"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Büyükler gençlerle ne konuşur?

Sebahattin YAŞAR
31 Mayıs 2021, Pazartesi
Yenilerde tanıştığımız gençlerimizden birisi arıyor.

Doğrusu telefonda bir gencimizin ismini görünce heyecanlanıyorum. Bir gencin kendisinden büyük birisini aramasını anlamlı buluyorum. Gencimizin ne soracağını merak ediyorum. Konuştukça ‘ne soracak’ heyecanım artıyor. Gencin birkaç cümle sonrasındaki cümlesi merakımı giderdi. ‘Abi, sesini duymak, duânı almak istedim.’ Oh ne güzel! Yani illaki genç, bir şey için arayacak. Yok böyle bir şey. Hal hatır için arayacak, nasılsın diyecek, hatta o seni merak edecek, ‘abi ne yapıyor, ne ediyor’ diye. Rahatladım. Tam bir sohbet oldu. Oradan buradan dertleştik. Ama bu hemen olmadı. Biraz o biraz ben acaba neler konuşacağız merakı yaşadık. Sonra karşılıklı güven gelişti ve epeyce konu konuşmuş olduk.

Diyeceğim o ki, gençlerin büyüklerle konuşması anlamlı. Yani bir şey için değil, ille de bir şeyler sormak için değil, sadece konuşmak, dertleşmek, oradan buradan merak ettiklerini bir büyükle lâflamak. Bu çok önemli bir ihtiyaç.

Büyük deyince hemen akla ‘nasihat’ geliyor, bu değişmelidir. Büyük de kendisini öyle konumlandırıyor. Ve en ufak bir boşluk bulunca başlıyor saydırmaya ve genç telefon açtığına açacağına pişman oluyor. Büyüklerin öncelikli gündeminin ‘insanlık değerleri’ olması gerektiğini düşünüyorum. O insanlık değerlerinin içinde ne yok ki. Yeter ki bu kapıdan girilebilsin.

Hazret-i Peygamberin (asm) etrafındaki genç sahabelerle ne konuştuğu, onlarla geçen zamanlarındaki gündemin ne olduğu hep dikkatimi çekmiştir. Sahabelerin hayatlarını incelediğimde, Hazret-i Peygamberin (asm) onlarla tıpkı günümüzdeki gibi hayat gündemlerinin yer aldığı, günlük hayat, işler güçler, sorular cevaplar, ibadetler ve kişinin kendi iç tefekkürü gibi gündemlerin olduğunu gördüm.

Bilinmelidir ki gençler, nasihat yüklemesi yapılacak yapılar değildir. Onlarla önce insanî paylaşımlara ihtiyaç var. Arkası zaten gelir. Büyükler gençleri sadece bir dinleyebilse yetecek, bu o kadar ciddî bir ihtiyaç ki.

Okunma Sayısı: 1489
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • cenk çalık

    31.5.2021 14:39:21

    Çok önemli tespitler. Yazınızı okuyunca aslında bu durumun sari bir hastalık gibi içtimai hayatta yayıldığını görüyoruz. Telefon açtığımızda illa ki bir derdimizin, isteğimizin olmaması gerektiğini unuttuk. Göstermelik hoş beşten sonra konuya geçiyoruz. Sesini duymak, özlemek, sevgiyi göstermek gerilerde kaldı. Bu nedenle o genç kardeşimizin arama sebebini ve sizin heyecanınızı da örnek almak gerekiyor. Bir diğer nokta nasihat yağmuruna tutulmak. Ne kadar çok seviyoruz etiketlemeyi, bu budur demeyi ve tavsiye etmeyi. Bu aslında çok bilmişliğin de göstergesi. Öyle ya tavsiye eden kendini biliyor makamında görüyordur çoğu zaman. Velhasıl kelam gençlerimize öncelikle dinlemeye alışmalıyız. Belki anlaşılmak nasihattan daha önemlidir. Biraz sevgi, saygı ve şefkat gösterildiğinde ne denli tesirli ilaç olduğu yaşanarak görülecektir. Harika yazınız için teşekkür ederiz Sebahattin abi. Baki selamlar.

  • Ömer

    31.5.2021 14:31:59

    Binlerce tebrikler güzel bir yazı kaleme almışsınız istifadeye medar olması hasebiyle şükranlarımı sunuyorum

  • Neslinur

    31.5.2021 12:16:57

    Sabahattin bey, gençlere sahip çıkma potansiyeliniz var maşallah. Rabbim daim eylesin. Kişi ihtiyaç duyduğu an ve yakınlık hissettiği birinden talep ederse nasihat oluyormuş. Yanlış hatırlamıyorsam balzac ın bir sözü var " zamanında taze iken yenmemiş ekmeği başkasına bayat yedirme çabasıdır nasihat." Senin yerinde olsam diye başlayan cümlelere benim yerimde değilsin diyebilmeliyiz mesela. Nasihatten ziyade en etkili örnek alınma yöntemi hal dili . Günümüz gençleri ebeynlerinin bizim zamanımızda olsaydı... diye başlayan cümlelerden hiç hoşlanmazlar mesela.en iyi nasihat, iyi örnek olmaktır. (Malcolm x)

  • Sertaç Lüser

    31.5.2021 07:01:34

    Maalesef bizler bu yönlü büyüdük, saydırıldı nasihat. Kimse ne hissediyorsun, ne yapıyorsun demedi. Yaşayarak pişiyorduk belkide.Geçenlerde bununla ilgili bir büyüğümüzle konuşurken şunları söyledi"din nasihattir"elbette nasihat edeceğiz. Bende "tanımadan mı nasihat edeceksiniz" dedim. Hastalığı ve hastayı tanımadan reçete yazmayı seviyorsunuz vesselam. Konu güzel eline sağlık Hocam.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı