"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Hamd”i anlamak

Hüseyin Şahin
15 Nisan 2022, Cuma
FATİHA SURESİNDEN DERSLER - Hüseyin Şahin

Allah’a hamd etmek, O’nun sanat eseri olan öncelikle kendi varlığımızı, daha sonra da her türlü güzel ve mükemmeliyetiyle içinde yaşadığımız şu âlemi, âlemdeki varlıkları, varlıklardaki muhteşem güzellik ve özellikleri fark etmeyle alakalı görünüyor. Fatiha suresinin ilk ayetinde, “Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur” diyoruz. Eğer âlemdeki güzelliği, güzellikleri, sanat özelliklerini, estetiği müşahede etmiyorsak, edemiyorsak, insaniyetimizle bunu görmüyorsak, göremiyorsak, Allah’a olan hamdimiz lafızda kalır, lafızda kalıyor. Tıpkı hiçbir eserini görmediğimiz, incelemediğimiz bir mimar hakkında, “bu çok büyük bir mimardır” dememizin kuru lafızdan ibaret kalması gibi.

Bu yönüyle gerçek anlamda “hamd etmek” evreni, hiç değilse gözlem alanımıza giren varlıkları Yaratıcısı/Sanatkârı adına incelemekten geçiyor. Şüphesiz bu incelemede sınır yoktur. Bir yıldızın ışıklarını, bir kuşun kanatlarını, bir ağacın güzelliğini, bir çiçeğin desenlerini… Sanatkârı adına yüzeysel de olsa gözlemeden, burada yansıyan güzellikleri görmeden Allah’ı takdir ettiğimizi ifade edemeyiz. O’nu takdir etmek doğrudan doğruya onun eserlerindeki “kemali”, mükemmelliği görmeye bağlı bir keyfiyet olarak karşımıza çıkıyor.

Aynı şekilde “memnuniyet duyma” anlamındaki “hamd”in gerçekleşmesi de ilahi sanatları gözümüzle fark etmemize, yiyecekleri dilimizle tatmamıza bağlı bir vasıf taşıyor. Memnuniyet dediğimiz olay fark ederek, görerek, tadarak ulaşılacak bir sonuç. Dünyaya gelişimizi yokluğumuza kıyasladığımızda içimize dolan memnuniyet ve bu memnuniyetin Hakk’a yöneltilmesi, evet, tam bir “hamd ameliyesi”dir. Sahip olduğumuz imkânların kıymetini bilip bunlardan Gerçek Kaynak’a referansta bulunarak sevinmek, hoşlanmak, lezzet almak, memnuniyet duymak “hamd ameliyesi”dir.

Daha açık bir ifadeyle, bir kimsenin bir meyveyi yerken, diyelim ki bir incir ya da bir üzüm tanesini eline alıp, seyredip, itina ile ağzına koyduğunda gözüyle gördüğü ve diliyle tattığı güzellikten Yaratıcısı adına hoşnutluk duyması “hamd” anlamına geliyor. Aldığı lezzeti Yaratıcısını hesaba katmadan sebeplere yahut meyvenin kendisine veren bir kimse “hamd etmediği” gibi, meyvedeki güzelliğe ve tada aldırış etmeksizin ağzından “elhamdülillah” çıkan kimse de diliyle “hamd etmiş” görünse de gerçek anlamda “hamd etmiş” olmuyor.

“Gerçek Hamd” üzerine biraz daha yoğunlaşmak gerekiyor.

Devam edelim mi?  

İnşaallah.

Okunma Sayısı: 1895
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    15.4.2022 21:33:54

    " Evet her mü'min namazlardan sonra, her gün hiç olmazsa yüzelliden ziyade "Elhamdülillah "Elhamdülillah" şer'an demesi ve manası da ezelden ebede kadar bir hadsiz geniş hamd ve şükrü ifade etmesi, ancak ve ancak saadet-i ebediyenin ve Cennet'in peşin bir fiatı ve muaccel bir bahasıdır. Ve dünyanın kısa ve fâni elemlerle âlûde olan nimetlerine münhasır olmaz ve mahsus değil ve onlara da ebedî nimetlere vesile olmaları cihetiyle bakar, şükreder." Asa-yı Musa - 53

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı