"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Harran’da 900 yıllık şadırvan kalıntıları bulundu

04 Mayıs 2016, Çarşamba 13:28
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Harran Üniversitesi tarafından Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılarda, 900 yıl önce Abbasîler döneminde yapıldığı tahmin edilen hamama bağlı şadırvan ve ticarethane kalıntıları bulundu.

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında yer alan Harran ören yerinde bu yıl 200 kişilik ekiple yapılan kazılarda, 900 yıl önce yapıldığı tahmin edilen şadırvan ve ticarethane odaları gün yüzüne çıktı. Milattan önce 6 binli yıllarda Moğolların saldırısına kadar, kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğine sahip olan ve bir dönem Asur ve Emeviler’e başkentlik yapan Harran ören yerindeki kazılar titizlikle devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Harran Üniversitesi tarafından yürütülen ve Mart ayında başlayan, 200 kişilik ekiple sürdürülen kazı çalışmalarında Abbasiler dönemine ait olan 4 okuldan birinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Harran’da yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya yeni çıkarılan eserleri inceleyen Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’dan bilgi aldı. Göbeklitepe’den sonra en büyük eserin Harran’da ortaya çıkarıldığını ifade eden Vali Küçük, şunları söyledi:

"Dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu Harran’da 6 bin kişilik dünyanın en büyük camisi zamanında burada inşa edilmiş ve çevresinde okul, medrese, hamam dönemine göre çok ileri bir medeniyeti temsil etmiş. Şimdi o bölgede büyük bir kazı çalışmamız devam ediyor. Burası birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin en önemli tarih, inanç ve Kültür turizm merkezlerinden biri olacaktır. Her bir köşesi Şanlıurfa ve Güneydoğu turizmi için çok önemli ve değerlidir. Türkiye’nin en büyük kazı ekibi burada görev yapıyor. Göbeklitepe’den sonra Göbeklitepe değerinde ve kıymetinde büyük eserlerin ortaya konulacağına inanıyorum. Göbeklitepe kadar dünyada ve Türkiye’de yankı ses getirecek değerli ve kıymetli hazinelerin ortaya çıkacaktır ve bunu dünyaya tanıtacağız."

Harran’da Kaymakamlık ile birlikte bir dizi çalışma yapacaklarını ve yöreye uygun tek katlı butik ve otellerin yapılması için çalışma başlattıklarını ifade eden Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, terör olaylarına rağmen bu yılki hedeflerinin 1 milyon turist olduğunu söyledi. 

Harran’da yapılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastladıklarını ve Abbasiler döneminde kalan 4 okuldan birinin ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını belirten kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, “Bu yıl Harran ören yerinde kazı çalışmalarına başladık. Şu an Ulu Cami'nin doğusunda, iç kale ve sarayda kazı çalışmalarımız devam etmektedir. Kale sarayda 3 kubbesi meydana çıkarılan bir hamama rastladık ve kazı çalışmalarına başladı. Ulu Cami'nin külliyesine ait mekanlar bulduk. Bu alanda bir şadırvan ortaya çıkardık ve hamamın hemen yanında çarşı bulduk ve burada da çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içerisinde Abbasiler dönemine ait tabaka ortaya çıkardık. Abbasiler döneminde kalan 4 okuldan birinin ortaya çıkarılması için bu yıl yoğun bir çalışma yapacağız. Bu okulun hemen hamamın yanı başında olduğunu düşünüyoruz ve bu Harran tarihi için çok önemlidir” diye konuştu.

DHA

Okunma Sayısı: 1603
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı