"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Unutulmak... Dokunur ya her insana!

M. Said ZEKİ
18 Nisan 2022, Pazartesi
Her insan unutur ama; hiç kimse unutulmak istemez. Hayatın senin için bazen vahyin kesildiği zaman gibi olur... Unutulduğunu sanırsın. Ama arkasından gelen ilk ayet şöyledir: “Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da!” (Duha, 3)

Hayatımıza -bir anlığına veya bir ömür boyu- girip çıkan insanlar.. Şöhretin zirvesinde iken her gün aranıp sorulanlar.. yaşlanınca bir köşede veye huzurevlerinde yalnızlık içinde ölenler..

Bizi unutanlar ve bizim unuttuklarımız...

***

Her gün yeni tecelliler oluyor hayatımızda. Biz önceki günleri ve bir derece geçmişi unutuyoruz. Her yeni günün kederini ve sevincini yaşayabilmemiz için; unutkanlık bir rahmet ve nimet hükmündedir. Bir savunma mekanizmasıdır.

Her acımızı her gün, ilk günkü tazeliğinde hatırlamış olsaydık; hayat çekilmez olurdu. Hayat öyle bir şey ki; unutmak zorunda bıraktırıyor en sevdiğini.. unutmam dediğini bile.

“Hayat böyle bu gemide /Eskiler yiter yenide /Beni değil kendini de /Unutursun Mihribanım.”

Belki de, bu unutmak değil ‘arşive kaldırmaktır.’

Yad-ı cemil ise, bir insanın vefatından sonra güzel bir şekilde anılmasıdır.

***

Bediüzzaman ‘insan nisyandan alındığı için nisyana müptelâdır’ der.

Bazı Dilbilimciler insan kelimesinin; ‘unutan varlık anlamında’ ins kökünden geldiğini söylerken, bazıları ‘kendisine öğretilen varlık’ anlamında înâs mastarından veya “çok hareket etmek” manasındaki nvs kökünden türediğini söylemektedir. Ayrıca “cana yakın olmak, uyum sağlamak” anlamındaki üns mastarından türediği “yaratılış itibariyle sosyal varlık olduğu” şeklinde değerlendirmeler de mevcut.

***

Bediüzzaman’a göre; unutkanlığın en kötüsü; çalışmak ve hizmet esnasında nefsin unutulmasıdır. Nefsin, çalışmakta ve hizmette kendini unutması tam bir dalâlet hâlidir.

Hizmetlerde ön safta koştuktan sonra; ücret ve mükâfatların dağıtımı esnasında nefsin unutulması ise, kemal hâlidir.

***

Güzellikler hayatımızda kayboluyor çoğu zaman. Yavaş yavaş su alan gemiler gibi batıyor dostlarımız, değerlerimiz..Günümüzde artık her şey karşılıklı olmuş... Arayanı ararlar, soranı sorarlar, unutanı unuturlarmış... Fakat gizli yanan ateşin közü olmazmış. Mekanlar ayrı olsa da, gerçek dost asla unutmazmış. Çünkü gerçek dostlar, gökyüzündeki yıldızlar gibidir; onları her zaman göremezsiniz. Ama zor zamanlarınızda, sizin için hep var olduklarını ve koşarak geleceklerini bilirsiniz...

***

Allah dostlarından biri şöyle diyor:

“İki şeyi asla unutma: Allah’ı ve ölümü. İki şeyi de unut: Yaptığın iyiliği, gördüğün kötülüğü.”

Gerçek dostumuz, mevlamız olan ve bizi asla unutmayan Rabbimiz ise şöyle buyuruyor:

“Allah’ı unutan ve bu yüzden Allah’ın da, onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın.” (Haşr, 19)

“O halde zikirle, şükürle, ibadetle, dine hizmet ederek beni anın ki; ben de sizi anayım, lütfumla muamele yapayım. Bana şükredin, ihsan ettiğim nimetlere nankörlük etmeyin.” (Bakara, 152)

Okunma Sayısı: 3082
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • tülin

    18.4.2022 20:17:47

    “Birbirimizi görmezden gelsek...”diyor merhum S.Karakoç; “...yüreğimiz de selamı keser mi acaba?” …Fakat gizli yanan ateşin közü olmazmış. Mekanlar ayrı olsa da, gerçek dost asla unutmazmış… Ne güzel bir mukabele.. Tebrik ve dua ile efendim..

  • Nahit Topaloğlu

    18.4.2022 09:59:28

    Ne kadar hoş bir yazı! Mâşâallah. Tebrik ediyorum kardeşim. Kalemine sağlık! Bâki selam ve muhabbetler.Fî emânillah!

  • Oğuz Yiğiter

    18.4.2022 03:19:53

    Mâşâallah. Tam enfüsî bir murakabe yazısı. Ramazan-ı Şerîfin feyzine mazhar bir hissiyatın mahsûlü besbelli. Allah razı olsun, gönlünüze inşirâh, kaleminize velüdiyet inşaallah. Tebrikler, dualar...

  • Bilalim

    18.4.2022 00:18:30

    “Nisyan bir nimettir, yalnız her günün âlâmını çektirir, müterakimi unutturur.”(ESDE) Fena şeylerin nisyanı insanı müteleziz ediyor, rahatlatıyor misal biten musibetler.. İyi şeylerin nisyanı ruh için mücazat oluyor.. misal nimetler gibi... elimizden geçip gidince kıymeti derk ediliyor ekseriyetle.. Yazınız için teşekkür ederim.. unutulmuş hakikatleri tahattur etti yeniden...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı