Ali Bey: “Peygamber Efendimizin (asm) fatiha suresi hakkında bildirdiği müjdelerden haber verir misiniz? Fatiha Suresinin faziletleri nelerdir?”
Derinliği En Büyük Sure
Kur’ân-ı Azimüşşan’ın bir münevver timsali, nurlu bir özü, özeti ve nurani bir çekirdeği ve meyvesi olan1 Fatiha Suresi ile ilgili birçok müjdeli haberler vermiştir. Birkaçını numune olarak alalım:
1- Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ (ra) anlatıyor: “Ben Mescid-i Nebevî’de namaz kılıyordum. Resulullah (asm) beni çağırdı. Fakat namazda olduğum için mübarek çağrısına derhal cevap veremedim. Namazdan sonra yanına vararak:
“Ey Allah’ın Resulü namaz kılıyordum. Bu sebeple cevap veremedim.” diye özür beyan ettim. Bana: “Allah, Kitab’ında: “Ey iman edenler, Allah ve Resulü sizi çağırdıkları zaman hemen cevap verin.” buyurmuyor mu?”2 Buyurdu ve arkasından ilave etti:
“Sen mescitten çıkmazdan önce, sana Kur’ân-ı Kerim’in en büyük suresini öğreteyim mi?” buyurdu ve elimden tuttu. Mescitten çıkacağı sırada ben:
“Ya Resulallah! Bana en büyük sureyi öğretecektiniz.” dedim. Resulullah (asm) bana:
“O sure “Elhamdü lillâhi Rabbi’l-âlemin”dir ki, bu, namazlarda tekrar tekrar okunan yedi ayetten ibarettir.” buyurdu.3
2- Peygamber Efendimiz (asm): “Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zü’l-Celâl’e yemin ederim ki, Allah, Fâtiha’nın bir mislini ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Furkân’da indirmemiştir.” Buyurdu.4
İki Nur Müjdesi
3- ”Hz. Peygamber (asm) yanında Cebrail aleyhisselam bulunduğu bir sırada, yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cebrail (aleyhisselâm) dedi ki:
“Gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştı.”
Derken oradan bir melek indi. Cebrail (as) tekrar konuştu: “Arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemişti.”
Melek selam verdi ve Peygamber Efendimiz’e (asm) dedi ki: “Ya Resulallah! Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemiştir: Onların biri Fatiha Suresi, diğeri de Bakara Suresi’nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir.”5
Geçmiş Günahlar Affediliyor
4- ”Resûlullah (asm) buyurdular ki: “Kim Fatiha-i şerife suresini okumadan namaz kılarsa bilsin ki bu namaz nakıstır, eksiktir. (Bu sözü üç kere tekrarladı.)”
“Cenab-ı Allah buyurdu ki: “Ben kıraati kulumla kendi aramda iki kısma böldüm, yarısı bana ait, yarısı da kuluma. Kuluma istediği verilmiştir: Kul: “Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn.” deyince, Allah: “Kulum bana hamdetti!” der. Kul, “Er-Rahmânirrahîm” deyince, Allah: “Kulum bana senada bulundu” der. Kul, “Malik-i yevmiddîn” deyince, Allah: “Kulum beni büyük bildi” der. Kul, “İyyâkena’budü ve iyyâkenesta’în” deyince, Allah: “Bu benimle kulum arasında bir taahhüttür. Kuluma istediğini verdim” der.
Kul, “İhdina’ssırâta’lmüstakîm sırâtallezîne en’amte aleyhim gayr’ilmağdûbi aleyhim ve la’ddâllîn” dediği zaman, Allah: “Bu da kulumundur, kuluma istediği verilmiştir” buyurur.”6
5-”Resûlullah (asm) buyurdular ki: “İmam “âmin” deyince, siz de “âmin” deyin. Zira kimin âmin’i meleklerin âmin’i ile birleşirse geçmiş günahları affedilir.”7
Dipnotlar:
1- Bediüzzaman, Sözler, s. 45
2- Enfal, 24
3- Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15.
4- Kütüb-ü Sitte, 2/438
5- Müslim, Müsâfirin 254; Nesâî, İftihah 25
6- Kütüb-ü Sitte, 8/2531
7- Kütüb-ü Sitte, 8/2538