"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Davanın gizlenmesi ayıplanacak bir durum

29 Mart 2016, Salı 08:02
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'de bazı medya kuruluşlarında çıkan “ABD, AK Parti hükümetini ve Erdoğan'ı düşürmeye çalışıyor iddialarını, “saçma sapan, cevap vermeye bile değmez iddialar olarak niteledi.

Kırby, Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluklarının sona verilmesine karar verdiği ancak yargılanmaları süren gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mahkemelerine gizlilik kararı konarak, basına, kamuya ve diplomatlara kapatılmasının da ayıplanacak bir durum olduğunu söyledi.

Başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye gündemindeki konularla ilgili soruları yanıtlayan John Kirby, ABD'nin Türkiye'de hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşürmeye çalıştığı iddialarına ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Öylesine saçma sapan bir iddia ki, bunlara yanıt verip onurlandırmaya bile değmez diye konuştu. Kirby, iddiaların hükümete yakın olan basın kuruluşlarında yer aldığının anımsatılması üzerine, “Kimden geldiği umurumda değil. Bunlar saçma sapan şeyler ve ABD'den bir yanıt hak etmiyor dedi.

BU İLK KEZ OLMUYOR, SON KEZ DE OLMAYACAK

Amerikalı diplomatların, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandıkları mahkemeyi izleme girişimlerine de açık destek veren Kirby, “O duruşmanın açılışında Amerikalı diplomatlar vardı. Ev sahibi ülkenin, siyasi, yargısal ve öteki gelişmelerini izleme, bunlara ilişkin rapor hazırlamak bütünüyle diplomatik prosedürlere uygundur. Bu ilk kez olmuyor, son kez de olmayacak diye konuştu.

DAVALARIN KAMUOYUNA KAPATILMASI AYIPLANACAK BİR DURUM

Dündar ve Gül'ün yargılandığı davaların kamuya kapatılmasının 'ayıplanacak bir durum' olduğunu söyleyen Kirby, “Bu davanın kamuya, medya ve diplomatik erişime kapatılarak, özel şekilde yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu utanılacak bir durum. Daha önce de söylediğimiz gibi, Türk hükümetinin, kendi anayasasında da korunan yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü de içinde olmak üzere ifade özgürlüğüne bağlı kalmaları çağrısını yapmayı sürdürüyoruz" dedi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE SORUN YOK

Kirby, başka bir soruya verdiği cevapta da, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir sorun olmadığını, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu anlatarak, “Bizim için çok önemli bir ikili ilişkimiz var ve bunu çok ciddiye alıyoruz. Türkler için de böyle olduğunu biliyoruz. Daha önce de söyledik, her konuda aynı görüşte olmadığımız konular oluyor. Medya özgürlüğü bunlardan biri. Ama her konuda görüş birliğinde olunmamasına karşın, yapıcı görüşmeler yapılması ilişkinin güçlülüğünü gösterir dedi.

Kirby, Türk yetkililerle ile yapılan görüşmelerde, Suriye, PYD, Türkiye-Suriye sınırı gibi konuların da ele alınacağını, sınırdan İŞİD'e destek vermek için geçişlerin sürmesinin Türkiye'yi de kaygılandırdığını belirtti ve, “Suriye'de kendi kendine ilan edilmiş, yarı özerk bölgeleri desteklemeyeceğimizi söyledik, bunları da görüşeceğiz dedi.

DHA

Okunma Sayısı: 1291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı