"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyanet Risale-i Nur’a sahip çıkmak zorundadır...

Şükrü BULUT
11 Ekim 2024, Cuma
Evet, bu bir iddia değil, hakikattir.

Türkiye’mizde yaşayan seksen beş milyon insanın inançlarına hizmet vazifesini üstlenmiş ve günümüzde bununla yetinmeyip manevî ihtiyaçlar içinde bulunan başta Orta Asya,  Rusya Müslümanları olmak üzere, Afrika’nın derinliklerine kadar din hizmetlerini ulaştırmaya çalışan Diyanet’imizi konuşuyoruz. Zira Diyanet teşkilatımız, hükümete bağlı ve sıradan memurların bünyesinde çalıştıkları bir teşkilat değildir. İstihdam ettiği insan sayısı, hitap ettiği on milyonlar ve maddî hizmetleri için kullandığı bütçesini inceleyenler, ne demek istediğimizi daha iyi anlarlar. Misyonunu, vazifelerini ve hizmet alanını hepimiz biliyoruz. Dinsizlik, ahlâksızlık, fukaralık, tembellik, aile, fıtratın korunması, çevre ve toplumun temel ahlâkından da sorumlu olan bu teşkilâtımızın başarısında kullanılan eserler, metotlar ve bunları hazmetmiş istidatlı insanlara bağlı olduğunu biliyoruz.

Peygamberimizin (asm) tasvirlerinden hareketle, ahirzaman olarak kabul ettiğimiz şu dehşetli şartlardaki insanlığın öncelikli problemlerini biliyorsunuz: İmansızlık, sefahat, ahlâksızlık, fukaralık, düşmanlık, fıtratı bozma ve insanların insanlara köle muamelesi gibi manevî hastalıklar… Bin beş yüz seneden beri bu ve buna benzer insanî hastalıkları tedavi eden İslâmiyet, elbette farklı zamanlardaki tefsirlerden, âlimlerden ve âlimlerin geliştirdikleri metotlardan faydalanarak yapmıştır. Bu çerçevede zamanımıza ve zamanımızın dehşetli maddî/manevî hastalıklarına baktığımızda, bu dertlere çarenin –yüz seneyi aşkındır on milyonlarca tecrübe ile görüyoruz- Kur’ân’ın zamanımızdaki tefsiri olan Risale-i Nur ile tedavi edildiğini de biliyoruz. İnsanlardan hiçbir karşılık beklememeyi ve yardım etmek isteyenlerin yardımlarını reddederek, tam bir istiğna ve adalet içindeki ömrünü, telif ettiği Kur’ânî hakikatlere uygunca yaşamış bir Bediüzzaman’ın hayatıyla, bu iddiaya en büyük delil olduğuna milyonlarca şahit bulabiliriz… Menfaatlerin, korkuların, maddî/manevî endişelerin ve daha doğrusu dünyanın sağa/sola bükemediği Said Nursî’nin ismini duyan her Batılı ve Doğulu mütehassıs âlim, hürmet içinde onu anıyor ve eserlerini kabul ediyor. Türkiye’mizin manevî cihadda, ilimde, bağımsızlıkta, barışta, iktisatta, izzette ve kahramanlıkta yüksek kimlikleri arasına girmiş bir âlimin Diyanet’imiz için de hem bir kimlik ve hem de medar-ı iftihar olduğu bir gerçektir.

Şöyle bir soru hatıra gelebilir… Peki neden Diyanetimiz bu büyük şahsiyete ve Kur’an tefsirine lâyıkıyla sahip çıkamıyor?

Bu sorunun cevabı elbette çok şıklıdır. Türkiye’mizin bağımsızlığı ile ilgisi var… Ülkemizdeki hürriyetler ve doğru demokrasilerle ilgisi var… Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, mütegallip ülkenin dessasane yardımıyla Türkiye’nin başına musallat edilmiş Kemalizm ile ilgisi var… Kemalizm’i Türkiye’de destekleyen global ihtilalci Marksizm ile ilgisi var… Ve bunlara münafıkane bir şekilde hizmet eden masonlarla ilgisi var… Bütün bu cevaplarla diyoruz ki; Osmanlı’yı, Türkiye’yi ve bin senelik Türk tarihini temsilen mücadele meydanına atılmış Bediüzzaman’ı ve eserlerine bu şartlarda lâyıkıyla sahip çıkmak kolay değildi. Geçmiş yazılarımızda belirttiğimiz gibi; imkânlar ve fırsatlar çıktıkça Diyanet’imiz, bu hakikatleri birçok kürsülerde, mahfillerde, bilirkişi raporlarında, konferanslarda ve etkinliklerde alkışlayarak halkımıza duyurmuştur.

Bütün geçmişteki güzelliklere ilaveten şu noktayı da arz edelim. Globalleşen dünyamız Diyanet’imizi de yeni bir etaba taşıyor. O artık Anadolu sınırları içinde değil, Türkiye Müslümanlarının maddî/manevî destekleriyle ecdadımız gibi dünyanın en ücra köşelerine kadar insaniyeti, İslâmiyeti, imanın güzelliklerini, semavî dinlerdeki işbirliklerini, barışı ve fukaralık ile mücadeleyi taşıyabilecek vetireye giriyor. Küresel hizmetlerinde onu dünyaya tanıtacak eserlere, kimliklere, metotlara ve mücahede tarzlarına ihtiyaç duyacağını hepimiz biliyoruz. İşte bu yeni ve genişleyen dünyada Diyanet’imizin çalışmalarında, zamanımızın hastalıklarını tedavide Risale-i Nur’dan daha tesirli, muvafık, kolay elde edilir ve dünya Müslümanları indinde kıymetli bir tefsir, dinî bir eser veya metodoloji varsa, İslâmiyeti anlatma misyonuyla dünyaya açılan teşkilâtımıza onu sunalım.

Hayır; Kahire, Şam-ı Şerif, Bağdat, Kualalumpur, Java, Delhi, İslâmabad, Tunus, Cezayir ve Mağrip âlimlerinin üniversitelerinde/medreselerinde alkışladığı Risale-i Nur’dan daha kıymetli bir eser şimdilik görünmüyor  diyorsak elbette Diyanet’imiz; Türk dilinde yazılmış en muhteşem tefsir olarak da Risale-i Nur’a sahip çıkmaya ve gittiği diyara onu da götürmeye mecburdur. İlim ve mantık bunu gerektiriyor. Tarafgirlikler, boş hissiyatlar, siyasî ve ekonomik menfaat duygular konumuzun dışında kalıyorlar.

Okunma Sayısı: 1727
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Süleyman

    11.10.2024 23:00:47

    Dikkat ederseniz, çeşitli tarzlarda nurlar yayılıyor. Yazarlardan, gazetecilerden film yapımcılarından ve akademisyenlerden bunun yansımasını görüyoruz. Güzel bir yazı, ellerinize sağlık

  • Nur

    11.10.2024 17:59:29

    Diyanet Risaleinur ve Said Nursi ile İslam dünyasına açılabilse, büyümeye ve hürmete mazhar olur.

  • Salih

    11.10.2024 16:21:57

    İslâm ülkelerinin uleması ve üniversite hocalarının başucu kitabı olarak ilân ettikleri Risale-i Nur'a Diyanetimizin resmen sahip çıkmadaki çekingenliğini anlamakta çok zorlanıyorum. Kim niçin engelliyor, sorusunu mütemadiyen sormak istiyorum.

  • Hüseyin T

    11.10.2024 14:57:02

    Diyanet işleri, bu konuda ehemmiyeti haiz vazifelerinin bulunduğunun idrakinde olmalı.cunku basta ülkemiz ve âlemi İslam için gayet samimane seferber olmalı.simdiki problemlerimizin yegane sebebi üstadımızın hutbe-i şamiyede izah ettiği hakikatlerin hayata tatbik edilmemesidir.

  • Demokrat Avrupa

    11.10.2024 14:23:11

    Zor zamanlarda zor meselelere sahip çıkmak kolay degil. Türkiye`nin bulunduğu zor şartları göz önünde bulundurduğumuzda, Risale-i Nur`lara, bilhassa Kemalizmin kurucusu ile mücadele etmiş birisinin eserlerine Diyanet olarak sahip çıkmak hiçte kolay degil. İmansız yaşarım hürriyetsiz yasayamam diyen birisi ile elimden gelse bütün dinlerin yok olmasını isterdim diyen birisinin arasında doğru safta yer almak ise bam baska bir olay....

  • Furkan

    11.10.2024 11:23:03

    Diyanetimizin Risaleyinura sahap çıkması onun şerefini ve şanını yüceltir. Kurumlarda bireyler gibidir. Miraslarına sahip çıkmak zorundalar. Aksisi geçmişini inkar olur.

  • bahtiyar

    11.10.2024 08:56:36

    değerli hocam başlık kısmının hatalı olduğunu düşünüyorum. zira risale-i nur sahipsiz değildir.

  • S.topuz

    11.10.2024 07:39:08

    "Hem ezcümle: Eski Said siyasette çok ileri gittiği halde, Yeni Said de taraftar bulmak için çok muhtaç olduğu zamanda bütün insanları meşgul eden bu beş-altı senedeki beşer tufanları, siyaset fırtınaları içinde kat'â ve aslâ beni meşgul etmedi ve merakla mağlub etmedi ve beş sene, bilmeyi merak etmedim. Beni bilenler gibi, ben de bu hale çok hayret ederdim. Hattâ kendi kendime der idim: "Acaba ben mi divane olmuşum ki, bütün dünyayı kendiyle meşgul eden bu hâdisata bakmıyorum, ehemmiyet vermiyorum. Yoksa insanlar mı divane olmuşlar?" diye hayret içinde idim. Şimdi hem manevî ihtarla, hem mezkûr hiss-i kable'l-vuku' ile, hem meydandaki Risale-i Nur'un galebe ve serbestiyeti ile tahakkuk etti ki: Risale-i Nur'daki hakikat-i ihlas, rıza-yı İlahîden başka hiçbir şeye âlet ve tâbi' olamaz ve Kur'andan başka hiçbir nokta-i istinadı olmadığını isbat etmek için o acib halet-i ruhiye verilmiş." Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı, Emirdağ-1 - 55 🌹🤲🌹☝️🌙🕊🕊🕊🌍🇪🇺🇹🇷🇵🇸

  • Osman

    11.10.2024 07:27:23

    Fevkalade güzel bir makale . Hem Diyanetim ve hem de Nurların mahiyetlerini delilli ortaya koymuş bu yazı. Eyiki varsın Yeni Asya.

  • Ahmet

    11.10.2024 07:22:13

    Diyanet İşlerimiz Risale-i Nur’u kendi malı olarak görmelidir. O zaman kendi kimliği olarak sahip çıkabilir.

  • Eda Gül Beyaz

    11.10.2024 02:10:58

    İnşallah sahip çıkarlar. Sahip çıkmaları islam adına vaciptir. Yine de kemalist sistemin rağmına diyanet Risale-i Nurlar hakkında olumsuz bir tavır takınmamış ve bir kısım risaleleri basmıştır.

  • Eda Gül Beyaz

    11.10.2024 00:23:07

    Kemalist sistem tasfiye edilmedikçe ülkede gerçek islami bir sistem kurulamaz. Kemalisler İslami olan her şeye karşılar. Ellerine güç geçse ezanı tekrar türkçeye çevirirler. Kemalist sistemin kökünü kurutmak için de eğitim sistemini kemalist ideolojiden temizlemek gerek. Bunu yapmak ise büyük bir devrim gerektiriyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı