"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nebevî tasarruf ve Risale-i Nur

Kâzım GÜLEÇYÜZ
17 Ekim 2021, Pazar
Risale-i Nur, ahirzamandaki iman hizmetini, iç içe geçmiş manevî rabıtalarla Asr-ı Saadete bağlayan bir manevî köprü. Bu rabıtalardan biri de, Peygamberimizin (asm) üç yüzden fazla mucizesinin nakledildiği On Dokuzuncu Mektup: Mucizat-ı Ahmediye Risalesi.

Böyle bir kitabın, kaynak eserlere bakılıp atıf yapmadan yazılması mümkün değil. Ama yazılıyor. Üstelik sahih ve muteber hadis ve siyer kitaplarındaki kayıtlara 800’e yakın atıfta bulunularak. Ve bunların tamamı hafızadan. Üstad bunu kendi ifadeleriyle şöyle anlatıyor:

“Yanımda kütüb-ü hadisiye ve siyer kitapları yoktur. Bununla beraber ‘Tevekkeltü alellah’ diyerek başladım. Öyle bir muvaffakiyet oldu ki, Eski Said’in kuvve-i hafızasından ziyade hafızam yardım etti. (...) Ekser Buharî, Müslim, Beyhakî, Tirmizî, Şifa-i Şerif, Ebu Nuaym, Taberî gibi kitaplardan naklediliyor. Halbuki bu nakilde hata olsa—hadis olduğu için—günah olması lâzım geldiğinden, kalbim titriyordu. Fakat anlaşıldı ki, inayet var ve şu risaleye ihtiyaç var. İnşaallah sahih bir surette yazılmıştır.”

Kaynaklara bakılmadan nakledilen rivayetlerdeki yüzlerce ismin hatasız şekilde yazılması harikulâdeliğe ayrı bir boyut kazandırıyor. 

Bunların yanında Peygamberimizi (asm) haber veren Tevrat ve İncil âyetlerinden nakiller de yine hafızadan doğru olarak aktarılıyor.

Ve böyle bir eserin, kütüphaneli bir ofiste, bilgisayar başında değil de, dağda bayırda, hattâ bazı bölümlerinin yağmur altında ve toplam 12 saat zarfında yazılması, daha doğrusu yazdırılması da harika bir hal değil mi?

Evet, maddî sebeplerle izahı imkânsız bir halle karşı karşıyayız. O zaman ister istemez Sabri Efendinin dile getirdiği şu hususu nazara almamız gerekiyor: Bu ölümsüz eser yaz(dır)ılırken, müellifi, manen ve ruhen Peygamber Efendimizle (asm) beraberdi. Onun manevî müzahereti ile bu eser vücut buldu.

Esasen, Risale-i Nur’un tamamı için de aynı şey geçerli. Nitekim Hz. Ali’nin (ra) Celcelûtiye’si, Mevlâna’nın Mesnevî’si, Abdülkadir Geylânî’nin Fütuhu’l-Gayb’ı için “Zat-ı Pâk-i Risaletin ilham ve telkinatıdır” denilen “Ahmed Feyzi ve arkadaşları” imzalı bir mektupta Risale-i Nur’la ilgili olarak, Peygamberimizin (asm) “ondaki hisse, alâka ve tasarruf-u kudsîsinin evliyaullahın eserlerinden ziyade olduğuna” vurgu yapılması bu manayı ifade ediyor.

Risale-i Nur’u bir de bu gözle okuyalım.

Okunma Sayısı: 2792
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ramazan Çalışan

    17.10.2021 09:22:05

    Bu konu, Bediüzzaman'ın hangi eseri, ne gibi bir şartlar altında yazdığının araştılması gereken önemli bir mesele. İşârâtü'l İ'câz'ın savaşta, at üstünde, meyve risalesinin denizli habsinde, otuzuncu Lem'a nın Eskişehir habsinde yazılması gibi konular dan müstakil bir eser yazılabilir. Bediüzzaman her ne kadar eserlerini nazara verip, kendisini gizlese de, On Dokuzuncu Mektup, 800 yakın kaynağa atıfta bulunarak, ezbere ve yanlışsız toplamda 12 saat zarfında, nakledilen rivayetlerdeki yüzlerce ismin hatasız şekilde yazılması, bu zatın zekasındaki harukuladeliğini göstermesi ciheti ile, şahsınında araştılması tanınması gereken önemli bir konu diye düşünüyorum.

  • Ali ok

    17.10.2021 08:45:20

    Okuyalım anlatalım sahiplenelim İnşaallah

  • Seyit Ali

    17.10.2021 08:02:24

    Bediuzzaman asrimiza özel olarak lutfu ilahi olarak gönderilmiş tam bir peygamber aşığı Allah dostu Allah ebeden daimen kendisinden razı olsun. Eserleride bu gün ve yarın manevi hastaliklarimizin tam reçetesidir. Allah istifade edenlerden eylesin.

  • Ferhat ardıç

    17.10.2021 02:16:42

    Bu dünyadaki en kıymetli iş Kur'an hizmetleri ve bu yolda yürümek bu şerefe nail olanlar kıymetini bilsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı