"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirel ve Erbakan nasıl aynı sınıfta okudu?

Osman ZENGİN
24 Ağustos 2021, Salı
Malûm, 70’li senelerin meşhur siyasî liderleri; “Demirel, Erbakan, Türkeş ve Ecevit’ti.” Devamlı, kıyasıya bir siyâsi münâkaşaların yapıldığı o senelerde, hem Demirel, hem Erbakan, ikisi de, İTÜ’den sınıf arkadaşları olduklarını söylüyorlardı.

Gerçi, ikisi de mühendisti, ama Demirel inşaat, Erbakan makine mühendisi idi. O zamanlar, bunu benim aklım almıyordu. Şubeler, meslekler farklıydı, ama ikisi de nasıl sınıf arkadaşı oluyordu? 

Beni bir merak sardı ve o zamanki imkânlarla (şimdiki gibi bir “tık” la her şeye ulaşılamıyordu.) araştırmaya başladım. Evvelâ, ikisinin de, “İTÜ mezuniyet yıllığı”ndaki hâllerini okudum. Demirel bıyıklı, Erbakan bıyıksızdı. Her ikisi için de, ortak olarak; “akıllı, zekî, çalışkan” gibi vasıflar sayılıyordu.

Şecerelerini incelemeye başladım. Demirel’in; anası da, babası da, Isparta İslâmköy’lü, halk çocuğu. Babası çiftçi Yahya Efendi. Anası da, yine köy kadını, Ümmühan ana. Kendisi ise, çocukluğunda yaptığı işten dolayı, “Çoban Sülü” namlı birisi. 

Erbakan’ın ailesi ise; halk tabakasından ziyâde, elit tabaka denilen bir zümre. Babası, Adana Kozanoğlu sülâlesinden Mehmed Sabri Bey. Meslek olarak da, ağır ceza reisi. Ve M. Kemal’in Trabzon’a geldiğinde, onu karşılayanlardan biri. Annesi ise; Sinop’un meşhur ailelerinden biri olan, Kamer Hanım.

İşin garibi, Demirel siyâsi hayatına hep kendi memleketi olan Isparta’dan başlayıp devam etmişken, Erbakan ise, siyâsete ilk adım attığı yer olarak, memleketi olan Sinop değil, potansiyeli olan Konya idi. Çok kimse, Erbakan’ı, bu yüzden “Konyalı” olarak bilir.

Kaderin cilvesi işte, ben de, 70’li senelerde, şimdiki Gazi Üniversitesi’nin makine mühendisliği bölümüne başlamıştım. Üçüncü sınıf Akışkanlar mekaniği hocamız, o zamanlar DSİ Gn. Müdürlüğü’nde daire başkanı olan, “Kadri Örencik” idi. Bazen, ders aralarında hocalar, havayı değiştirmek için, ders harici şeyler anlatır ya, işte bir gün, Kadri hoca da, lâf lâfı açınca, demez mi, “ben, Demirel ve Erbakan’la sınıf arkadaşıydım.”

Haydaaa… Aradığımı bulmuştum galiba. “Aklımın bir köşesindeki” o bilmeceyi hemen hocaya sordum. Hoca tebessüm etti. “gençler, öyle değil. Bizim zamanımızda İTÜ’de, 1. ve 2. sınıfların dersi, aynı olduğundan, aynı sınıfta okur, 3. Sınıftan itibaren, kendi şubemize, mesleğimizi öğreneceğimiz ayrı sınıflara geçerdik” deyince, öyle sevindim ki, “Ya hocam teşekkür ederim, gerçekten bunu bilmiyordum. Hele de, biz de mühendislik tahsiline başlayınca, daha da çözememiştim. Siz bu meselemizi hâllettiniz, sağ olun” dedim. Hakikaten de, farklı meslek olmasına rağmen, mühendisliklerin, o senelerde de, 1 ve 2. sınıflarının dersi, hemen, hemen aynıydı. Ancak, 3. sınıfta, meslek derslerini öğrenmeye başlamıştık.

Bir de tevafuk oldu. Ben, mühendislik okumaya biraz geç kalmıştım. Bir-iki sene evvel gelseymiştim, o zaman bizim ders hocamız Erbakan olacakmıştı. Siyaset sahasına geçtiği için, okulda hocalığı bırakmıştı. (Okulumuz bizden evvel devlet değil, özel Yükseliş, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’ydi. Sahibi de, Süleyman Demirel’in kardeşi, ‘Hacı Ali Demirel’ idi.) Gerçi, Erbakan, hocamız olmamıştı, ama onun asistanları hocamız olmuştu. ona yetişemedik. Erbakan olsaydı, bu suâli, bizzat ona sorardık. Ama o sözün çözülmesi, bizi çok sevindirmişti.

Okunma Sayısı: 7473
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Türeli

    24.8.2021 21:57:35

    Hüseyin ilhan abi kadayıfın altı o zaman daha kızarmamıştı, siyasete atılınca kızarıyor. Onu yedikten sonra patates müslümanları dedi, komutanlar başörtülüye selam duracak dedi kanlı mı kansız mı dedi ve ortalık 28 şubat ile karıştı.

  • Omerarcok

    24.8.2021 18:41:58

    Millet olarak bir çok siyasinin ünlülerin hayat hikayelerini bilmiyoruz.Rahmetlik Erbakan ve Demirel'in okudukları üniversitede okumak büyük şans yazıyı okuyunca eski siyasi günleri hatırlattı Güzel bir yazı olmuş Allah razı olsun

  • Hilal

    24.8.2021 13:11:26

    Osman abi, bilmeceniz çok ilginçmiş. Anlatış tarzınız, işin peşini bırakmayıp, sonradan öğrenme şekliniz, beni hem güldürdü, hem de hoşuma gitti . Bu arada, bilmediğimiz şeyleri de öğrenmiş olduk. Bir akrabam var, o da sizin gibi makina mühendisi. Ona da anlattım. O da, Erbakan'a " hoca" denmesinin esas sebebinin bu olduğunu, okulda hocalık yaptığından dolayı söylendiğini, yoksa dini anlamdaki bir hoca olmadığını söyledi.

  • Hüseyin İlhan

    24.8.2021 09:20:24

    Muhterem ağabeyim birde KADAYIF KIZARTMASINI sorarmıydınız hocanıza.Acaba o zaman İTÜ'de böyle gastronomi dersleride veriliyormuydu .

  • Mehmet Emin Bozkuş

    24.8.2021 07:49:30

    👍👍

  • Hüseyin

    24.8.2021 07:34:00

    Yahu Osman kardeş, Allah razı olsun. Bende duyardım o lafları. Demek işin mahiyeti buymuş.

  • Halil İbrahim Karahan

    24.8.2021 02:52:18

    Allah razı olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı