"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nimetlerden alınan lezzeti arttırmak mümkün mü?

Sebahattin YAŞAR
23 Ekim 2023, Pazartesi
Nimetlerden alınan lezzet kişiden kişiye değişir mi? Dünyevi nimetlerden alınan lezzet arttırılabilir mi?

Yaşıyor olduğumuz muvakkat, fani dünyada her insan zahiri ve batini duygularla dünya nimetlerden istifade eder, lezzet alır. Mesela, Güneşe evinin lambası, yıldızlara hanesinin mumları veya başka mahlukat ve ziruhlara hususi dünyasını şenlendiren ve ziynetlendiren güzellikler olarak bakabilir.

Binler derece yüksek, her bir mü’min için binler kasır ve hurileri ihtiva eden has bahçesinden başka umumi Cennetten beş yüz sene genişliğinde birer hususi Cennet’inden derecesi nispetinde inkişaf eden hissiyatıyla, duygularıyla Cennete ve ebediyete layık bir surette istifade eder. Başkalarının iştiraki onun malikiyetine ve istifadesine noksan vermedikleri gibi, kuvvet verirler. Ve hususi Cennetini ziyadeleştirirler.

Dünyanın maddi ve manevi nimetlerinden lezzet almak da kaç duyu organıyla nimetlendiğine bakar. Ağız, kulak, göz, zevkiyle, zaikasıyla, sair duygularıyla istifade ettiği gibi; kuvve-i şâmme (koku) ve kuvve-i zaika (dil) gibi duyularla da istifade eder.

Muhteşem bir manzara karşısında bir insan sadece yediği içtiği nimetlerle lezzetlenirken, diğer bir mü’min bunlarla beraber ortamın manzarasıyla, kuş sesleriyle, çiçek kokularıyla da istifade eder. Lezzet düzeyi yüksek olur.

Girişteki sorunun cevabı ise, 20. Lem’a, 7. Sebeb’in Haşiyesinde karşımıza çıkıyor. “Her mü’min derecesine ve dünyada kazandığı sevaplar, haseneler nisbetinde inbisat ve inkişaf eden duygularıyla zevk alır, telezzüz eder, müstefid olur.” İyilikleri, sevapları, ibadetleri fazla olanın, duyguları daha çok inbisat ve inkişaf eder ve nimetlerden Cennette lezzet alma dereceleri yükselir.

Dünyada da böyle değil midir? İbadetleri zengin olanın, nimetlerden istifadesi de zengin olur. Düşünün ki, musibet bile birilerine musiki gibi gelir.

Okunma Sayısı: 1705
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    23.10.2023 14:00:36

    Gerçekten öyle. Üstadın "Bir şey ya bizzat güzeldir ya da neticesi itibariyle güzeldir." vecizesi de şükür ve lezzet yolunda mühim bir adım. Başa ne gelse lezzet alacak bir pencere açıyor mezkûr vecize. Bu manada : "Müslümanın hali ne güzeldir. Başına iyi bir şey gelir. Şükreder. Bu iyidir. Başına kötü bir şey gelir. Sabreder. Bu da iyidir." mealindeki hadiste müslümanın aslında her durumda sabır ya da şükürle kazançlı çıktığını özetler. Bir başka hadiste de "Kendinizden yukaradakilere değil, aşağıdakilere bakın." mealli hadiste şükür yolcusuna önemli bir tüyo verir. Yukarı bakanın şükrü ve lezzeti kaçar, isyanı, günahı artar. Aşağı yani kendisinden daha kötü durumda oşan birine baktığında şükrü, taati artar, günahı ve isyanı azalır." Mesela Filistinli bir kardeşimizi düşündüğümüzde nimet içinde yüzmemize rağmen doymak bilmek nefisten kaynaklanan isyanımızdan daha iyi haberdar olmuyor muyuz?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı