"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yassıada’nın bilançosu

M. Latif SALİHOĞLU
11 Ağustos 2022, Perşembe
GÜNÜN TARİHİ: 11 Ağustos 1961

Son yıllarda adı “Demokrasi Adası” diye değiştirilmiş olsa da, oranın adı Yassıada diye yâd ediliyor. Halkın mâşerî vicdanında ise, ismi Yaslı Ada olarak yerleşmiş durumda.

Günün tarihi açısından konuya değinecek olursak…

Burada, 14 Ekim 1960 günü başlayan ve 11 ay süren Yassıada Dâvâları, yaklaşık 203 mesai günü görüşülmeye çalışıldı. Bütün bu görüşmeler için de toplam 872 kez oturum yapıldı.

1068 şahidin dinlenildiği bu oturumların vakit hesabı itibariyle yekûnu 1033 saati bulduğu söylenebilir.

*

Yassıada duruşmaları esnasında, ayrı ayrı dosyalar halinde olmak üzere 19 dâvâya bakıldı. Bunların içinde üzerinde en çok durulanı ise, “Anayasa’yı ihlâl” dâvâsıdır.

Bu dâvâlar, esasında kasdî ve göstermelik olduğu gibi, verilen cezalar da hiçbir şekilde vicdanlarda mâkes bulmadı.

Bunun yanı sıra, mazlûmlara verilen ve tatbik edilen cezaların toplum vicdanında açtığı yaralar ise, hiçbir şekilde kapanmadı, esasen kapanacak gibi de görünmüyor.

*

Söz konusu 11 aylık “Yassıada duruşmaları”nın süresi, mazlûmların oradaki “Zindan Duvarları” arasında tutulmuş olduğu zaman zarfını tamamını içine almıyor sadece. Zira, mazlûm ve mağdur Demokratlar, 27 Mayıs (1960) Darbesi’nden kısa süre sonra adaya sevk edilmeye başlandı ve yüzlerce maznun duruşma vaktine kadar orada cebren bekletildi.

Aynı şekilde, 11 Ağustos 1961’de duruşmanın sona ermesinden tâ 15 Eylül’e kadar, yüzlerce vatan evlâdı, yine insanlık dışı bir muamele ile Yassıada zindanlarında tutulmaya devam edildi. Bu da, orada yaşanan çileli ve kahırlı sürenin bir buçuk yılı da aştığını gösteriyor.

*

Milyonlara kan ağlattıran söz konusu hadise ile ilgili diğer bazı bilgileri de şöyle aktarmak mümkün:

Yassıada dâvâlarında sanık olarak bulunanlar, başta Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan, Demokrat Parti hükümeti üyeleri, milletvekilleri ve bu partinin çeşitli il-ilçe merkezlerindeki aktif, dinamik hizmetlerde bulunmuş olan muhtelif kademelerdeki yöneticileri.

Bunlara ilâveten, ayrıca vali (Konya), kaymakam, komutan, emniyet müdürleri (İstanbul) gibi, az sayıdaki bazı asayiş, askerî ve mülkî yöneticiler.

Başlangıçta 600 kişiyi bulan kara liste, duruşmaların ardından, sayı 412’ye kadar indirgendi. Yekûn sayılarının böyle yüzlerle ifade edilen o mazlûm insanlara, başta idam cezası olmak üzere her türlü eza, cefa, ceza şekli revâ görüldü. Mazlûmlar hakkındaki idam ve sair cezaların infaz edilmesine ise, aynı yılın Eylül ayı ortalarında başlandı.

Yassıada Mahkemesi, sadece hukuk ve demokrasinin değil, bilumum insan hak ve hürriyetlerinin adeta paspas gibi çiğnendiği, yahut çarmıha gerildiği uyduruk ve fakat pek zâlimane bir mahkeme hüviyetiyle, yakın tarihin sayfaları içinde yerini almış oldu. Allah, bu millete bir daha böylesi acılar yaşatmasın.

Okunma Sayısı: 1568
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    11.8.2022 09:03:49

    Bu dehşetli zulümlerin,bu istibdadi icraatların bu dünyada dahi hesabı ka nun ve hukuk çerçevesin de sorulmadıkça,failler hak ettikleri cezalara çar pılmadıkça bu despotluk lar,zulümler,istibdatlar sü rüp gşdecektir.Ve er geç bu millet tarihi ile doğru bir şekilde mutlaka yüzle şecek ve yüzleşmelidir.Eğ risiyle doğrusıyla muhak kak yakın ve uzak tarih ehilleri tarafından,tarafsız objektif bir şekilde ortaya konmalıdır.Bu,bu milletin anasının ak sütü gibi hak kıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı