"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargı, şimdi de bir başka vesayetin altında

10 Mart 2016, Perşembe 14:55
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Ankara Forumu Derneği’nin 5 Mart'da düzenlediği “Yeni Anayasa Tartışmaları” konulu forumda yaptığı konuşmada, "Yargı içimde kanayan bir yaradır. Türkiye’de yargı, bir an önce bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşması gerekiyor. 2010’dan önce bir vesayet vardı, ondan sonra bir başka vesayetin altına girdi. Şimdi de bir başka vesayetin" dedi.

Haşim Kılıç'ın Ankara Forumu Derneği’nin düzenlediği “Yeni Anayasa Tartışmaları” konulu forumda yaptığı konuşma gazeteci Seda Şimşek tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Seda Şimşek'in Yeni Yüzyıl'da yayınlanan 10 Mart 2016 tarihli yazının bir bölümü şöyle:

"Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Ankara Forumu Derneği’nin düzenlediği  “Yeni Anayasa Tartışmaları” konulu forumda bir konuşma yaptı. Kılıç’ın konuşmasının en can alıcı noktası, Türkiye’de demokratik kültür gelişmediği sürece hangi sistem getirilirse getirilsin sorunların çözülemeyeceğini söylemesiydi. Bunu söylerken Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti’nin “adil, merhametli, eşitlikçi, hoşgörülü, hukuku içselleştirmiş” diye tanımladığı “onurlu insanı” yetiştiremediği görüşünü dile getirdi.

“LAİKLİK YANLIŞ UYGULANDI”

Laikliğin Türkiye’de yıllardır yanlış uygulandığını, devletin laik olmasıyla toplumun laik olmasının karıştırıldığını ifade eden Kılıç, bu durumun içi ile dışı bir olmayan, çift kişilikli bireyler oluşmasına yol açtığına dikkat çekti.

KİN VE NEFRET KÜLTÜRÜ

Kimlikleri üzerinden yapılan siyasetin Türkiye’nin sorunların çözmediğini ve çözemeyeceğinin altını çizen Kılıç, özetle şu mesajları verdi:

- “Kimlik üzerinden siyaset yapanlar, önce kendi mahallesine baktı. Diğer mahalle ne yapıyor onu unuttu. Hangi kimlik iktidarı ele geçirdiyse kendi mahallesinin sorunlarını çözdü. Bunun üzerinden yapılan siyaset başarılı oldu. Devleti ele geçirdiğinde kendi mahallesiyle ilgilendi. 'Hâkim devlet’ anlayışının yerine, ideolojik devlet ortaya çıktı. Ama Türkiye’nin sorunları çözülmedi. Kin ve nefret kültürü ortaya çıktı. Kin ve nefret bu toplumun baş belası.

“PARLAMENTER SİSTEMİN DNA’LARI İLE OYNADIK”

- Kırmızı çizgilerde oturulan masadan yeni bir anayasa çıkamaz. Temel hak ve özgürlükleri güvence altına almayan bir anayasanın, hükümet sisteminin başkanlık ya da parlamenter sistemi olmasının önemi olmaz. Demokrasi kültürü yoksa başkanlık da olsa parlamenter sistem de olsa yine yürümez. Demokratik bir kültüre sahip toplumu hazırlamalısınız, ondan sonra anayasa değişmelidir. Parlamenter sistemi işleyemez hale biz getirdik. DNA’ları ile oynadık.

"ÇİFTE MEŞRUİYET SORUNU ÇIKTI"

- 12 Eylül’de Kenan Evren güçlü bir Cumhurbaşkanlığı sistemi getirdi. Referandumla da cumhurbaşkanını halk oyuyla seçtik. Yetki, görev ve sorumluluk aynı ama seçimle geldi. Çifte meşruiyet sorunu ortaya çıktı. Başkanlık sistemi de olsa eğer güçlü bir temsilciler meclisi varsa başkan ne yapacak? İşte burada demokrasi kültürü gerekiyor.

"ANAYASA MAHKEMESİ '2X2= 367" DEDİ, KARA BİR LEKEDİR"

- Anayasa Mahkemesi, 2007 yılında cumhurbaşkanı seçiminde verdiği 367 kararı ile '2 x 2 = 367' dedi. Bu karar kara bir lekedir.

- Yargı içimde kanayan bir yaradır. Türkiye’de yargı, bir an önce bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşması gerekiyor. 2010’dan önce bir vesayet vardı, ondan sonra bir başka vesayetin altına girdi. Şimdi de bir başka vesayetin. DGM’ler kalktı, özel yetkili mahkemeler geldi, onların yarattığı sorunları gördük. Şimdi de Sulh Ceza Mahkemeleri ile ilgili sorunlar yaşanıyor. Yargının sübjektif alanında sıkıntı var. Bu alanda adil ve dürüst olamıyoruz.

 

Etiketler: haşim kılıç, yargı
Okunma Sayısı: 3213
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    10.3.2016 22:40:21

    Laiklik Türkiye de geldiginden beri hic DOGRU uygulanmadi. Laiklik Islama ve Müslümanlar saldirma aleti olarak kullanildi. Böyle anlasilan ve uygulanan laiklik LANET OLSUN. Bunu getirenin de cani Cehenneme! Laiklik konusunda bütün Türkiye ye dersler verebilirim hodri meydan insan aldatmayin palyocalar sizi. Hem hukuku Avrupadan ithal edersiniz hem de keyfinize göre evirip cevirirsiniz yok öyle hukuk! Türkiye laikligi gibi adi bir laiklik dünyada yok. Tipli PKK ya Nobel Baris Ödülü vermek gibi Türkiye laikligini övmek. Tükürün o dinsiz agresif Islam düsmani laikligi savunan yüzsüzün yüzüne!

  • HÜSEYİN İLHAN

    10.3.2016 22:20:20

    'ANAYASAYI TANIMIYORUM,AYM KARARLARINI TANIMIYORUM,SAYGI DUYMUYORUM, bu sözleri bir ülkenin başındaki zat söylüyorsa orada TUZ KOKMUŞTUR TUUUZ. İsraf ile yapılan HARAMSARAY ı İTİBAR MEKANI olarak söyleyen akıl tutulmasındadır akıııl. Hangi kanun ve kuraldan bahsediyorsunuz. KABEYİ KİRLETECEK KADAR DEN',İLEŞEN SİYASİ UCUBELERDEN başka ne beklenir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı