"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Said Nursî’nin CHP’li vekillerle diyalogları

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Temmuz 2019, Pazar
Afyon hapsinde tanıştığı Üstad Bediüzzaman’ın, 23 Mart 1960’ta Urfa’da vefatına kadar yakın hizmetinde bulunan Bayram Yüksel Ağabeyin anlattığı bir hatıra:

“Isparta’da kulağında kulaklık bulunan Halk Partili ihtiyar bir zat geldi. Üstad bu adamı kabul edip kendisiyle görüştü. Ziyaret anında ben de yanlarında bulundum. 

“Adam: ‘Hocam, ben Halk Partisi Malatya milletvekiliyim. İstersen oradan ayrılırım.’

“Üstad cevaben ‘Hayır, ayrılma, sen orada bulun, bizi müdafaa edersin, sen bizi görüyorsun, bizim siyasetle alâkamız yoktur’ dedi.

“Adam Üstaddan memnun olarak ayrıldı.

“Bir gün Ağrı Halk Partisi Milletvekili Ahmet Alpaslan ziyaretine gelmişti. Üstadı çok seven bir zattı. Üstad Halk Partisinin içinde bulunan din düşmanlarına mani olmasını söyledi. Adamı hiç incitmeden çok güzel dersler verdi. Halk Partisinin zulümlerini anlattı. Ahmet Bey ‘Üstadım, eğer istersen Halk Partisinden ayrılırım’ deyince Üstad ‘Hayır, ayrılma, orada bizi müdafaa edersin’ dedi.

“Üstad ziyaretçilerle görüşürken onları kat’iyen rencide etmezdi. Siyasetçilere ‘Siz dinsizsiniz’ gibi sözleri asla söylemezdi.”  

(Necmeddin Şahiner, Son Şahitler-1, s. 413)

Şu satırlar da Abdulkadir Badıllı’ya ait:

“DP’li, Millet Partili, Hürriyet Partili, hattâ CHP’li kimselerden bazı meb’us ve ünlü eşhastan, şahsî dindarlıkları hasebiyle Üstad Bediüzzaman’la görüşen ve dersini dinleyenler de vardır. Hz. Üstada karşı siyasî şahsiyetlerden ilk başta alâka duyan 1950’den önceki CHP Genel Sekreteri Hilmi Uran’dır.

“1950’den sonraki yıllarda bazı CHP’li milletvekilleri gelmiş, Üstadla görüşmüşlerdir.

“Hz. Üstad da CHP’nin yirmi sekiz senelik iktidarında ona ettiği zulüm, dine ihanet vesairelerinden, sadece bu partinin yüzde beşine suç veriyor, geri kalanlarını affediyordu.

“CHP’nin içinde de bazı dindar ve âlimler, nüfuzlu, temiz kimseler bulunuyordu. DP dışında kalan iyi, temiz ve hamiyetkârların gücendirilmeleri ve binnetice Risale-i Nur’a karşı soğuk davranma ihtimalleri söz konusu idi. Hz. Üstad çok dikkatli davranıyordu.”

(Mufassal Tarihçe-i Hayat-3, s. 2358)

Son dönemde yeniden güncel hale gelen “CHP değerlendirmeleri”nde dikkate alınması gereken anekdotlar olarak aktarıyoruz.

Okunma Sayısı: 5954
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    7.7.2019 08:51:27

    Aziz üstadımızı anlamak,onun hizmet metodunun RESULULLAH EFENDİMİZ SAV'min bizlere emsal olarak bıraktığı sünneti seniyyesine uygun olduğunu idrak etmek şart.Zira nice muhakemei akliyesi nakıs olan eşhas ne üstadımızı tam anlıyor nede risalei nurları tam idrak ediyorlar. Aziz üstadımızın İÇTİMAİ HAYAT düsturlarını anlamamak ayrı,tarafgirane hareket içinde bulunup farklı ve hatalı mütaala etmek,ifade etmek ayrıdır.Birincisinde kabiliyet olduğu ,ikincisinde ise tarafgirliklerin hakim olması ile mazaallah artniyet sahibi olma riski ve tehlikesi bulunmaktadır.Rabbim bizi tarafgirlikten,şeytanın ve nefsi emmarenin tasallutu latında olmaktan muhafaza eylesin.

  • Abdullah Tunç

    7.7.2019 04:32:05

    Her partide nurun aşıkları var.Onun için hiçbir partiye cephe alıp,düşman lık yapmamak gerekiyor.Herkese nur un hakikatlarının tebliği için daime ka pı açık bırakılmalıdır.Derste hiç ayırım yapılmadan hakikatlar anlatılmalıdır. Aslında tarafgirlik tebliğe manidir. İman hakikatlarının neşrine engeldir. Siyasi görüşümüzü muhafaza ile be raber diğerleriyle musalahakarane mu amele yapılmalıdır.Köprülerin altından çok sular aktı.Zaman,şartlar alabildiği ne değişti.Şimdi en zıt gibi görünen görüş sahipleri bir araya gelebiliyor,itti fak kurabiliyor,birlikte hareket edebili yorlar.Onun için dünün anlayışı ile parti lere bakmamak gerekiyor.Hatta dikkat edilirse zıtlarda rol değişiyor, Zalim ile mazlum yer değitiriyor. Zamanı,şartları,sosyolojik değişmeleri doğru oku yup değerlendirmek gereki yor.Dünün hal ve gidişlerine takınıl mamalıdır.Bağnazlıkların,peşin fikirli liklerin,katı tarafgirliklerin zamanı geç miştir.İlmin Aklın,mantığın,hakikatın hakim olduğu veya olacağı bir asırda yaşıyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı