"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasinin netlik ayarı

Ahmet BATTAL
29 Şubat 2020, Cumartesi 00:03
Demokrasinin net ve sahih tatbik edilebilmesi için önce demokrasinin netlik ayarını yapmak gerekiyor.

Şöyle:

1. Demokrasi evvelâ sandıktır yani oybirliği mümkün değilse oyçokluğu ile yetinilir. Ama bu “çoğunluk ne derse o olur” demek değildir. Zira demokrasi çoğunlukçuluk değildir. Çoğunluğa azınlığı yeme hakkını vermez. Bunu sağlayan ise insan haklarına saygılı bir demokratik rejim ve bir hukuk devleti kurmaktır. 

2. Demokrasi çoğulculuktur. Fikirlerin ve tavırların bir arada yaşayabilmesidir. Azınlığın muhalefet etme hakkı ve çoğunluğu elde edip iktidar olma imkânı demokrasinin olmazsa olmazıdır.  Bu yüzden denilir ki “demokraside iktidarın meşrûiyetinin kaynağı muhalefetin meşrûiyetidir”. 

3. Demokrasi hoşgörüdür. Farklılıklara tahammüldür. Çok seslilik ve çok kültürlülüktür. Devlet toplum tabakalarını ve fertleri fikirde ve yaşayışta birbirine ya da başkalarına benzemeye zorlamaz. 

4. Demokrasi fikir hürriyetidir. Bu sebeple ideolojik devlet isteyen aslında demokrasiyi istemiyor demektir. 

5. Demokraside devlet hizmetkârdır. Hizmetkârın verimli olması asıldır. 

Sosyal demokrasinin gereği olarak devlet büyük olabilir. Ya da liberal demokrasinin gereği olarak devlet küçük de olabilir. İki halde de devletin hantal olmaması gerekir. 

Bunlar tamam. Ama… 

Bilelim ki Türkiye’ye demokrasiyi ancak gerçek Demokratlar getirecek. Lâkin her demokratım diyene de inanacak değiliz.

O halde önce Demokratların netlik ayarını yapmak lâzım. 

Esasen Demokratların “mazide yaptıkları” onların “istikbalde yapacaklarının” teminatıdır”. 

Demokratım diyenlerin demokrat olup olmadığını ölçecek ölçek belli ve yukarıda saydık. Bu ölçek bağımsız eksperlerin elinde olmalı ki doğru bir netlik ayarı yapabilsin. 

O eksperler Yeni Asya okuyucularıdır. Zira elli yıllık mazisiyle Yeni Asya tartışmasız biçimde bu ülkenin Demokrat siyasetçilerinin yöncüsüdür, öncüsüdür, kolcusudur, destekçisidir, ikazcısıdır ve ayarcısıdır.  

Zira Yeni Asya siyasetten ve tüm siyasetçilerden bağımsızdır. Vatan için ve milletin dünyası ve ahireti için en doğrusunun ne olacağını hesap eder, ona göre yazar, çizer. 

O halde Demokratların netlik ayarını yapmak da Yeni Asya okuyucularının işidir.   

İşte

Kemalist ve demokrat olunmaz. İkisi zıttır. 

Devrimci ve demokrat olunmaz. Bunlar da zıttır. Milliyetçi ve demokrat da olunmaz. 

Ama “dindar demokrat” olunur. İkisi zıt değil uyumludur. Bunu göstermek de siz okuyucuların işidir.

Okunma Sayısı: 1959
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    29.2.2020 18:54:05

    Bence gayet demokratik bir çözümleme olmuş.Ahmet (hocamız) ağabeyimiz;gerçekten demokrat olmanın ya da kimlerin demokrat olup,kimlerin olamayacağını iyi formüle etmiş.Bundan iyisi can sağlığı.

  • erhan

    29.2.2020 10:43:03

    cemaatlere saygısı olan ama herhangi bir cemaat mensubu olmayan bir olarak, sizleri, henüz yeni tanıyorum. yazılarınızı hiç kaçırmamaya gayret ediyorum. inanıyorum, Hak, Hukuk, Adaletten asla ayrılmayacaksınız. eminim, amacınız para ve sahte alkış olsaydı şimdi oluk oluk bu imkanlardan yararlanıyor olurdunuz. Allah sizlerden razı olsun.

  • HÜSEYİN İLHAN

    29.2.2020 07:13:26

    Allah razı olsun hocam.Sabah sabah içtimai dersimizi yapmış olduk.Rabbim bu hizmet dairesinde bizleri muhafaza etsin.Rabbim bizleri iman-kur'an,hak,hukuk ve adalet yolunda daim etsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı