"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Millet İttifakı demokrasiyi biliyor mu?

Şükrü BULUT
25 Ocak 2021, Pazartesi
İyi niyetimizle, mantık kurallarına uyarak sorduğumuz bu soruyu hiç kimse “hakaret” olarak telâkki etmemeli.

Millet yolunda demokrasi için ittifak etmişlere bu soru da sorulur mu da demezsiniz, inşaallah. Zira niyet ve gayretin yeterli olmadığını yirmi seneye yakındır, yaşıyoruz. Global 11 Eylül ihtilâlinin Türkiye’ye reva gördüğü şu iktidarı demokratik kabul etmeyenlerin, herkesten ziyade demokrasiyi hazmetmeleri, yaşamaları ve stratejilerini buna göre plânlamaları gerekir, kanaatindeyiz. Millet ittifakı etrafında toplanmış muhalefetin hangi söz ve davranışlarının antidemokratik olduğunu burada sayacak değiliz. Fakat iktidarı hem yapısal, hem fikrî ve hem de desteklenen dış konjuksiyon itibariyle demokrasiden haklı olarak çok uzakta gören muhalefetin “Türkiye Demokrasisine“ katkılarını ister istemez millet sorgulayacaktır.

Her şeyden önce millete demokrasiyi getirmek için yola çıkanların “ortak paydası“ elbette demokrasi olacaktır. Fakat bu ittifakın demokrasi meselesinde sesleri öyle cılız çıkıyor ki, çoğu kez ne taşradan ve ne de metropollerden hiç duyulmuyor. Milletin ihtiyacını organizeli bir şekilde yakından takip edenlerin, zamanla milletin sesleri haline geldikleri bir hakikattir.

Millet ittifakına mensup siyasî partilerin demokrasi meselesindeki cılız seslerinin iki sebebi olabilir, diye düşünüyoruz. Daha önce de muhalefet ile alâkalı yazımızda belirttiğimiz üzere; siyasete talip bu kadroların “demokrasiyi“ yeterlice bilmemeleri burada önemli bir rol oynayabiliyor. Veya bu kadrolara “demokrasinin” muhabbet ve sevgisini ateşleyecek temel esaslarda bir noksanlık olmalı. Türk bayrağıyla demokrasi bayraklarını “ortak payda yapıp” olanca avazlarıyla milletin meselesini her mahfilde haykırabilselerdi, iktidarın şu antidemokratik yapısıyla devam etmesi hiç mümkün olamazdı.

Demokrasi ve siyaseti hırpalanmış bir Türkiye’nin çocuklarının buradaki yetersizliklerini anlayışla kabul ederiz. Fakat Türkiye Demokrasisinin 1950’lilerin başından itibaren kendisine ölçü ve örnek aldığı Avrupa Birliği sürecine “millet ittifakına” dâhil olan siyasî yapıların sahip çıkmamaları, yukardaki masum bahanelerine gölge düşürüyor. Dünya demokrasileri içinde ölçü alınabilinecek ”Avrupa Birliği” kriterlerini aktüel mahfillere, meydanlara, milletin gündemine ve kamuoyuna indiremeyen bu ittifakın, sanki demokrasi telâkkilerinde ciddî tıkanıklıkları var, havası veriyor çevresine… Her siyasî partinin kendisine göre sevdiği bir geçmişi olacaktır. Tarih içinde öncelikleri de olabilir. Kimisi kimliğini halkçı, kimisi milliyetçi veya hürriyetçi de ibraz edebilir. Fakat milletin bu ittifak mensuplarından öncelikle istediklerinin demokrasi, adalet, refah ve millî değerlerimiz olduğunu, bizden başkaları da onlarca kez tekrarlamışlardır. Yani Avrupa ve Amerika’daki demokratik yapılara “demokrasideki samimiyet ve salâhiyetini” isbat edemeyen bir muhalefet, kesinlikle yardım göremez. Hatta çoğu kez; iktidarın ters vuruşlarının mahiyetini bilemeden Avrupa ve Amerika’daki neoliberal-neocon’lardan yardım dileyen bir pozisyonun muhalefetimiz için yüz karası olacağını da şimdiden söyleyelim. Bu gün için Türkiye muhalefetini temsil eden “Millet İttifakı”, Avrupa ve Amerika’daki doğru muhataplarını bilimsel olarak bulmalı ve çok sağlam bir biçimde diyaloglara başlamalıdır.

Dünyanın giderek büyük paktlara ve taraflara bölündüğü bir zamanda, İktidarın “dış politikadaki“ büyük yanlışlarından yeterince istifade edemeyen “millet ittifakı” İslâm ülkelerini de bir türlü arkasına alamıyor. Irak, Suriye, Mısır, Sudan, Körfez Ülkeleri ve Fas gibi İktidar ile araları iyi olmayan İslâm ülkelerine heyetler göndererek Türkiye siyasetine hem yardımcı ve hem de “belirleyici görevler” üstlenme imkânına sahip muhalefetimizin buradaki iştahsızlığı da, dikkatimizi çok çekiyor. “Millet İttifakına” dâhil siyasî partilerin geçmişlerindeki yanlış ideolojik saplantılara girmeyecekleri kanaatindeyiz. Millî çıkarlar, ekonomik çıkarlar veya devletlerin politik bağımsızlıkları uğruna her gün dost-düşman değiştiren dünyamızın meşhur ülkeleri yanında, artık muhalefetimizin de global dünya siyasetini ona göre dizayn etmesi gerekiyor. Demokrasiyi “sermayeleri için en büyük tehlike” kabul eden bir kısım güç merkezlerinin tuzaklarından uzakça siyaset yapmanın zorluğunu herkes biliyor.

Türkiye’yi büyük bir devlet telâkki eden muhalefetimizin, bütün İslâm halklarıyla irtibat içinde bulunması lâzım. Hatta bu istikamette çalışan parti birimlerin ortak girişim ve birikimleriyle ortak projeler hazırlana bilinir ve enstitüler aracılığıyla çalışmalar realize edilebilinirdi. Türkiye’mizin bütün zamanlarından daha şiddetli bir şekilde, millî menfaatleri esas alan ve itibarsızlaştırılmış siyasetin kirlerinden azade bir “millî muhalefete” ihtiyacı olduğunu, hem Avrupa ve hem de Amerika’daki dostlarımız söylüyor. Demokrasiyi, iktidarın hataları değil, muhalefetin akıllı politikaları ülkeye getirecektir.

Okunma Sayısı: 2649
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin Yılmaz

    27.1.2021 00:08:52

    Böyle aleyhte görünen bir tabloda yinede ümitli olup positif enerji yaymak lazım ve Allah zalimlerden olmayı nasip etmesin ve zulüme uğrayanları rahmetiyle mağfiret etsin.

  • Haydar

    26.1.2021 07:21:11

    Millet ittifakı şuan milli olmaktan uzak, Avrupa ve USA neoconlarından iktidarı kendilerine vermeleri için yardım bekliyor. Herkes tarafından kabul edilmiş Demokrasi kavramından hepten uzaklar. Bu kadar acizleşmiş durumda. Muhalefetin nasıl olması gerektiğini yazmışsınız. İnşaallah sizleri dinlerler. Muhalefet iyi olacak ki iktidarda olan da daha iyi çalışsın

  • Naim

    26.1.2021 04:18:58

    "Demokrasiyi, iktidarın hataları değil, muhalefetin akıllı politikaları ülkeye getirecektir. " Bu muhteşem teşhis eğer şifa getirecek ise yukarıdaki reçete mutlaka icra edilmesi lazım. Muhalefet bu samimi ve hakikati muhtevi yoldan giderse memleketimiz hatta alem i islam dahi sulha erer. Tebrikler Şükrü Abimiz..

  • Nadir Pamukcu

    25.1.2021 23:34:57

    Ittifak partileri,içlerinden,ufku geniş,mutevazi,milletimizin ve ulkemizin menfaatlerini ön planda tutan temsilcilerini biraraya getirerek ,ekipler halinde,anadolu seferine gondersinler.Hic vakit kaybetmeden.Demokrasinin anlatilmasi ile gayret ve sevk uyanmasi icin

  • enver şahin

    25.1.2021 23:10:10

    Türkiyede gerçekden demokrasi isteyen varmı ki acaba! hiç sanmam ancak dara zora sıkıntıya düşenler hatırlıyor sayın yazarım selam efendim

  • Osman

    25.1.2021 20:18:43

    Muhalefet bunlara dikkat ederse başarılı olur birinci avrupayla ittifak Adalet hukukun üstünlüğü şeffaflık Her türlü özgür lükller

  • Rehanur

    25.1.2021 19:59:17

    milli demokrasi mücadelesinin muhalefetin çalışmalarıyla ortaya çıkacağını bilen demokrasi düşmanları muhalefete de göz açtırmıyorlar.8 ve 11 ocak tarihli yazılarınız kayda değer, gerçekten.

  • Ertuğrul

    25.1.2021 17:52:31

    Türkiyemiz demokrasiye medeni dünyanın yardımıyla ancak ulaşır. Yoksa çetelerden, eşkıyalardan ve teröristlerden kurtulsak bile içimizdeki domuzlardan, ayılardan, yılan ve çakallardan tek başımıza kurtulamaz.

  • Ali Kiren

    25.1.2021 16:16:34

    Harikâ tesbitler.

  • İ. Seyda

    25.1.2021 13:51:01

    “Milletin ittifakı” cehalet ile olmaz. Bilgi ve marifet ile olur. “Millet ittifakı” da öyle… Oysa bugün bütün partiler, ideolojik tarafgirlikten kendini kurtaramıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde hâkim siyasi cereyan liderinin “Her şey gibi muhalefetin de yerli ve millisini ülkemize kazandırmak inşallah bize nasip olacaktır.” demesi işin vahametini ortaya koyuyor. İçinde bulunduğumuz siyasi partiler mevzuatını dikkate alarak, bu yüzyılda kendi varlıklarını yok saymadan maksatlarda ittifak edenler kazanacaktır.

  • Zeliha

    25.1.2021 13:18:12

    Allah razı olsun. Gerçekten muhalefetin ülke menfaatine kalıcı demokratik girişimlerine en çok ihtiyaç olan bir zamandayiz. İlla iktidar olmak gerekmiyor tabi ki. Milletin menfaatini ön plana çıkaracak demokratik hak arayışları önümüzü açacaktır inşaallah. Bunu bir gün mutlaka birileri yapacak. Bundan şüphemiz yok. Aklını kullanarak bu muhalefet bu şansı yakalayabilir belki. Sadece insaniyeti oncellemeleri bile bunu görmelerine yeter. Karma karışık yapılmış bir ip yumağından sadece bir uç bulmak nasıl yeterse burda da sadece " hiç bir günahkar başkasının günahını yüklenmez" Kur'ani ölçüyü esas alsınlar gerisi gelecektir.

  • Sertaç Lüser

    25.1.2021 13:16:22

    Muhalefete uzaktan bakan Amerikalı ve Avrupa'lı dostlarımız ülkemizin içinden çıkan cılız muhalefetin kendi hatalarını tespit etmesini beklemeleri ayrı bir yanlış çünkü ülkemizdeki muhalefet ayrı ayrı iç içe geçmiş sarmallarla kısıtlı,o yüzden demokrasiyi hazmedebilmeleri için ağızda dolaşan bir kelime değil iliklere inen bir hakikat olarak görmeleri gerekir.

  • Ahmet Rıza

    25.1.2021 12:59:44

    Demokrasi olayında Türkiye'yi bir bütün olarak ele almalıyız. İktidar ile muhalefeti ayırmada. İslâmiyet ile Batı demokrasi arasındaki ilgi ve bilgilerin doğruca yeniden ele alınması şart görünüyor. Milletimiz doğru demokrasiyi öğrenip hukukuna sahip çıksaydı; siyasi partilerin bazıları milliyetçilikle, bazıları dindarlıkla, bazıları Atatürkçülükle vatandaşın reylerine müracaat etmezdi. Demokrasi meselesinde Said Nursi hazretleri gibi hiç bir ayırıma gitmeden tüm milleti kucaklamak zorundayız.

  • Ömer

    25.1.2021 12:50:44

    Sevgili yazarımız Türkiye de şöyle bir sokağa çıksak Ekmek mi Hürriyet mi diye bir soru sorsak sizce ne cevap alırız Bunu çözersek ehvenüşşer dediğimiz muhalefette istesede istemesede yapması olmazsa olmaz olanı yapacaktır Burda yine yeni asya camiasına ve siz değerli gazetemiz yazarlarına vazife düşüyor

  • Selim

    25.1.2021 12:03:37

    Muhalefet demokrasilerin ayrılmaz parçası.Bütün günahı muhalefete yüklemeyelim.

  • Hüseyin

    25.1.2021 11:44:29

    Yazının başlığındaki soru gayet yerinde bir sorudur ve doğrudur. Adı ne olursa olsun, tüm partiler demokrasi paydasında buluşmadıkça, demokrasiyi taktik olarak değil, stratejik olarak benimsemedikçe, davranış ve söz kalıplarına dökmedikçe, demokrat oldukları hususunda, taraftarları dışında kimseyi samimiyetlerine  inandıramazlar. Sorarsan herkes demokrat, herkes demokrasiyi istiyor...Doğrusu partiler demokrasiyi kendine yol yapmış, o yol kendisine açık, diğerlerine kapalı... İslâmî cemaatler ve tarikatler içerisinde demokrasiden söz eden, demokrasiyi içselleştirmiş yeni asya grubudur.. Zaman onları haklı çıkarmıştır.. Demokrasi batıda bir yaşam biçimi, doğuda ise bir geçinme aracıdır...

  • sefer hoca

    25.1.2021 10:57:28

    Millet İttifakının milletin özdeğerlerine sahip cıkmakla olur.Demokraside muhalefet olmak iktidarın her icraatına otomitikmen karşı çıkmak değildir.Doğruları takdir, yanlışları tenkit ile muhalafet yapılırsa daha inandırıcı olur.Bizdeki muhalefet dış mihrakların taktiklerini uyguluyor maalesef.Neoconlar dediğiniz mihraklar gibi..Ankara kriterleri ki büyük çapta ulusalcı kemalist ve ırkçı kaygılara dayanır.Onun yerine mesela Kodpenhag kriterlerini esas alan bir muhalefet lazım.Ama akil adam o kadar az ki..Allah akıml fikir versin millet cephesine..

  • Haşim Özkan

    25.1.2021 06:22:21

    İktidarın tenkit edilecek çok eksikleri ve hataları var.Muhalefete gelince dört bir birine benzemeyenin de hiç tutulacak bir tarafı yok.Rabbim akıbetimizi hayreylesin.

  • Hüseyin Yıldırım

    25.1.2021 03:56:29

    Demokratlar, bekalarını temin etmek isterlerse, tamamıyla bu şiara karşı bir siyaset takib etmeleri îcab eder; bir taraftan komünizme karşı şiddet, diğer taraftan dini ve din ehlini himaye. Açıkça ve mertçe bu yolda yürümek mecburiyetindedir. Bu hususta göstereceği en ufak bir za'f, yahut en ufak bir samimiyetsizlik, onu Halkçıların çukuruna düşürür. Tarihçe-i Hayat - 639 Halkçılarda demokrasi , adalet , hürriyet aramak samanlıkta iğne aramaya benzer. Onlardan bir hayır beklemiyoruz , Şerlerinden inşaallah emin olalım bu yeter. Ellerine güç geçse dindarlara Nefes aldırmazlar . Sergüzeşt-i hayatiyeleri buna şahittir. Nur talebeleri de bunların zulümlerinden nasibini almışlardır. Allah kimseyi “ Halkçıların “ çukuruna düşürmesin. İnşaalalh bu yazınız onların ellerine geçer ve ehli insaf olanlarını , siyasetlerinde Üstadımızın onlara yazdığı bir mektubundaki hatırlattığı vechile hareket ederler

  • İbrahim Yazgan

    25.1.2021 01:32:00

    Muhafazakar olanların değil de bugünkü muhalefetin demokratlığndan medet umar hale gelindiğini düşününüz ve muhafazakarların yeni asya cemaati hariç demokrasiyi meşvereti,şurayı anlayamamış ve sahiplenememiş olmasından bütün problem ve dindarların habire düşük profile doğru kürek çekmesinden kaynaklanıyor olmasın.Muhalefetin örgütlü çabasından başka elle tutulur bir şey var mı acaba,dindar kesim cerbezeden ve nimetlerden yararlanmadan kaynaklı düşüncelerle olacak başka izahı yok diye düşünüyorum,demokratlar tornistandan başka ne yaptı acaba onu düşünüp üzülmek lazım.

  • Niyazi N.

    25.1.2021 01:19:50

    Muhalefet partileri bu millet ve memlekete hizmeti önceliyor ve bunda da samimi iseler, şahsi ve parti menfaatlerinden gerekli her feragati gösterip sadece demokratik değerler asgari müştereklerinde sağlam, uyanık, enerjik ve aksiyoner bir Millet ittifakı ortaya koymaya mecburlar. Aksi taktirde yüklenecekleri vebal altında kendileri de ezilmekten kurtulamayacaklardır.

  • Sezai MUMCU

    25.1.2021 01:12:10

    Demokrasiye ihtiyacimiz iktidar-muhalefet ayrimiyla olmaz Ulusal-Cumhuriyetci diye biri tekelci digeri cogulcu demokrasi de olmaz. Ne lahmacun ne hamburger lahburger teklifi rahmetli Baris Manco'dandi. Türk Laikligi diye TEHLIKELI MUTASYONLARA UGRAMIS Müslüman Anadolu Halkina uymayan kültürümüzü ananemizi BALTALAYAN bir UCUBEYI Anadolu'da kimse anlatamadi, cünkü Dünya'da benzeri olmayan mutasyona ugramis insanlarin dinini ,dilini, suurunu öldüren bir VIRÜS olarak karsimiza cikti. O VIRÜS sadece BASTAKILERIN CEBINE hizmet etti 19 sene önce gecim sikintisi ceken bir subayin bir anda Anadolu insaninin malindan mülkünden ganimet üstüne ganimetlerle milyarder oluverdiler. Bu kisa yol ISTIBDATIN yoludur. Jeltzin gibi 3-5 senede 300-500 milyar Dolar cukkalamak varken kim Helmut Schmidt gibi tüm siyasi hayatinda 1 milyonu yakalayamamis DEMOKRAT olmak ister? Türkiye'de 300.000 Euroluk saat cukkalamak varken kim Demokrat olup Nacar Saatiyle yetinir.

  • İhsan

    25.1.2021 00:32:57

    İnşaallah vermek istediğiniz mesaj ilgililere ulaşır, millet bu hezimetten kurtulur.

  • Lazgin Demir

    25.1.2021 00:21:51

    Benim kanaatim proplem muhalefetin demokrasiyi bilip bilmemesinden değil de bizatihi demokrat olmamasından kaynaklanıyor.

  • Muhammed Said

    25.1.2021 00:10:34

    İslamların buraya müteveccihen tenkitleri demokrasiyi hedef alanların gayretiyle izale olması ve Türk ve Arap gibi iki islam hadiminin barışması ve ittihad etmesini dört gözle bekliyoruz. Millet ittifakı demokrasi diyecek. Milleti dinleyecek başka çaresi yok...!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı