"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rahattaki zahmet

Yasemin GÜLEÇYÜZ
08 Temmuz 2020, Çarşamba
Manevî değerlerin yıpratılıp pasif hâle getirilmeye çalışıldığı bir çağda yaşıyoruz.

Rahat etme meylinin had safhaya ulaştığı, enaniyet ve özgüvenin şişirildiği, fedakârlığın, sabretmenin sıradanlaştığı günümüz dünyasında herkes sıkıntıdan, acıdan, tahammülden vebadan kaçarcasına uzaklaşıyor. Özellikle de gençler ve çocuklar…

Aile ortamında genel tablo şu: Eşler birbirini, anne babalar çocuklarını, çocuklar anne babalarını anlamakta zorlanıyor. 

ANNELERİN HATASI

Ailede özellikle de anneler evlâtlarının rahatlığı noktasında şefkatlerini suiistimal edebiliyorlar. Bu konuda uç noktada da olsa ibretli tablolar yaşanabiliyor. Psikolog bir dostum “Evlâdım rahat etsin!” düşüncesiyle devamlı ezilmiş, blendirdan geçirilmiş gıdalarla beslenen bir çocuğun (daha doğrusu annesinin) terapisiyle, meşguldü. Çene kasları gelişmediğinden okulda herkes keyifle yemek yerken o yiyecekleri ağzında çeviremiyor, “yemek yerken yoruldum” diyordu. Her an annesinden, ailesinden maddî manevî destek bekliyordu. 

Buna benzer tarzlarda yetişen çocuklar gençlik, yetişkinlik döneminde de rahata meyilli hazırcı tipler olarak toplumda yerlerini alıyorlar. Onlar için en ufak problemde, gayret edip çözüm üretmek, başa gelen bir musîbete sabretmek, akla gelebilecek son çözümler olabiliyor… 

Daha kaygılı, daha stresli, daha güvensiz, problemli nesillerle karşı karşıyayız. Bu tartışılmaz bir gerçek…

Oysaki problemlerin bütün çözümü lâkayt kalınan, kimi zaman burun kıvrılan o manevî değerlerde… Mutluluğumuzun kodları, şifreleri, formülleri manevî değerlerimizde. O yüzden midir ki insanlar babalarından, dedelerinden belki de daha zengin, ama mutsuz ve huzursuz?

Daha fazla rahat edeyim derken maksadının aksiyle tokat yemek böyle olsa gerek!

“Rahatta zahmet, zahmette rahat vardır” düsturu ne kadar da doğru…

**

RAHATLIĞIN FORMÜLÜ: GAYRETLİ OLMAK

Bediüzzaman Hazretleri Risale-i Nur’da insandaki rahat meylini “umum meşakkatin anası ve umum rezaletin yuvası” olarak tanımlıyor. İnsanı sefalet, rezalet zindanında hapseden bu büyüleyici cellâda karşı koyabilecek tek silâhsa çalışmak, emek sarf etmek, meşakkat, zorluk çekmek, gayretli olmak…

Bediüzzaman Hazretleri, Münâzarât isimli eserinde insanın rahat edebilmesi için çalışması ve gayret göstermesi gerektiğini şu veciz ifade ile belirtiyor:  

“Sonra, umum meşakkatin anası ve umum rezaletin yuvası olan meylürrahat geliyor. Himmeti kaydeder, zindan-ı sefalete atar. Siz de, ‘İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.(Necm Sûresi, 39) olan mücâhid-i âlicenabı o cellâd-ı sehhara gönderiniz. Evet, “Size meşakkatte büyük rahat var. Zira, fıtratı müteheyyiç olan insanın rahatı yalnız sa’y ve cidaldedir.”

HÜLÂSA

“Neme lâzım, bana dokunmayan yılan bin yaşasın!” diye düşünmek bir mü’mine yakışmıyor.

Ailede huzurun anahtarlarından biri “Nasıl rahat ederim?” deyip, problemleri görmezlikten gelmek değil, çözüm için emek sarfedip, gayret etmektir desek abartmış olmayız…

Ne dersiniz?

Okunma Sayısı: 4214
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • C.Mediha Aydemir

    8.7.2020 08:53:13

    Yazdıran a yazana binler ce Teşekkürler bugün çocuklarımızın annenin aşırı sevgi lerinin yıkıntıları altında dışarı ya bir sivrilmeleri bilinç sizce yakınlarının tenkitlerine maruz kalıyor başta ebeveyn lerin bu konu üzerinde tüm yazarlarımız dan duyarlı olması dualarla sizi Tebrikler ediyorum

  • Mehmet

    8.7.2020 06:13:29

    Zaten herkeste bilir hazıra dağlar dayanmaz diye.Rahatına düşkünlerde bilir.ille mücadele ille mücadele.zahmet edip yorulmazsa insan,uykusunun bile tadı olmaz.Son nefese kadar hergün çalışmalıyız.Bu para ilede alakalı değil.parası olanda çalışmalı,olmayanda.cevvallik vasfını kaybetmemeliyiz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı