"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Felaket kapıda

10 Mayıs 2018, Perşembe 00:03
Artvin Cerattepe’de Cengiz İnşaat’a ait bakır madeninde, mahkeme kararının ardından çalışma başlamıştı.

Maden faaliyetinin başlamasından kısa bir süre sonra madenden çıkan pasa (maden artığı) dereyi kirletmiş ve su üzerinde yağ oluşmuştu. Yeşil Artvin Derneği, numune alıp resmî kurumlara başvuruda bulunmuştu. Bütün tepkilere rağmen Cerattepe madeninde çalışma bütün hızıyla devam ediyor. Devlet kurumları ise gelen başvurulara cevap vermezken, şehirde maden faaliyetinin aksamaması için büyük bir baskı söz konusu. Maden dolayısıyla bölgedeki son durumu ve Artvin’in gelecekte madenden nasıl etkileneceğini Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve avukat Bedrettin Kalın anlattı.

Felâket kapıda

Karahan, Artı Gerçek’e yaptığı konuşmaya “Artvin’i ölüm bekliyor başka hiçbir şey beklemiyor. Bu Artvin’in sonu demek” diyerek başladı. Madenin henüz kapalı galeri şekilde devam ettiğini ve bu halde çevreye büyük zarar verdiğini dile getiren Karahan “Bu yerin üstünde görülen kısmı bir de yerin altında tünellere devam ediyorlar. Açık halde olduğu zaman ağır metaller havaya karışacak. O zaman olacakları tahmin etmek zor değil” dedi. Cerrattepe panelinde konuşan biyolog Ali Demirsoy’un sözlerini aktaran Karahan, Demirsoy’un maden çalışmasından dolayı olacak sarsıntılar dolayısıyla ağır metallerin nasıl havaya karışacağını, bu ağır metallerin Artvinlileri nasıl zehirleyeceğini ve en sonunda bunun ölümlerle sonuçlanacağını anlattığını söyledi.

Başka dünyamız yok

Şehirde büyük bir baskı kurulduğunu ve paneli yapmak için kendilerine salon dahi verilmediğini dile getiren Karahan, madenin Artvin’in geleceğine etkisini ise “Bir göç olgusunu da başlatacak. Kim durmak ister Artvin’de? Terk edilmiş kasabaya dönecek” sözleriyle anlattı. Daha önce yaşanan göç olgusuna Artvin’in başka bir maden bölgesi olan Damar’ı örnek gösteren Karahan, bölgenin eskiden canlı ve kalabalık bir yer olduğunu, ancak şuan ıssız ve kimsenin yaşamak istemediği bir yer haline geldiğini belirterek şehrin adeta ölü bir şehir haline geldiğini söyledi. Karahan yetkililere seslenerek, maden faaliyetinin durdurulması gerektiğini belirtti ve “Bu vahşetin bir an önce durdurulması gerekiyor. Başka bir dünyamız yok” dedi.

Etiketler: artvin
Okunma Sayısı: 3757
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • fikret cezik

    10.5.2018 04:44:39

    çevre için sağlılk için durmasın

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı