"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sadece Ramazan ayında gerçekleştirilen 150 yıllık bir gelenek

20 Haziran 2015, Cumartesi 14:16
Bergama'da sadece Ramazan ayında yapılıp satışa sunulan "Ramazan helvası" tezgahlardaki yerini aldı.

Yaklaşık 150 yıldır Bergama'da tatlıcılık yapan Demli ailesinin şimdiki tatlı ustası Zeki Demli, yaptığı açıklamada, Ramazan helvasının bir aile geleneği olduğunu ilçede ilk defa dedesi tarafından yapılıp satıldığını beğenilince de bunu devam ettirdiğini söyledi. 

Demli, helvanın Suriye'de Zülbiye tatlısı olarak bilindiğini belirtti.

Bergama'ya ilk olarak dedesi tarafından getirildiğini anlatan Demli, "Dedem Şam'da asker olduğu dönemde bu helvayı görmüş. Bölgede bulunduğu sırada yapımını öğrendiği tatlıyı Bergama'ya geldikten sonra bir Ramazan ayında yapıp satmaya başladı. Beğenilince bunu gelenek haline getirdi" dedi.  

- "Tadını bilen almadan gitmiyor"

Sadece ramazan ayında ürettikleri helvanın dünyanın birçok yerinden alıcısı olduğunu belirten Demli, şunları söyledi:

"Biz bu tatlının ismini 'Ramazan Helvası' yaptık. İnsanların yoğun ilgisi üzerine her ramazan ayında bu tatlıyı yapıp satıyoruz. Artık çok meşhur oldu. Ramazan ayında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi yerlerden Bergama'ya gelenler, tatlının ismini duyanlar almadan gitmiyor."

- Günlük tüketiliyor

Kilosunu 14 liradan sattıklarını belirten Demli, ramazan helvası yapmanın ince ustalık gerektirdiğini ifade etti. Demli, tatlıyı babasından öğrendiği şekilde geleneksel yöntemlerle hazırladığını kaydederek lezzetli bir ramazan helvasının nasıl yapılacağını ise şu şekilde anlattı:

"Özel olarak hazırlanmış olduğumuz hamurları kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Ardından şekil alması için kaplara dolduruyoruz. Daha sonra kızarmış yağla dolu tepsilerde hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Ardından içinde zararlı kimyasal madde bulunmayan gıda boyasıyla renk veriyoruz. Son olarak da özel ölçülerle hazırladığımız şerbetini verip soğumaya bırakıyoruz. Şerbetini iyice çekince servise hazır hale geliyor."

Demli, günlük olarak yaptıkları helvanın, o günün akşamında tüketildiğini sözlerine ekledi.  

AA

Okunma Sayısı: 8799
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı