"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Faruk Çelik'le ilgili gensoru reddedildi

09 Aralık 2014, Salı 20:19
HDP'nin, Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, "Eğer müfettişlere soruşturma izni verirseniz, adaletin karşısına önce siz, sonra başkası çıkacak" dedi. 

Özel, HDP'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, Meclis'in maden kazaları konusunda kısırdöngü içinde olduğunu belirterek,  aynı durumu daha önce Soma'da yaşadıklarını, herkesin sırada yine ölüm, acı ve gözyaşı olacağını bildiğini söyledi. 

"Bu düzen böyle giderse madenci ölümleri sürecek" diyen Özel, iktidarın konuya yaklaşımının "sorumluluklarını yerine getirmeyenleri korumak olduğunu" savundu. Özel, "Türkiye'de birileri kaçak ocaklarda çalışıyor ve can veriyorsa, bu durum Çalışma Bakanı'nın sorumluluğunda ve ilgi alanında değilse kimin alanındadır. Bundan önceki Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, hiç söylenmeyecek sözü gelip söylemiş ve madenciler öldüğünde 'güzel öldüler, aileleri üzülmesin' demişti. Bir acı, kaza yaşandığında Çelik, söylenmeyecek sözü değil, ideal bir çalışma bakanının söylemesi gerekeni ve olması gerekeni söylüyor. Ama acılar kabuk bağlayınca hafızamız bunları unutmaya başladığında Sayın Bakan aslına rücu ediyor. Hepimizin bildiği iktidar politikalarını savunan ve uygulayan, taşerondan, sömürüden, sermayeden yana tavır içine giriyor, bir facia daha olana kadar. Sistemik sorunu var. Bakan bunu görüp çözmelidir. Biz iki bakandan birini tercih etmek zorunda olmamalıyız ama maalesef sizin oylarınızla bu düzen böyle devam etmeye doğru gidiyor" dedi. 

Çelik'in üçüncü dönemi olduğunu, makam arabasına ve makamı 6 ay daha işgal etmezse boyunun ne uzayacağını ne kısalacağını ifade eden Özel, "Merak etmeyin hayır oyu verdiğinizde oraya muhalefetten bir bakan oturmayacak. Yine Sayın Davutoğlu'nun teklif ettiği ve Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı bir bakan oturacak. Sizin grubunuzdan olacak. Ama  o bakan şunu bilecek; 'sömürü düzenini bitirmek konusunda Parlamento ve benim grubumun benden bir talebi var, işlevsiz denetimi sürdürürsem benim de sonum  önceki bakan gibi olacak.' Sizin oyunuzun böyle bir önemi var" diye konuştu.    

Soma maden kazasını araştırma komisyonunun briket kalınlığındaki raporuna karşılık kendilerinin "tuğla gibi muhalefet şerhi" hazırladığını anlatan Özel, "950 sayfalık raporun içinde bulamadıklarınız olacak. Bazılarını bizim şerhimizde bulacaksınız. Bunlardan biri,  kamuoyundaki en büyük sorunun cevabıdır, 'Komisyon her şeyi araştırdı, tespit etti  ama bir tek sorumlusunu bulamadı.' Onu bulmak isterseniz muhalefet şerhimiz emrinizde. Akhisar'da Soma, Karaman'da Ermenek davası görülecek. Orada bir takım kişiler suçlanacak, yargılanacak ve ceza alacak. Gerçek Soma ve gerçek Ermenek davası...Görevliler üzerlerine düşeni yapmadı, ama siz yaparsanız o yolu açarsınız. Açmazsanız grubumuzun vereceği Soruşturma Önergesi'nde iki bakan soruşturulduktan sonra sevkedildiklerinde, ona da karşı çıktığınızda, o zaman mutlaka ama mutlaka demokratik yollarla iktidardan uzaklaştığınızda kurulacak Yüce Divan'da gerçek Ermenek ve gerçek Soma davası görülecektir. O zaman bu kazalar hayatımızdan çıkacak" dedi.   

Özel, Çelik'in müfettişler için soruşturma izni vermediğini akıl almaz benzetmelerle açıkladığını savunarak, "Güneş çarığı, çarık ayağı sıkıyor. O müfettişleri ele verirseniz, onun da sizi ele vereceğini ve sizden bir üste gideceğinden hareketle izin vermiyorsunuz. Bütün organize suç örgütleri tepeden aşağı yönetilir ama aşağıdan yukarıya çökertilir. Eğer siz müfettişlere soruşturma izni verirseniz adalet yolunda en önemli kavşakların birinde adaletin karşısına önce siz, sonra başkası çıkacak. İster bu suç örgütünün lideri bir gecekonduda saklanıyor olsun, ister kaçak sarayda seyri sefa sürsün  o adaletin önüne çıkmaktan kurtulamayacak" diye konuştu.  

"Ermenek'te madende büyük ve ağır kusurun varlığı..."

AK Parti Grubu adına konuşan Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, gensorunun samimi olmayan gündem oluşturmaya yönelik olduğunu savunarak, kulaktan duyma bilgiler ve genel suçlayıcı ifadeler kullanıldığını kaydetti.

AK Parti'nin konuyla ilgili çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirdiğini anlatan Akgün, hayati tehlike arzeden madenlerin kapatıldığını,  teftiş anlayışının değiştiğini,  işyerleri ve maden sahalarında gerekli denetimlerin yapıldığını savundu. Teftiş görevini yapmayan ve kötüye kullananlardan hesap sorulduğunu belirten Akgün, "Ocaklar canlı bir organizma gibi çalıştığından yarım saat sonra ne olacağını kestirmek mümkün değildir" dedi. 

Ermenek'teki kazada maden ocağının işletmecilikten kaynaklanan büyük ve ağır kusur varlığına dikkati çeken Akgün, "Ailelere sahip çıkmak bizim görevimiz ve sosyal devlet anlayışımızın gereğidir. Ailelerin mağduriyetinin en aza indirilmesi için borçların ertelenmesi ve çeşitli yardımların yapılması devam etmektedir. TOBB her aileye ev yaptırma kararı almıştır. Millet olmak acıları ve kederleri birlikte yaşamayı gerektirir. AK Parti sadece ülke içinde değil, ülke dışında nerede acı ve gözyaşı varsa onları saran el olmuştur" diye konuştu.  

Akgün, gensorunun dayanaktan yoksun ve mesnetsiz olduğunu söyledi.

Okunma Sayısı: 1945
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı