"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güzelce Mahmud Paşa Çeşmesi

Kübra ÜNÜVAR
17 Nisan 2021, Cumartesi
İSTANBUL’UN TARİHİ ÇEŞMELERİ - Hazırlayan: Kübra Ünüvar

Tarihi kültürün çok fazla olduğu Eminönü semti… Gülhane Parkı’na olan yakınlığı, Bab-ı âli kapısı, çarşıları, camileriyle ün kazanan Eminönü, Osmanlı’da pek çok olaya ev sahipliği yapmıştır. Mahmud Paşa Çeşmesi de tarih dolu Eminönü semtinde buluyor. 1605 yılında, Güzelce Mahmud Paşa tarafından yaptırılan çeşme, Mahmud Paşa Medresesi ile Mahmud Paşa Camii’nin bulunduğu meydanda bulunuyor. Çeşmeye bakıldığında pek çok defa tamir edildiği görülmektedir. Çeşmenin ilk yapılışına ait kitabe de bulunmaktadır. Bu kitabede,

“Bülbül-i gördü çu esasını dedi tarih”

Yapdı hak yoluna bu çeşmeyi Mahmud Paşa” yazmaktadır. Yaptığımız araştırmaya göre ise, bu manzume Türk şairlerinden Bülbüli’ye ait olduğu anlaşılmaktadır. Çeşme, II. Osman, III. Mustafa, Sultan Abdülmecid döneminde tekrardan onarılmıştır. Klâsik meydan çeşmeleri tarzında yapılan çeşmenin üç yüzü ve her yüzünde bir çeşmesi bulunmaktadır. Abdülmecid döneminde son kez onarıldığı için çeşmenin en üst kısmında Abdülmecid’in tuğrası yer almaktadır ve üst kısmı kiremit çatı ile örtülüdür. 

Eminönü severlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken tarihî yapılardan biridir Güzelce Mahmud Paşa Çeşmesi.

Okunma Sayısı: 1228
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı