"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazzeli girişimciden şaşırtan icat

21 Mayıs 2015, Perşembe 13:33
Gazze'de Filistinli bir girişimci, İsrail ablukası nedeniyle uzun süreli elektrik kesintilerine çözüm bulmak amacıyla güneş enerjisiyle çalışan fırın tasarladı.

Elektrik kesintisi nedeniyle fırınlarını kullanamayan Halid el-Beşir, çareyi kendi deyimiyle "güneş fırınlar" üretmekte buldu. Gazze'deki bir müteahhitlik ve inşaat şirketinde çalışan ve anorganik kimya alanında yüksek lisans yapan Beşir, güneş ışınlarını çekmesi için Cam kapaklı ahşap bir sandığın içini siyah teneke sacla kapladığını ve güneşi içeri yansıtması için de sandığın kenarına kapağı büyüklüğünde bir ayna sabitlediğini söyledi.

Talep üzerine toplam 30 "solar fırın" yaptığını ifade eden Beşir, daha önce başka ülkelerde üretilen bu fırınların, Gazze'de ilk olduğunu ifade etti.

"Solar fırının çalışma sistemi, her ülkede iklim ve Hava sıcaklığına göre değişiyor. Ben de çalışma sistemine ilişkin bazı değişiklikler yaptım. Onlarca denemenin ardından bu sonuca ulaştım" diyen Beşir, ev hanımlarının nisandan kasım ayına kadar bu fırınları kullanabileceğini ve böylece Aile bütçelerinde tasarruf da sağlayabileceğini anlattı.

Beşir, bu tasarımla tüp alacak parayı zor bulan abluka altındaki Gazzeli kardeşlerine yardımcı olmaya çalıştığını ifade ederek, "Artık, elektrik kesintilerini ve tüpün olmayışını önemsemiyoruz" şeklinde espri yaptı.

Hazırladığı fırında bir yemeğin ortalama 2,5 saatte piştiğini ve kesinlikle yanmadığını dile getiren Beşir, ortalama 120 derece olan fırın sıcaklığının, yaz aylarında 140 dereceye ulaşabileceğini kaydetti.

Ablukaya rağmen fırının yapımında kullanılan çoğu malzemenin Gazze çarşılarında bulabildiğini aktaran Beşir, her Filistinlinin evinde "güneş enerjisiyle çalışan bir fırın" olmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi.

Gazze'de 2006 yılından bu yana İsrail ablukası nedeniyle bir çok ihtiyaç Maddesinin temininde yaşanan sıkıntının yanı sıra uzun süreli elektrik kesintileri de yaşanıyor.

AA

Okunma Sayısı: 2336
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı