli olduğunun altını çizen Akbulut, ekolojik dengeyi bozarak değil, koruyarak ta para kazanılabileceğini ifade etti.

DOĞA HER MADENDEN DAHA ÖNEMLİDİR

TEMA Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’nin 50 yıl sonra büyük oranda çöl olacağını belirten Yalçın Akbulut, “Doğa her madenden daha önemlidir.” dedi.

Bilinçli davranan Artvin halkının Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde işletilmek istenen maden ocaklarına izin vermemek için mücadele ettiğini anlatan Akbulut, 29 Haziran’dan bu yana mücadele veren Artvin halkının yanında olduklarını söyledi.

Artvin valisinin de ocağın işletilmesi için Artvin halkına baskı yaptığını belirten Yalçın Akbulut, şunları söyledi: “Buradan Artvin valisini halkın iradesine saygı duymaya ve Artvin halkının yanında olmaya davet ediyoruz.”

Artvin’de Madene Hayır Bursa Platformu olarak Artvin halkının bu haklı ve onurlu duruşunun yanında olduklarını belirten Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm hukuksal ve anayasal haklarımızı kullanarak Artvin’de ve diğer illerimizdeki doğa katliamları durana kadar mücadelemiz hukuksal ve anayasal zeminde devam edecektir. Amacımız çocuklarımıza yaşayabileceklerim bir dünya bırakmak.”

KANUN TEKLİFLERİ İLE USULSÜZ YASALARI DEĞİŞTİRECEĞİZ

Eyleme katılan CHP Bursa milletvekillerinden Orhan Sarıbal doğal katliamlara her birlikte karşı çıkılması gerektiğini dile getirirken, “Her ilde çevreyi koruma adına hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Buradaki bu dayanışmanın genişletilmesi çok önemli. Bursa’da da DOSAB termik santrali imzalanmak üzere. Komisyon ÇED raporuna olumluluk vermiş ve şu anda bakanın masasındadır. Hemen şurada binlerce insanın yaşadığı yerde günde 1200 ton kömürün yakılacağı ve 25 bin ton kömürün stoklanacağı bir kentte yaşıyoruz. Büyük bir çevre katliamı ve büyük bir insanlık riski vardır.” şeklinde konuştu. 

Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise, diğer illerde ki gibi Bursa ve Artvin’de de bu tür projeleri engellemeye çalışacaklarına vurgu yaparken meclis aritmetiğinde de CHP milletvekilleri olarak usulsüz buldukları yasaları değiştirmek için kanun teklifi vereceklerini söyledi. 

Erkan Aydın da Artvin’in rant uğruna yeşili ve doğasının katledilmek istendiğinin altını çizerken, “Bu doğa bize dedelerimizden miras değil, çocuklarımızdan bize emanettir. Bunu bütün dünya nasıl yapıyorsa bizimde o yolla yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Eyleme destek verenler ise “Her yer Artvin, her yer direniş,” “Vali istifa”, “Bursa-Artvin omuz omuza” şeklinde sloganlar attı.

Etiketler: cerattepe, kafkasör, bursa
Okunma Sayısı: 2414
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı