"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SMART hedef

Ahmet Cemil Çökren
29 Haziran 2022, Çarşamba
İş ile ilgili katıldığım bir seminerde SMART hedeften bahsedildi. Size de faydası olabilir diye paylaşıyorum.

S.M.A.R.T., Spesific (Net) Measurable (Ölçülebilir) Achievable (Ulaşılabilir) Relevant (İlgili) Time-Bound (Zaman Sınırlı) baş harflerinden oluşan bir hedefe ulaşma taktiğidir. 

Hedeflerimizi bazen çok alâkasız, uçuk, ulaşılamaz veya ütopik koyuyoruz. Bu sefer hedefe hiç ulaşmıyor ve maalesef ilerleme kaydedemiyoruz. 

SMART, hedefi daha ulaşılır hale getirmek için bir yöntem. Kısaca şöyle;

Spesific yani net bir hedefin olsun. Osmanlıca öğrenmek, kilo vermek vs.

Measurable; yani ölçülebilir bir hedefin olsun. Başlangıç seviye Osmanlıca öğrenmek, 5 kilo vermek gibi. 

Achievable; yani ulaşılabilir bir hedefin olsun. Mesela: “Osmanlıca öğrenmek, diyet yapmak ya da yurt dışında dil öğrenmek için maddî durumun nasıl?”

Relevant; yani ilgili alakalı bir hedefin olsun. Mesela Osmanlıca öğrenmeyi ne kadar istiyorsun? Ne işine yarayacak? Gerçekten gerekli mi? Ya da kilo vermekteki asıl hedefin ne? Bir nevi, “Şevk unsurun nedir?”

Time-Bound; yani hedefinde bir zaman aralığı olsun. “3 ayda Osmanlıca öğreneceğim.”, “1 ayda 5 kilo vereceğim.”

Şimdi bu bilgiler ışığında SMART hedefle ilgili örnekler yapalım. 

“3 ay içinde Sözler kitabını bitirip anlamaya çalışacağım. İmanımı arttıracağım ve bu benim ahiretim için çok önemlidir.”

“6 ay içinde sağlıklı beslenerek 10 kilo vereceğim çünkü kandaki yağ değerlerim yüksek. Genetiğimde de kalp hastalığı var. Dikkat etmem lazım.”

SMART olmayan hedefler ise; “Çok iyi ingilizce öğreneceğim.”, “25 kilo vereceğim.”, “Hafız olacağım.”

Hedeflerinizi kısa (1-3 ay) orta (6-18 ay) ve uzun (2-5 yıl) vadeli olarak düzenleyin. 

Bediüzzaman Hazretleri, “İşte ey tenbel nefsim! Beş vakit namazı kılmak, yedi kebairi terketmek; ne kadar az ve rahat ve hafiftir. Neticesi, meyvesi, faidesi ne kadar çok, mühim ve büyük olduğunu; aklın varsa, bozulmamış ise anlarsın” der. (7. Söz) Ayrıca namaz kılmıyor isek, ilk etapta farzlardan başlayarak hedefimizi kısa tutarak rahatça hedefe ulaşabiliriz. 

“Bediüzzaman, Barla’da ikamet ederken talebelerine Risale okumaları konusunda nasihatte bulunur. Lâkin köy hayatının ve işlerin fırsat vermediğini gerekçe göstererek okuyamayacaklarını anlatan talebesiyle nihayet pazarlığa dönüşür. Üstadın da ısrarla kazandırmak istediği bir davranış biçimi var. Her gün on sahife okumalarını ister, onlar okuyamayacaklarını söyler. Dokuz, sekiz derken hiç okuma fırsatlarının olmayacağını anlatırlar. Pazarlık uzun sürmez ve Üstadlarının “Günde hiç olmazsa Risaleyi ellerine alıp, rastgele açıp ve tekrar kapatma” teklifini sevinçle kabul ederler.” (Mehmet Çetin, Yeni Asya, 26 Mart 2016) 

Burada Bedüzzaman Hazretleri’nin, köy halkının ulaşılabilir hedefini nasıl koyduğunu görmekteyiz. 

Bu sıcak yaz günlerinde günlük, haftalık, aylık okuma planı yaparak hedeflerinize ulaşmanın o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Günde 1 sayfa da olsa okuyalım. İnşallah.

Okunma Sayısı: 2468
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet Cemil Çökren

    29.6.2022 21:20:03

    Peygamberimiz (a.s.) şöyle buyurur: “Allah katında amellerin en sevimlisi az da olsa devamlı olanıdır.” (Buhari, İman, 32) Yani hedefimizi az olup gerçekleşirse amelimiz en sevimli amel olacakmış.

  • Ahmet Çimen

    29.6.2022 13:14:11

    Bu yazı vesilesiyle bir pencere açıldı hayal dünyama. Herşeyi eleştirmek yerine birşeyde sen yap. Yani karanlığa sövmek yerine bir mum yak. İş yerlerimde öğrendiğim bazı bilgiler ışığında yazı yazmayı deneyeğim.

  • Mehmet Çetin

    29.6.2022 10:06:31

    Maşaallah fesübhanallah... Bu yaz için kendime dedim ki " Muhakemat'ı defalarca okuyarak inşaallah anlayacağım.", diye karar aldım ve şimdi üçüncü turdayım. İlk ikisini düz okudum. Üçüncüsünü tefekkür ederek, araştırarak okuyorum. Sonrakini düz, daha sonrakini tekrar araştırma ve tefekkürlü ve bir daha düz olarak hedef planlaması yapmıştım. Meğer siz bunu kaleme dökmüşünüz, tebrikler.

  • Cenk Çalık

    29.6.2022 01:37:41

    Allah razı olsun Ahmet ağabey. Hedeflerle ilgili çok veciz bir makale olmuş. Yazınızı okuyunca çoğu hedeflerin aslında hedef kriterlerine uymadığını müşahede ettim. Bu kriterler yerine getirelemeyince o hedeflere ulaşmak da mümkün olmuyor. Nereye gittiğini bilmezsen oraya ulaştığını da bilemezsin diye bir cümleyi tahattur ettim. Evet, hedeflerin bizi nerete götürdüğünü bilmeliyiz. Risale-i Nur örneklemeleri de harika bir finale vesile olmuş. Bu sıcak yaz günlerinde nefsimizi ikna için gayet makul misaller. Çok teşekkür ederiz. Daha sık yazmanız dileğiyle. Baki selamlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı