"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Günay: HSYK, siyasi bir kurula dönüştü

15 Temmuz 2015, Çarşamba 12:23
Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili olarak 18 savcı ve 31 hakimi görevden almasına tepki gösterdi.

Bu kararın, yargı bağımsızlığı ve yargı teminatı ilkelerine uymadığını dile getiren Günay, “Son zamanlarda HSYK, tümüyle siyasi bir kurul haline dönüştü.” diye konuştu. 

Ertuğrul Günay, HSYK'nın, usulsüz dinleme iddiaları ile 49 hakim ve savcıyı görevden almasını değerlendirdi.

Görevden alma kararlarının, yargı bağımsızlığı ve teminatı ilkelerine uymadığını aktaran Günay, 1961 Anayasası ile hakim ve savcılarla ilgili yüksek kurullar kurulmasının amacının, hakim ve savcıları siyasi iktidarın etki ve baskısından korumak olduğunu söyledi.

HSYK’nın ise özellikle son zamanlarda bunun tam tersine hareket ederek, tamamen siyasi bir kurul haline dönüştüğünü ileri süren Günay, şunları söyledi:

“HSYK, iktidarın iddiaları doğrultusunda hakim ve savcılara yaptırım uyguluyor. Hakim ve savcılar, eylem ve işlemlerinden ötürü hiçbir ciddi hukuki gerekçe olmadan, sadece verdikleri kararlar bazı çevrelerin işine gelmediği için yaptırıma maruz kalırsa bu ülkede yargı bağımsızlığı ve yargıç teminatından söz edilemez ve giderek ülke, bir hukuk devleti olmaktan çıkar.

Hukuk devleti olmaktan çıkma görüntüsü de son derece vahim bir gelişmedir, çünkü devletler meşruiyetlerini hukuka bağlı oldukları ölçüde korurlar. Hukukun güvencesinden, tarafsız işlemlerinden yoksun kalan idareler, bir zorbalık yönetimine dönüşür ve meşruiyetini kaybeder. O yüzden HSYK’nın bu kararı ile Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili verdiği karardan sonra bazı iktidar partisi milletvekillerinin yaptığı açıklamaları da son derece vahim buluyorum. Hukuka bu kadar müdahale edilmesi, bir toplum için barışı ve birlikte yaşamayı ortadan kaldırmayı hedefleyen ciddi bir tehlike işaretidir.”

Okunma Sayısı: 1986
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı