"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müfrit hayvan sevgisi

Nurenda Yaşar Coşkun
10 Ocak 2022, Pazartesi
Kalbin bâtınına, başka muhabbetlerin girmesine meydan verme. Çünkü, bâtın-ı kalb âyine-i Sameddir ve O’na mahsustur. 1

Kalbin batınına, hayvana olan muhabbetin yerleştirilmesi günümüzün büyük problemlerinden biri. Etrafımız ayarsız kalplerle dolu, muhabbet ayarları artık insan için değil, hayvan için kaymış durumda. Buradaki büyük patolojiyi, iyi irdelemek gerekiyor.

İnsan kalbinin en derinine başka bir insanın muhabbetini yerleştirdiğinde elemli bir sevgi hâsıl olur. Bu her âdemoğlunun tecrübe ettiği bir durumdur. Cenâb-ı Hakk’ın muhabbetinin olması gereken yere, insan sevgisi girdiğinde acı kaçınılmazdır. Çünkü Cenab-ı Hak, bakidir, O’nu sevmeye yarayan kalpteki merkezde sonsuz bir sevme kapasitesi vardır. Bu anahtar kilit uyumu sağlanmazsa insan, her seferinde yanlış kapıları açmaya çalışır ve hayatı sevgi arayışı, sevilememek, sevildiğini hissedememek, sevgiye mukabele görememek, sevginin yıpranması, sevdiğinin firakı vs. gibi muhabbet acıları çeker. Hayatı yaşanmaz bir hale gelir.

Asrın insanı acıdan kaçar halde, elemli bir hayat istemiyor, kısa dünyasında kalp acısı çekmek istemiyor. Ne yazık ki kendince bulduğu reçete çok ciddî fıtrî bozuklukları beraberinde getirmekte. Kalbi artık insana değil, hayvana yönelmiş durumda, taparcasına bir hayvan sevgisi almış başını gidiyor, kendi hayvanını başka bir insanın evlâdından çok daha kıymetli görüyor. Kalbin batınına, hayvanını koymuş, aklınca elemli bir sevgiden kurtulduğunu sanıyor. Sonsuz sevgi potansiyelini, insandan daha aşağı bir mahlûka yöneltmiş durumda.

Hayvan sevgisi bir bakıma bebek sevgisine benzer, ancak bebek sevgisinin getirdiği sorumluluklardan katbekat daha az sorumluluk ister, hayatını hayvanına göre değil, hayvanı kendi hayatına göre adapte eder. Hayvana gösterilmesi gereken ilgi, bakım, sabır, şefkat vs. çok daha azdır bebeğe göre. Birçok yönden karşılıksız, fazla sorumluluk istemeyen, acısı, elemi daha az bir çeşit sevgidir. Yani tam asrın insanına göre bir sevgi türü. Kalbini tatmin ediyor ve acı çektirtmiyor. Üstelik insan sevgisindeki gibi mukabele görmeme, beklentiye girme gibi dertler de yok. Kalp kırıcı sözlerde duymuyor hayvandan. Hal böyle olunca giderek hayvana kayan bir muhabbet, almış başını gidiyor.

Merkezde Cenâb-ı Hakk’ın olmadığı hiçbir sevgi türü uzun vadede mutluluk, huzur getirmez. Hayvana olan menfi muhabbetin en vahim neticesi, rikkat-i cinsiyenin zarar görmesidir. Bu da ciddî bir fıtrî bozulmadır. İnsan kendi gibi bir insan evlâdına olan şefkatini, sevgisini, ilgisini kaybederse her türlü zulme ortak olabilir. Eşref-i mahlûkat olan insan esfel-i safiline inip sükût etmediği sürece her türlü mahlûkun üzerinde bir şefkati ve sevgiyi hak eder. İnsana olan menfi sevgi elemi ve acısı, tokadı yoluyla bazen insanı yaratıcısına götürebilir, ancak hayvan sevgisi müsbet olmadığı zaman fıtratı bozar ve insanı zalim birine dönüştürebilir. Muhabbet ayarlarını her daim istikametli tutmanın tek yolu merkezdeki o noktanın Cenâb-ı Hak’la buluşmasıdır.

Dipnot:

1) Sözler, 32. Söz.

Okunma Sayısı: 1813
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şerafettin Birol

    15.1.2022 14:10:52

    Güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim hocam

  • Fernur

    10.1.2022 12:28:29

    İnsanlara neyi sevmeleri gerektiğini söylemenin çok doğru bir tutum olmadığı kanaatindeyim. Sevgi koşullu olmaması gereken bir şeydir, işin içine koşul giriyorsa çıkar ilişkisi olur o sevgi olmaz. Sevgiden korkmak asıl büyük tehlike. Bir kalbin içine Allah'ın ve tüm yaratılanların sevgisini sığdırabilirsiniz. Bu sizin sevmeyi istemek konusundaki samimiyetinizle alakalıdır, sevginin bir miktarı ve ölçüsü yoktur çünkü.

  • A. AYDIN

    10.1.2022 11:51:56

    "Taparcasına bir hayvan sevgisi almış başını gidiyor, kendi hayvanını başka bir insanın evlâdından çok daha kıymetli görüyor...Hayvan sevgisi bir bakıma bebek sevgisine benzer, ancak bebek sevgisinin getirdiği sorumluluklardan katbekat daha az sorumluluk ister" Önemli tespitler. Tebrikler.

  • Said Yüksekdağ

    10.1.2022 11:35:42

    Güzel bir konuya temas etmişsiniz. Ne yazık ki kimi insanlar hayvan sevgisinde çok aşırıya gidebilmektedir. Hatta öyleleri var ki kendi öz evlatlarından ziyade beslediği hayvanı (kedi, köpek, kuş vs) daha çok seviyor ayrı bir yerde tutuyor. Çocuklarına göstereceği ilgi ve alakayı hayvanlara gösteriyorlar. Bunun farkına varan çocuklar da o hayvanlara karşı kıskançlık hasıl oluyor, kin ve öfke dolu hale geliyorlar. Evlerinde hayvan sevenlerin bu konuda dikkat etmeleri gerekir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı