"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bylock programı gerçekte nedir?

Mustafa ÖZBEK
25 Mart 2017, Cumartesi
Bylock cemaatin esrarengiz haberleşme programı mıdır, yoksa 1 milyar aktif kullanıcısı olan Google’ın uygulama marketi ile dünya üzerinde 1 milyar cihazı ve 500 milyon aktif kullanıcısı olan bir haberleşme uygulaması mıdır?

Bylock; en basit hali ile GOOGLE PLAY ve ITUNES üzerinden 2016 yılı Ocak ayına kadar her isteyen tarafından indirilebilen ve bu tarihten sonra kullanım dışı olan bir bilgisayar programıdır. WHATSAPP gibi mesajlaşmaların başkaları tarafından okunmaması özelliği ile iletişim gerçekleştirebilen bir bilgisayar programıdır. Uygulamanın temel amacı yazışmaların kayıt altına alınmamasıdır. Kriptolamanın anlık yapılması sebebiyle mesajlaşma muhtevasının çözülmesinin de mümkün olmadığı ifade edilmektedir.

Bylock’a ilişkin olarak Hürriyet gazetesinde gazeteci İsmail Saymaz’ın; programın sahibi David Keynes ile yaptığı bir röportaj yayınlanmıştır. Buna göre 3 Aralık 2013 tarihinden beri kullanımda olan program, sistemde kaldığı sürede GOOGLE. PLAY’den 500.000, APP STORE’ den 100.000 ve toplamda 600.000 kişi tarafından indirilmiştir. David Keynes’e göre kullanıcılar genelde Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’lıdır. TBMM Darbe Araştırma Komisyonu üyesi Selçuk Özdağ’ın beyanına göre masonlar da bu programı kullanmaktadır. 

( www.havasspress.com/3463-fetocu-degilimmasonum.html#.WNLjm2TyjIU )

Yukarıda yazılanları doğrular şekilde Bylock uygulamasının Temmuz 2014 tarihinde Google Play Storeda olduğu şu internet adresinde açıkça görülmektedir:

https://web.archive.org/web/20140818062556/https://play.google.com/store/apps/details?id=net.client.by.lock. Bylock’un son Google Play Store kaydının 22 Mart 2015 olduğu ve yaklaşık 500.000 kişi tarafından indirildiği şu internet adresinden net olarak anlaşılmaktadır:

https://web.archive.org/web/20150322201135/https://play.google.com/store/apps/details?id=net.client.by.lock

Bylock uygulamasını ürettiğini iddia eden kişi, anonim bir blogpostta, Bylock’ un Kasım 2014 tarihinde yaklaşık 1.000.000 (bir milyon) kullanıcıya ulaştığını ve Ortadoğu ülkelerinden gelen isimsiz siber saldırılara karşı uygulamanın bakımında zorluklarla karşılaştığım açıklamıştır. Oysa Sabah Gazetesi’ne göre kullanıcı sayısı 150.000, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye göre 215.000, Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Yetkin’e göre ise 165.000’ dir. Google Play ise 500.000 kişi tarafından Bylock kullanıldığını belirtmektedir.

ByLock programının resmî kayıtlarda patentinin "David Keynes" isimli kişi adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu isim ise ilk olarak İngiliz TheGuardian gazetesinin ByLock hakkında yaptığı araştırmayla ortaya çıkmış, ancak haberde David Keynes’in gerçek biri olup olmadığının bulunamadığı belirtilmiştir.

Bu aşamada çok yakın zamanda Hürriyet gazetesinde David Keynes isimli kişi ile ABD'de yapılan bir röportaj yayınlanmış, bu röportaj söz konusu programla ilgili bir kısım soru işaretlerini gidermiştir. Bu röportaj ile David Keynes’in gerçek bir kişi olduğu ve programın gerçekten APPLE Store isimli uygulama marketine yüklendiği ispatlanmıştır. Böylelikle programın genel kullanıma açık olmadığı ve ancak referans ile belli bir örgüt izni ile kullanılabildiği iddiası çürümüştür.

Apple Store Uygulama Marketinde Programın Hak Sahibi David Keynes’in pasaportu

(http://www.hurriyet.com.tr/iste-by-lock-david-keynes-40257030) 

Bylock’un Apple Store Uygulama Marketinde olduğunu ve programın hak sahibinin David Keynes’in olduğuna dair belge (http://www.hurriyet.com.tr/iste-by-lock-david-keynes-40257030) .    

Bu belgeye göre Bylock aplikasyonun Apple ID numarası 842 680 855’dir.

Keynes, ByLock'un, 2014 yılının Mart ayından sonra Apple Store ve Google Play adlı online mağazalarda kullanıma açıldığını, uygulama için ayda 29 dolar ödediğini, altyapısını güçlendirilip sürümü yükseltilemediği için ByLock’un, 7 Eylül 2014’te AppStore’dan kaldırıldığını, Google Play’de bir yıl kalabildiğini, ancak program, Apple Store ve Google Play’den kaldırıldıktan sonra da farklı internet sitelerinden indirilmeye devam ettiğini, Keynes, Ekim 2015 itibariyle GoDaddy adlı server firmasına ücret ödemeyi kestiğini ve bu sebeple ByLock’un Ocak 2016 itibariyle kullanımdan çıktığını, o tarihten beri kullanım dışı olduğunu ve darbe teşebbüsünde  kullanılmadığını beyan etmiştir.

Keynes, ByLock’un Google Play’de yaklaşık 500 bin, AppStore’dan 100 bin kişi olmak üzere 600 bin kişi tarafından indirildiğini açıklamıştır. 

Bylock programı ABD'de yapılmış ve patent sahibi de bir ABD vatandaşı olan David Keynes isimli kişidir. David Keynes tarafından ortaya konulan belgeler bu durumu açıkça ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla iddia edilenin aksine Bylock programı ne ABD'deki CIA yetkilileri ne de Türkiye'de ki TÜBİTAK yetkilileri tarafından tasarlanıp kullanılmamıştır. Bylock programı bir sosyal haberleşme uygulamasıdır. 

Bylock  uygulaması gizli bir program değildir ve bu programın telefona internetten indirilemeyeceği yönündeki açıklamaların aksine 2014 yılının Mart ayından sonra;

Apple Store

Google Play Store

https://web.archive.org/web/20140818062556/https://play.google.com/store/apps/details?id=net.client.by.lock

https://apkpure.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock

http://www.appszoom.com/iphone-app/bylock-ktlop.html

https://www.technopat.net/sosyal/konu/ios-icin-bylock-kurulumu.279723/

http://appcrawlr.com/ios/bylock

https://www.mobbo.com/Android/App/net.client.by.lock/64212

https://sensortower.com/android/us/by-lock/app/bylock-chat-call/net.client.by.lock/

http://appcrawlr.com/ios/bylock#authors-description

http://mobile.softpedia.com/android/app-lock-by-lock-app-master-android-review-3727.html

https://apkdot.com/apk/by-lock/bylock/bylock-1-1-7/

https://apkpure.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock

http://www.apkmonk.com/app/net.client.by.lock/

https://m.downloadatoz.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock/

adlı online uygulama marketlerinde ve web sitelerinde kullanıma açıldığı ve bu tarihten itibaren herkes tarafından kolaylıkla indirilebilecek bir program olduğu görülmektedir. 

Bylock Google Play Store ve Apple Store’da vardı

Bylock’un Google Play Store’da olduğu ve oradan indirilip kullanıldığına dair ekran görüntüsü:

Google Play Store web sitesinin Ağustos 2014 tarihli arşiv görüntüsü 

(https://web.archive.org/web/20140818062556/https://play.google.com/store/apps/details?id=net.client.by.lock)

Bylock programı satışa çıkarıldıktan 1 yıl sonra altyapısı güçlendirilip sürümü yükseltilemediği için Google Play’den kaldırıldığı, 7 Eylül 2014 tarihinde de Apple Store’dan kaldırıldığı, ancak bu tarihlerden sonra da yukarıda linkleri verilen farklı internet sitelerinden indirilmeye devam edildiği ve GoDaddy adlı server firmasına ücret ödenmediği için ByLock’un Ocak 2016 itibariyle tamamen kullanımdan çıktığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak, Bylock’un cemaatin esrarengiz haberleşme programı değil, 1 milyar aktif kullanıcısı olan Google’ın uygulama marketi ile dünya üzerinde 1 milyar cihazı ve 500 milyon aktif kullanıcısı olan Apple Store’da kullanıma sunulmuş, ayrıca onlarca başka web sitesinden indirime açılmış bir haberleşme uygulaması olduğu ortaya çıkmıştır.

Bylock programının patent sahibi David Keynes'in pasaportundaki kayıtlarına göre; en son 17 Haziran 2016’da Türkiye’ye giriş yaptığı ve 7 Ağustos 2016’da Türkiye’den ayrıldığı, dolayısıyla 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında Türkiye'de olduğu, darbe girişiminden yaklaşık 20 gün sonra Türkiye’den ayrıldığı ortaya çıkmıştır. (http://www.hurriyet.com.tr/iste-by-lock-david-keynes-40257030)

Hâlihazırda soruşturma geçirenler, yanlış ve hukuka aykırı olarak; hapis yatmamak için “etkin pişmanlıktan” yararlanma vaadiyle birkaç isim vermeye zorlanarak,  masum insanların da ismini verebilmektedir. 

Bylock'un soruşturma ve yargılamalarda, delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili bir sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Okunma Sayısı: 20793
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yusuf ATMACA

    25.3.2017 11:50:05

    Teşekkürler aydınlatıcı ve tarafsız yayından dolayı Allah razı olsun. Özdağ darbe araştırma komisyonunda darbeyi mite bildiren ve fetöden tutuklu binbaşıya soru sormak aklına gelmemiş olan kişi. Ayrıca diğer 3 partiden kişilerinde aklına gelmiyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı