"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Said Nursî devleti kutsamadı

12 Kasım 2014, Çarşamba 11:28
Taraf yazarı Ümit Kardaş, dün kaleme aldığı "İslami hareketlerin serüveni" başlıklı yazısında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kardaş, yazısında şu tespitlere yer verdi:

(...)

Bu devlet merkezli bakış ve toplum merkezli bakış ayrımı, sonraları Milli Görüş ve Gülen Hareketi’nin arasındaki çatışmada tekrar su yüzüne çıkacak köklü bir farklılıktır. Buna rağmen, ne Gülen Hareketi ne de Milli Görüş çizgisi, kutsal-devlet kavramından Nursi kadar uzak durabilmişlerdir. Bunun arkasında yatan tarihî bir sebep olarak Sünni İslam’daki ve Osmanlı’daki “güçlü devlet” vurgusu dikkate değerdir.

Said Nursi devleti ele geçirmenin ve toplumu tepeden İslamileştirmenin mümkün olmadığını, devletin kutsanması veya ele geçirilmesi gereken bir yapı değil, bir hizmet aracı olduğunu belirtmiştir. Demokratik rejimle uyum gösteren bu düşünce gayrimüslimlerin devlet memuru olmalarında bir sakınca görmemiş oluyordu.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Okunma Sayısı: 3917
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kamil dağıstanlı

    12.11.2014 14:24:57

    Tebrikler sn. Ümit Kardaş, Nur talebesi olmamakla birlikte kendini nurcu olarak niteleyen birçoklarından daha iyi anlamış durumdasınız Said Nursi'nin felsefesini. Bir kırk kaşık, bir yamalı cüppe bırakarak ayrıldı bu dünyadan, mezarı bile meçhul. Ama hiç kimse çaldı, biriktirdi diyemedi, diyemiyor.

  • Hüseyin ŞAHİN

    12.11.2014 13:43:37

    Sayın Cemil İnce bey! Üstadımız kimseyi yerine vekil bırakmamıştır. Üstad MEŞVERET USULÜNE GÖRE HAREKET EDEN BİR CEMAAT BIRAKMIŞ ve meşvereti her zaman ve her yerde asıl almıştır. Benim de bir reyim var demiştir. hiçbir zaman oraya buraya gitmemiştir. Fethullah hoca Risalelerden istifade etmiş ama Risalelere göre hareket etmemiştir.. Bugün kendisine yanlış yapılıyor. bu ayrı meseledir. Fakat Nur talebesi olmak ayrı meseledir.

  • Cemil İnce

    12.11.2014 11:49:36

    Hocamız, Üstadımızın vekilidir. Onun Bediüzzamanı anlamaması gibi bir durum olamaz.

  • Ahmet Deliorman

    12.11.2014 11:42:28

    Kendilerini Nurcu olarak lanse eden Gülen Hareketi'nin maksadı belli. Milli Görüş hareketinin ise Said Nursi'yi anlamak gibi bir derdi hiç olmadı zaten. Milli Görüş dedikleri iran devriminin etkisinde kalmış devleti kutsayan Türkiye'de bir iran devrimi özlemi yaşayan kesimdir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı