"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal medya, ahlâk ve özgürlük

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Temmuz 2020, Salı
Üstad Bediüzzaman’ın İkinci Meşrutiyet döneminde gazetelerdeki makaleleriyle yaptığı ve Divan-ı Harb-i Örfî müdafaasında hatırlattığı çağrı, son günlerde bir kez daha alevlenen sosyal medya tartışmasına da ışık tutacak bir mesaj ve güncellik taşıyor:

“Ey gazeteciler! Edipler edeplí olmalı, hem de edeb-i İslâmiye ile müteeddip olmalı. Ve onların sözleri, kalb-i umumî-i müşterek-i milletten bîtarafane çıkmalı. Ve matbuat nizamnamesini, vicdanınızdaki hiss-i diyanet ve niyet-i hâlisa tanzim etmeli.” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 50)

Görüldüğü gibi, Üstad genel anlamdaki hürriyet için ısrarla vurguladığı ahlâk çerçevesini basın özgürlüğü bağlamında da tekrarlıyor; medyayı milletin ortak düşünce ve duygularına tercüman olan yayınlar yapmaya çağırıyor; basın ilkelerinin vicdan ve hâlis niyetle örtüşmesi gereğine dikkat çekiyor.

Baş döndürücü bir sür’atle ilerleyen iletişim teknolojisinin sosyal medya mecralarını günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına dahil ettiği, adeta onlarsız yapamaz hale geldiğimiz ve korona sürecinin bu vakıayı daha da perçinlediği bir ortamdayız artık.

Ülkemizde 54 milyon insan, yani neredeyse her üç kişiden ikisi sosyal medya kullanıyor.

Bu yoğun ilgide, pratik ihtiyaçların yanı sıra, TV ve basılı gazete gibi geleneksel medya araçlarının büyük ölçüde tek adam rejiminin kontrolüne girmesiyle ortaya çıkan boşluğu sosyal medyanın doldurması da etkili oldu.

Zaman zaman gündeme getirilen “sosyal medyayı da zaptu rapt altına alma” düşüncesinin son günlerdeki provokasyonlar üzerinden tekrar ısıtılmasının asıl sebebi de bu.

Oysa “iktidar ve Saray adına” linç operasyonları ve itibar suikastçılığı yapanların da dahil olduğu çok taraflı trol çetelerince estirilen psikolojik terör çok kişinin canını yaktı. Ama hiçbir insanî, vicdanî, ahlâkî ölçü tanımadan savrulan iftira, hakaret ve tehditler iktidar cenahında kimsenin umurunda olmadı. Ne zaman ki, Twitter iktidar partisi bağlantılı 7340 hesabı kapattığını açıkladı, kıyamet koptu. Sonra provokasyon olduğu çok belli iğrenç paylaşımlar geldi ve bunları çoktandır hazırlığı yapılıp el altında tutulan sosyal medya harekâtı için düğmeye basmanın gerekçesi olarak kullanma aşamasına geçildi.

Genel gidişatın bir parçası olarak...

Okunma Sayısı: 3706
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said HAKTAN

    7.7.2020 11:02:38

    kazım hoca ahlaksızlar bebelere babalara veya analara küfrederken.İktidar yanlısı veya değil.Bu mecra çok acımasız bunun hizaya getirlmesi çok tabii değil mi?1-2 günlük bebeğe bişerefler neler söylüyor.Bunlar normal şeyler değil...

  • zeki aydin

    7.7.2020 01:44:59

    kazım bey selamlar. herzaman haktan yana olan nadir gazetecilerden olduğunuz için teşekkürler. İslam dünyasi malesef kan ağliyor müslümanların yüzü malesef asırlardır gülmüyor. müslüman devletlerin hemen hepsinde hak hukuk adaletin emaresi kalmamış. yöneticilerin söyledikleri artik din olmuş.istediklerini kâfir ilan edip istediklerini terörist istediklerini vatan haini dini malesef kendi çıkarları için bir kılıç gibi kullanıyorlar bence islam dünyasının acilen bir rönesans a ihtiyacı var.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı