15 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Rakamlarla çarpıtılan ekonomi…


A+ | A-

Meclis’te peşinen 33.5 milyarlık açıkla başlanan bütçe maratonu, hükûmetin 2010 yılı son zam furyasıyla aynı zamana denk geldi.

Böylece, Türkiye’nin “sıcak para” ekseninde ekonomi ve siyaseti tartıştığı süreçte, seçim öncesi bizzat Maliye Bakanlığı’nın “ekonomik verileri”ne göre Türkiye akaryakıtta yüzde 70’lere varan vergi payıyla vergi rekortmeni olduğu gibi, Avrupa’da akaryakıtı en pahalı kullanan ülke olarak “açık ara”yı daha da açtı.

Yine açıklanan rakamlarla “teğet geçen kriz”e rağmen, büyümenin sürdüğü ve fert başına düşen millî gelirin 15 bine yükseldiği bildiriliyor. Oysa ekonomistler, bu hesabın doğru olmadığını, “sıcak para” ve ithalata yönelik rakamların bu büyüme içinde birlikte hesaplanarak çarpıtıldığını belirtiyorlar.

Bu hususta sürekli “krizin etkilerinin geçtiği”nden dem vuran ve “pembe tablolar” çizen Başbakan ve ekonomi ile ilgili bakanların, üzerinden on sene geçmesine rağmen, büyümeyi hep 5.7 küçülmenin olduğu 2001 kriziyle mukayese etmeleri tam bir komedi.

Oysa “krizin teğet geçmediğini”, devletin resmî kurumu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), “İkinci Dünya Savaşından buyana görülmeyen 13.8’e varan resmî küçülme raporu”yla ortada.

Kaldı ki ekonomistler, “rakamlarla büyüme”nin her zaman gerçek büyüme, kalkınma ve gelişme anlamına gelmediğini; halkın gelir seviyesinin ve alım gücünün yükselmediğini, bunun “küçülerek büyüme” olduğunun altını çiziyorlar…

EKONOMİNİN VAZİYETİ…

Yatırım, üretim ve istihdamdan yoksun, bütçe açığı, dış ticaret açığı ve düşük döviz kuru politikalarıyla kırılgan ekonominin hali meydanda. Krizde yüzbinlerce fabrika, şirket ve işyerinin kapanması, resmî rakamlara göre yoksulluğun en temel sebebi olan ve yüzde 11’le 13 arasında seyreden işsizliğin gizli işsizlerle yüzde 20’leri aşarak, işsizler ordusuna milyonlar eklenmesi, tarımla birlikte hayvancılığın çökmesi, Türkiye’nin et ve canlı hayvan ithalatına rağmen kurban fiyatlarının komşu ülkelere göre birkaç kat yükselmesi, ekonominin vaziyetinin açık göstergeleri…

Gerçek şu ki, uluslararası iktisadî ölçümler, “Türkiye’de ekonomi pekiyi” propagandasının altının boş olduğunu bildiriyor. Londra merkezli “Legatum Institute”nın, “2010 Refah Listesi”ne göre, Türkiye 110 ülke arasında 80’inci sırada olması, bunun bâriz belgesi.

Bu bakımdan, 2001 krizi sonrası ekonominin dibe vurmasının ardından IMF’ye bağlanan “Derviş yasaları”yla yüzde 70’lerden hızla düşme trendine girip yüzde 29’lara düşen süreçte enflasyonun düşmesinin de bir kıymeti kalmıyor. Çünkü halkın gelir seviyesine göre pahalılık aynen devam ediyor…

Gerçek enflasyon, en evvel iktidar partisine mensup belediyelerin ulaşımdan diğer hizmetlere yaptıkları zamları, başta akaryakıt olmak üzere çeşitli girdilerde yüzde 125’lere varan artışları gerekçe göstermeleriyle ortaya çıkıyor.

Başbakan’ın en çok övündüğü IMF ile ilişkiler ise, Gelir İdâresi’nin özerkleştirilmemesiyle gelirlerin kontrol altına alınmaması ve halkın hizmetinde olması lazım gelen büyük şehir belediye şirketlerinin taşeron firmalara verilerek ticarette istimaliyle tıkanmış. Hükûmetin “resti”nden değil…

KRİZ DÖNEMLERİYLE KIYAS!

Diğer yandan, “Türkiye’deki çok yüksek emekli maaşlarının çılgınlık olduğu”ndan şikâyet edip, yoksulluk sınırı altındaki milyonlarca düşük emekli maaşından tek kelime değinmeyen Maliye Bakanı’nın, “Çift haneli büyüme hızını sürdürecek tasarrufumuz yok, ana yapısal problemlerimizi çözmüş değiliz” deyip, ardından “Gelecek yıl seçim yılı, 2011 yılının ilk yarısında daha fazla harcamayı plânlayabiliriz” cümlesi. “seçim ekonomisi”nin açık ikrarı.

Bakan’ın, “Bir tek dikenli konu var, o da carî işlemler açığı” itirafı, ta Wall Street Journal’de haber verilen “ithalatın hızlanmasına karşı ihracattaki büyümenin sınırlı kalmasıyla cari açığın Türkiye’yi tehdit ettiği” uyarıyı te’yid etmekte.

Doğrusu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), savaş yıllarını hatırlatan ekonomik daralmanın, rekor işsizlik ve sanayi üretiminin durma noktasına gelmesiyle ihracatta büyük düşüş olduğu, ithalatın 100 milyar doları aştığı, cari açığın üstünde borçlanma yapıldığı tesbiti, ekonomi karnesinin kırıklarla dolu olduğunu açığa çıkarmakta.

Bu süreçte hükûmetin ekonomiden sorumlu eski Bakanı’nın “AKP hükûmeti, ekonomide dünyanın en başarısız hükûmeti” değerlendirmesi ile Maliye eski Bakanı’nın bildik üslubuyla “Kriz herhalde Başbakan’ı teğet geçti” istihzası çarpıcı…

Bu arada, Türkiye’de son on yılın ekonomik politikalarının en büyük mağdurlarını, çiftçiler, emekliler, memur, esnaf, işsizler gibi geniş halk kitleleri oluştururken, Başbakan ve bakanlarının ekonomiyi hep 2001 kriziyle mukayese ederek, “Türkiye’nin 2007 krizini teğet geçtiği” yorumlarını boşa çıkarmakta...

Bundandır ki, Başbakan’ın ve ilgili bakanların, ekonomiyi hep kriz dönemleriyle kıyası, rakamlarla çarpıtıp saptıran siyasî söylemin ötesinde bir anlam ifâde etmiyor…

15.12.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.12.2010) - Türkiye’nin malî sicili

  (12.12.2010) - Devletin denetlenmesi daraltılıyor

  (10.12.2010) - Denetim mekanizmasını ıskat…

  (08.12.2010) - Ve “yolsuzluk” ifşaatı…

  (07.12.2010) - “Katile katil demek…”

  (06.12.2010) - Ankara, neden tutuk ve çekingen?

  (04.12.2010) - “Amerikan belgeleri”yle ABD’nin PKK’ya desteği... (3)

  (03.12.2010) - “Amerikan belgeleri”yle ABD’nin PKK’ya desteği... (2)

  (02.12.2010) - “Amerikan belgeleri”yle ABD’nin PKK’ya desteği... (1)

  (01.12.2010) - “Wikileaks belgeleri”nde gizli kirli savaş…(2)


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.