"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soma'da yeni bir skandal

15 Ekim 2015, Perşembe 14:35
Soma maden ocağı faciasından kurtulan şalterci Ramazan Akkoç, yangını yetkililere telefonla haber vermek istediğini ancak arızalı olduğu için yapamadığını söyledi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davası, tanıkların ve mağdurların ifadeleriyle devam ediyor. Dördüncü duruşmanın bugünkü celsesinde ilk ifadeyi Akkoç verdi. Kazadan önce bantların birden durduğunu ifade eden Akkoç, yetkililere haber vermek istediğini ancak telefonların arızalı olduğunu söyledi. Akkoç, “Ben ne yapacağımı düşünürken yanıma amir geldi, 'Dışarıya çıkalım.' dedi. Onun ceketi diğer taraftaydı, onu aldım geldim. Bu sırada siyah bir duman, bizim tarafa doğru gelmeye başladı. Amirim, H panosuna gitmemi istedi. Oradaki arkadaşlara dumanı haber verdim. Gaz maskelerimizi taktık. Bir süre sonra da mavi bir boru vardı, şefimiz hava almak için onu kesmemizi söyledi, onun havasını kullandık." dedi.

'HELALLEŞTİK'

Dumanın yoğunlaşmasıyla takatlerinin kalmadığını belirten Akkoç, bunun üzerine herkesin birbirine, "Hakkını helal et." diyerek helalleştiğini ancak kurtarma ekiplerinin gelmesiyle çıkışa doğru sürünerek ve emekleyerek çıktıklarını ifade etti. Çalıştığı alanda bir tane bile yangın tüpü olmadığını dile getiren Akkoç, madende çalışanlara da tehlike anında neler yapılması gerektiği yönünde hiçbir bilgi verilmediğini söyledi.

'PATRONA 'SİZ', İŞÇİYE 'SEN' Mİ OLUYOR?'

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit'in, Ramazan Akkoç'a soru sorarken "sen" diye hitap etmesine müşteki avukatları, "Patrona 'siz', işçiye 'sen' mi oluyor?" şeklinde tepki gösterdi. Avukatlar, Koçyiğit'in soru sormak yerine yorum yaptığını ileri sürerek, mahkeme heyetine itirazda bulundu. Av. Koçyiğit ise yargılamanın engellendiğini iddia etti. Bu sırada müşteki ve sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Akkoç, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

MAĞDUR KOÇAN: BENİ TANIYOR MUSUNUZ?

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı daha sonra, maden faciasında kardeşini kaybeden Yusuf Koçan’ı, ifadesini almak için çağırdı. Koçan, kürsüye çıkarken tutuklu sanıklara dönerek, "Beni tanıyor musunuz?" deyip işaret parmağını salladı. Bunun üzerine sanık avukatları, "Tehdit var." diyerek tepki gösterdi. Koçan, "Beni tanıyıp tanımadıklarını sordum sadece." dedi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya 10 dakika ara verdi. Bu arada kürsüden inerken fenalaşan Yusuf Koçan'a, sağlık görevlileri hemen müdahale etti.

Aranın ardından Aytaç Ballı, Koçan'ın daha sonra ifadelerine tekrar başvurulacağını ve dinleneceğini belirterek, tanıklardan Mustafa Bostancı’nın ifadesine başvurdu. Kaza anında U3 bölgesinde tarama yaptıklarını belirten Bostancı, kazanın dinamit patlatıldıktan 15-20 dakika sonra meydana geldiğini ve dinamit atımından sonra etrafı duman sardığını söyledi. Hemen temiz hava çıkışına ilerlediklerini ve çıktıklarını, durumu izleme bölümüne bildirdiklerini anlattı.

'KÖMÜRLER SICAK ÇIKIYORDU'

Mustafa Bostancı, son dönemlerde ocağın bazı bölgelerinde sıcak kömür çıktığını, ayrıca daha önce günde 50-60 kamyon çıkarılırken son dönemlerde 70-80 kamyona kadar yükseldiğini, en çok kömür çıkaran vardiya amirinin fotoğrafının panoya asıldığını belirtti. Yaklaşık 4,5 yıldır çalıştığı Soma Kömürleri A.Ş.'de gaz maskelerine altı ayda bir bakım yapıldığını ifade etti. Bostancı, ifade verirken kendisine soru sormak isteyen tutuklu sanıklara, "şef" diye hitap etti. Bunun üzerine mağdur avukatlarından Can Atalay, "Sanıkların tanıklara soru sormasındaki mahiyet açıkça görülüyor, yaşanan baskı görülüyor. Bunu dikkate almalısınız.” dedi. İşçi yakınları da Bostancı’ya, bazı ifadelerinden dolayı tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi. Aranın ardından mağdur ve tanıkların dinlenmesine devam edilecek.

Etiketler: soma, maden faciası
Okunma Sayısı: 1477
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı