"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır - Türkiye ilişkileri hiç bitmemiş

10 Temmuz 2016, Pazar 11:20
Mısır'da Mursi’ye darbe yaparak yönetime el koyan ve her fırsatta Erdoğan tarafından sert dille eleştirilen Sisi’yle ticari ilişkiler hiç bozulmamış.

Hükümet Mısır’a heyet göndermeye hazırlanırken iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hiç bitmediği ortaya çıktı.

Muhammet Erdoğan'ın Vahdet'te yer alan haberine göre Ekonomi Bakanlığı iki ülke arasındaki verileri ortaya koyarak, Mısır’dan ‘Afrika kıtasında ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülke ve dış ticaret hacmimiz artış eğiliminde olduğu gözükmektedir’ şeklinde bahsetti.

Ayrıca Mısır’ın Ekonomi Bakanlığı tarafından 2016-2017 döneminde öncelikli ülkelerden biri olarak belirlendiği kaydedildi.  

DARBE YILI İTHALATIMIZ ARTTI

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Sisi’nin darbe yaptığı 2013 yılında Türkiye’nin Mısır’a ihracatı geçen yıla oranla yüzde 13 oranında azalarak 3,2 milyar dolar oldu. Bu rakam ile Mısır, ülkemizin en fazla ihracat yaptığı 13. ülke oldu. Aynı dönemde ithalatımız ise yüzde 16,7 artarak 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.  İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 4,8 milyar dolar oldu.

2014’TE İHRACAT ARTTI

2014 yılında Türkiye’nin Mısır’a ihracatı yüzde 3 oranında artarak 3,3 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yaptığımız 12. ülke oldu. Aynı yıl Mısır’dan ithalatımız yüzde 12 oranında azalarak 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı itibariyle 4,7 milyar dolar düzeyinde seyretti.

TİCARET ARTIŞ EĞİLİMİNDE

2015 yılında ise Türkiye’nin Mısır’a ihracatı bir önceki yıla göre bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı yüzde 5 azalarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yaptığımız 14. ülke olan Mısır ile ticaret hacmimiz 2015 yılında 4,3 milyar dolar oldu. 2016 yılının ilk dört ayında ise Mısır’a ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre, bir miktar artarak 994 milyon dolara, ithalatımız da aynı şekilde artarak 446 milyon dolarak yükseldi.

Okunma Sayısı: 2781
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı