"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Olaylara tepkisiz kalmak: “Genovese Sendromu” - 1

Mustafa Gönüllü
01 Eylül 2021, Çarşamba
1964 yılında Amerika’da gerçekleşen ve üzerinde önemli psikolojik çalışmalar yapılan bir olaydan bahsedeceğiz. Bu olay Kitty Genovese adlı 38 yaşındaki kadının cinayetiyle ilgili.

Olayın psikolojik çalışmalara yön veren tarafı ise cinayet gerçekleştiği sırada etrafta 38 kişinin bulunması ve bu kişilerin olaya şahit olmalarına rağmen müdahale etmeyip seyirci kalmalarıymış. İşin daha ilginç yanı, olaydan sonra katil ifadesinde, onu izleyen kişileri fark ettiğinde önce kaçmayı düşündüğünü, ama tepkisiz kaldıklarını görünce devam ettiğini söylemiş.

Olaydan 4 yıl sonra iki psikolog bu olayı ele almış ve 12 yıl süren ve 50’nin üzerinde deneyi ihtiva aden çalışmada, etraftaki kişilerin müdahale ihtimali ile kişi sayısı arasında ters orantı olduğu sonucuna varmışlar. Yani olaya şahit olan kişi sayısı arttıkça, bu kişilerin müdahale etme ihtimali azalıyormuş.

Bu sonucu göz önünde bulundurarak Genovese olayına orada bulunan 38 kişinin tepki göstermeyip müdahale etmemesinin altında yatan sebepler şunlar olabilir:

Olayı gören insanların çok olduğu ve nasıl olsa birinin tepki göstereceği düşüncesi, tepki sırasında diğer kişilerden destek görememe düşüncesi, tepki göstermede kendine güvenememe, tepki sonrasında zarar görme endişesi, nasıl bir tepki vereceğini bilememe ve tepkisinin dozunu ayarlayamama gibi sebepler olabilir.

Bunlar gibi birçok sebep sayılabilir, ancak birbirini tanımayan bu 38 kişi arasında bir koordinasyon bozukluğu olduğu kesindir. Nitekim 2008 yılında yapılan bir başka araştırmanın sonucunda, olayı gören kişilerin birbirini tanıyor olmasının olaylara tepki verme ihtimallerini arttırdığı görülmüş.

Bunu tetikleyen etkenler ise birbirini tanıyan kişilerin duygusal yakınlıkları, düşünce yapılarının ortaklığı, tepki sırasında yanındakilerden göreceği destekten emin olmaları, koordineli ve birlikte hareket edebilmelerinin kolaylığı olabilir.

Bu tür çalışmalarla birlikte psikoloji literatürüne birçok yeni tanım eklenmiş ve yaşanan olaylar esnasında tepkisiz kalan kişilerin aslında ‘Genovese Sendrom’lu kişiler olduğu belirtilmiş.

Çevremizde bu sendroma yakalanan ne kadar çok insan var değil mi, ya biz?

Okunma Sayısı: 2956
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rasim

    1.9.2021 11:38:06

    Toplum mühendsleri ülke üzerinde 10 yıllarca emek sarfedip Genovese sendromlu kişiler oluşturdular. Dedelerimiz bu kadar değildi sanki. Dikkat çeken bir konu. Allah razı olsun.

  • Cenk Çalık

    1.9.2021 10:09:43

    Maşallah barekallah. Bu konu çok önemli. Pek çok içtimai açılım yapılabilir. İlgiyle takip ediyorum. Devam inşaAllah...

  • Halil İbrahim Karahan

    1.9.2021 09:09:28

    Allah razı olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı