"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmanlıca çok önemli dedi, tarihi yeri otel yaptı

08 Aralık 2014, Pazartesi 22:38
Antalya'da gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şurası'nda Eğitim Bir-Sen tarafından getirilen Osmanlıca'nın orta öğretim kurulunda zorunlu öğretilmesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğretilecek, öğrenilecek" sözleriyle savundu.

Ancak Sultanahmet'te bulunan Osmanlı arşivlerinin bulunduğu bina otel yapılınca arşiv, dere yatağında bulunan Kağıthane'ye taşınmak zorunda kaldı. Arşivdeki belgelerin silinmeye başladığı ileri sürüldü.

Yeni kuşakları tarih araştırmacısı bir yönelime sokacak olan zorunlu Osmanlıca öğretilmesi tartışmasındaki bu gönderme, Osmanlı Arşivlerini hatıra getirdi. Geçen yıla kadar binası, imparatorluğun yönetim merkezi olan Sultanahmet'te bulunan Arşiv, Haziran 2013'te Kağıthane'ye taşınmıştı. 400 yıllık tarihi arşiv binasında, "yenileme projesi" başlatılmıştı.

400 YILLIK ARŞİV BİNASI OTEL OLDU

Ticarethane Sokak’ta bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi binası boşaltılır boşaltılmaz tadilata alınmış, binanın etrafına önce büyük duvarlar örülmüştü.

Başına da “Başbakanlık Osmanlı Arşivi restorasyon çalışması” yazılmıştı. Ancak çalışmalar zamanla yerini lüks bir otele bıraktı. Arşiv bahçesinde bulunan limon, defne ve asma ağaçları da kesildi. İnşaat sırasında asırlık çınarlar da zarar gördü, kurumaya terk edildi.

Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi'ne ait bina, İpekyolu Kuyumculuk Kıymetli Taşlar Turizm Otelcilik San.Tic.Ltd.Şti tarafından kiralanarak, otele dönüştürüldü. Otel de açılarak hizmete girdi.

ARŞİV İSE KAĞITHANE'YE DERE YATAĞINA TAŞINDI

Yaklaşık 100 milyon belge ve 370 bin defterin bulunduğu arşiv için ise Cendere Vadisi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsanın bir bölümü ile hazine tarafından Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli arsanın bir bölümünden oluşan toplam 55 bin 809 metrekarelik alan tescillendi. Hassa Mimarlık tarafından projeleri hazırlanan arşiv sitesinin ihalesi, TOKİ tarafından gerçekleştirildi.

UZMANLAR UYARMIŞTI

Yaklaşık bir yıl önce açılışı yapılan yeni Osmanlı Arşivleri binası Kağıthane Deresi’ne olan yakınlığı ve bir o kadar merkeze uzak oluşu sebebiyle tartışmalara neden oldu. Uzmanlar arşivi, Kağıthane Deresi'nin çok yakınına, rutubetin bir yere götürmenin risklerine dikkat çekmiş ve uyarıda bulunmuştu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, basına yansıyan demeçlerinde, "Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin yeri Bab-ı Ali’dir. Osmanlı arşivini Kağıthane’ye taşımak ayıptır, görgüsüzlüktür, densizliktir. Eski bir imparatorluğun, eski bir milletin yönetimine yakışmıyor bu kadar laubalilik" diye çok sert bir şekilde tepki göstermişti.

Arşiv binasının Kağıthane'de yapıldığı yerle ilgili meslek odaları da olumsuz görüş bildirmiş, İnşaat Mühendisleri odası, taşkın alanı içine arşiv gibi özellik taşıyan binaların yapılmasının yanlış olduğunu açıklamış, "Dere yatakları içerisinde bulunan yerleri arşiv binası olarak kullanmamak lazım" denilmişti.

"BELGELER RUTUBETTEN ZARAR GÖRÜYOR" İDDİASI

Uzmanların uyarısını haklı çıkaran iddialar, geçtiğimiz Haziran ve Temmuz aylarındaki yağışların ardından gündeme geldi. Dere yatağındaki binayı su bastığı, binada oluşan çatlaklar nedeniyle arşive su sızdığı ve arşivden kokular gelmeye başladığı iddiaları basına yansıdı. Arşivde çalışan araştırmacılar ise bazı belgelerin ıslak ya da nemli olduğunu ileri sürdü.

Bunun üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne konuyu sordu. Ancak verilen cevapta, “Belge muhafazısı için her türlü modern önlemin alındığını ve sistemde nem alma nem vermenin dünya standartlarında yapıldığı” belirtildi.

Okunma Sayısı: 3245
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • çavdari

    9.12.2014 15:58:23

    Anlaşılıyor ki Hüseyin abimiz bahsettiğim uzmanlardan birisi, Elhak, ben sadece bazı sorular sordum, siz bana ilgisiz alakasız bir çok konuda sorular tevcih ediyorsunuz. Her bir haber başlığını kendiniz için hükümete olan kızgınlığınızı gidermek için tahliye vanası olarak görüyorsanız ona diyecek bir sözüm yok, lakin ben aşağıdaki konulara dair soruyorum. cevabınız yoksa yok deyiniz. selamlar

  • HÜSEYİN İLHAN

    9.12.2014 14:13:15

    Çavdari kardeşim biz yorum yaparken şahsi kaatlerimizi umuma duyuruyoruz.Şimdi bir müslüman bir gün önce sizleri perişan ettiler,ticaretinizi mahvettiler der ve ertesi gün HAYIIR siz dün çok kazandınız ve vergi kaçırdınız bunu geriye dönük(5 yıl)MATRAH arttırarak ilave para ödeyeceksiniz ödemezseniz 'GIRTLAĞINIZI SIKAR ALIRIM,ifadesinden ne anlıyorsun ?ELEKTRİKTE KAYIP-KAÇAK bedeli altında hırsızın çaldığını dürüst tüketiciye ödeten KANUN İHDAS ı ne anlama gelir(KUL HAKKIMIDIR DEĞİLMİDİR,Keza 65 yaş üstüne zengin olsa dahi bedava ulaşımda seyahat ettirmek KUL HAKKINA,SERBEST TİCARETE MÜDAHALEMİDİR nedir.Sizden bu kanaatlerinizi merak eder cevap beklerim.Maasselam ahi.

  • çavdari

    9.12.2014 12:04:57

    şey, her konuda uzman derecesinde bilgi sahibi sayın yorumcu abilerimiz, acaba hükümet Osmanlıca'da niye ısrar ediyor? Bu iyi mi kötü mü? Acaba RTE padişah mı olmak istiyor? Bu haber onların iki yüzlü olduğunu mu ispat ediyor? Lütfen bizleri her konuyu kaplayan şumullü bilgilerinizle aydınlatınız. Zira bazı yorumcuların her konuda hüküm verecek kadar uzmanlaşmış olduğuna şahid oldum.

  • M Numan

    9.12.2014 10:41:07

    osmanlıdan kalan sarayı ve hatıratı da suudlar yıkıp kabe genişledi? yani 2si de tarihi yıktı. ve bir amaca hizmet etmek için.

  • HÜSEYİN İLHAN

    8.12.2014 22:48:41

    Yahu YENİASYA sende adamların OSMANLI sevdasına çomak sokuyorsun.ADAMLAR BURSA da HANLAR BÖLGESİ Diye diye hançerelerini yırtıyor amma semn şimdide OSMANLININ PAYİTAHTI TARİHİ MİRASI OLAN ULUCAMİ,KAPALIÇARŞI ve ALLAHIN HEDİYESİ ULUDAĞ ın güzel YEŞİL DENİZİNE KAKTÜS gibi 25 KATLI BİNALARIDA YAZARSIN. O Binalar varsın Tarihi bozsun,o evraklar arşivmiş ne var yani PROF.olsa ne yazar diyen devletlülerimiz varya o bize yeter artar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı