"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Muhalif gazetelere kamu ambargosu

27 Şubat 2019, Çarşamba 00:55
Ulaştırma Bakanı, muhalİf olarak nİtelendİrİlen gazetelerİn başta THY olmak üzere kamu kuruluşlarında neden yer almadığı sorusuna “Yasak yok” cevabını verdİ.

Ulaştırma Bakanı, muhalif olarak nitelendirilen gazetelerin başta THY olmak üzere kamu kuruluşlarında neden yer almadığı sorusuna “Yasak yok” cevabını verdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta THY olmak üzere bazı kamu kurumu ve kuruluşlarında siyasî iktidar yanlısı olmayan bazı gazetelerin yer almamasını soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Gürer’in soru önergesini cevaplayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, kamu kurum ve kuruluşlarının alacakları gazeteleri kendi ihtiyaçlarına göre belirlediğini ve bu konuda bir yasaklama bulunmadığını iddia etti. Gürer ise Bakan Turhan’ın verdiği cevaba “Kamu kurum kuruluşları, THY, DDY gibi tüm yurttaşlara açık alanlarda gazeteler yer alıyorsa okuyucu adına tercih ve belirleme yapma hakkı kullanılamaz. Bu hak vatandaşındır” diyerek tepki gösterdi.

Bu gazeteler neden yer almıyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Bazı kamu kurumları, kuruluşları, KİT ve THY’de yasal satış izni bulunan gazetelerin kurum tarafından alınması bir talimata mı bağlıdır? Sözcü, Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, Aydınlık, Yeniçağ, Yeni Mesaj, Yurt, Anayurt, Korkusuz, Yeni Asya ve diğer muhalif olarak adlandırılan gazeteler yer almamaktadır. Bu konuda bir yasaklama var mıdır? Kamu kurum, kuruluş, KİT ve THY’de yıllık gazete giderleri ne kadardır? Alınan gazeteler hangileridir ve ne kadar alınmaktadır?” şeklindeki soruları cevaplanması istemiyle Ulaştırma Bakanı Turhan’a yöneltmişti.

Bakan: Yasak yok

Bakan Turhan, Gürer’in önergesine verdiği cevapta, “kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaçlarına ve bütçe imkanlarına göre alacakları gazeteleri, kendileri belirlemekte olup bu konuda herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır” iddiasında bulundu. THY Anonim Ortaklığının, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına göre ticarî faaliyet gösteren bir özel hukuk tüzel kişiliği olduğunu belirten Turhan, ortaklığın 23.01.2014 tarihli ve 28891 uymakla yükümlü olup halka açık bir şirket olarak bütün açıklama yükümlülüklerini mevzuat çerçevesinde yerine getirdiğini ifade etti.

Tarafsız gazetelere ciddî bir ambargo var

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Turhan’ın kamu kurumlarına alınan gazetelerle ilgili herhangi bir yasaklama getirilmediği yönündeki iddiasının uygulamada anlam ifade etmediğini belirterek, “Ülkemizin en çok satan gazetesinden, en köklü gazetesine değin tarafsız yayın yapan gazetelere ciddî bir ambargo söz konusudur. Bu açıklama topu taca atmaktan ibarettir. Kamu kurum kuruluşları, THY, DDY gibi tüm yurttaşlara açık alanlarda gazeteler yer alıyorsa okuyucu adına tercih ve belirleme yapma hakkı kullanılamaz. Bu hak vatandaşındır. Vatandaşın talebi varsa o karşılanmalıdır. Çifte standart kabul edilemez. İktidar yasal yayınına izin verdiği gazeteler arasında ayrım yapamaz. Basının nasıl haber yapacağına karışarak özgür basının varlığından söz edilemez” dedi.

Bakan kamu kurumlarına talimat vermeli

Gürer, “Kamu kurumları hem aboneliklerde hem ilân ve reklâmlarda  iktidar yanlısı medya kuruluşlarına kesenin ağzını açarken, tarafsız gazetelere baskı uygulaması ve farklı yollarla onları engelleme çabaları kabul edilemez. İktidar yanlısı olmayan, tarafsız yayın yapan gazetelere bırakın reklâmı, kurumlara alınmasını bile engellenmesi doğru değildir. Bakan yasak yok dese de alınması talimatı verdiği an bu sorun ortadan kalkar” diye konuştu.

Haber: Fatih Karagöz

Okunma Sayısı: 2573
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ali

    27.2.2019 17:11:06

    alinacaksa hepsinden alınmalo

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı