"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ey hocalar; dualarınıza şuur katınız!

Ali FERŞADOĞLU
29 Kasım 2023, Çarşamba
Eskiden beri ve bilhassa bu günlerde, hocalarımız şöyle dua ediyor: “Allah’ım devletimize, milletimize zeval verme, onları sen koru! Milletçe birlik, beraberlik, ittifak, dayanışma, yardımlaşma şuuru ver. Düşmanlarımızı kahreyle!”

Ancak kendimize sormamız gereken sual şu: “Gerçek duâ yapabiliyor muyuz?” Ne demek gerçek duâ? Çoğu duâlarımızda işlerimizi Allah’a havale edip, biz tenbellik gaflet döşeğinde mi uyuyoruz? “Allah’ım bana şunu ver! Allah’ım bizi kurtar! Allah’ım, düşmanlarımızı kahret!” Ne var ki, sözlü duâmızı fiilî duâmız desteklemiyor! 

Halbuki, dualarımıza ilim, irfan, aşk ve şevk ile okuma şuuru katmalıyız! Zira, insanın önemi duâsı nisbetindedir: “Eğer duânız olmasa ne ehemmiyetiniz var?”1 mealindeki âyet bunu ifade eder. 

Evet, duâ, kulluğun ruhu ve özü, Allah’a imanın tezahürüdür. Duâ eden bilir ki, sonsuz bir “ilim, irade ve kudret sahibi” Rahman, Rahim, Ganiy, Mucib-i mutlak bir Zat vardır ki, her şeyin dizgini O’nun elinde, maddî-manevî bütün hazinelerin anahtarı O’nun yanındadır. Yalnız O’na kulluk eder, yalnız O’dan istemeliyiz. Çünkü, bu “âleme ilim ve duâ vâsıtasıyla tekemmül etmek” için gönderildik.2

Bu, Allah’ın tabiata koyduğu tekvini şeriata, fıtrat kanunlarına uymaktır. Ve bu tür dua ekseriya kabul edilir. Ki, duâmıza katran sürüp, şuur katmak mecburiyetindeyiz! Rivayet edilir ki, çöl insanının herşeyi olan devesi için yaşlı kadının, “Ya Rabbi, devemin sırtındaki yaraları iyileştir!” diye duâ ettiğini işiten Peygamberimiz (asm), “Duânın üzerine katran sür!” buyurmuş. Yani, devenin sırtına o zamanın ilacı katranı sür!  

“Allah’ım düşmanlarımızı kahr u perişan eyle!” deyip kenarda bekleyemeyiz. Bu gerçek duâ değil, tevekkül de değil. Kur’ân’da, mealen, “Düşmanlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet hazırlayın…”3 buyurulur. O halde, “Allah’ım, aşk ve şevkle okuma şuuru ver; kütüphaneye, laburatuvara girmeyi nasip eyle. Bize Kur’an’ı okuyacak, anlayacak iz’an ver! Allah’ım düşmanlarımızı durduracak akıl, şuur, ilim, teknolojik bilgiyi kazanacak imkân güç, feraset ver!” diye duâ etmeli. 

Ey hocalar! Cemaat elinizde kitap görsün, dilinizde ilim, okumayla ilgili hitap duysun! 

Dipnotlar:

1-Furkan Sûresi, 25:77.; 2-Sözler, Enst./inter., s. 285.; 3-Enfal Sûresi, 8/60.

Okunma Sayısı: 1881
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    29.11.2023 17:19:25

    Ey hocalar! Cemaat elinizde kitap görsün, dilinizde ilim, okumayla ilgili hitap duysun! Öyle hoca kaldımı?!. 🤔🤔Kaleminize sağlık.

  • Cenk Çalık

    29.11.2023 10:00:51

    Çok önemli bir nokta. Sözlü dua aksiyonla desteklenmeli. Oturduğumuz yerden, nefsimizin emrinde, tembellik döşeğinde bir yere varamadığımızı şu an ki halimiz ziyadesiyle gösteriyor...

  • sinan yeşiltepe

    29.11.2023 01:07:33

    dua müminin silahıdır hadisi var.zaten böyle bir şuurla kasveti dağıtmak mümkün.kudreti her şeye yeten bir allaha inanmış mümün.sana vekil olarak allah yeter ayeti işte bu bahisle ilgili.kanaat tükenmez bir hazinedir hadisinde var kendi haline şükretmek.bu şükürle her hazineye malik olur insan.çünkü sırların sırrına ermektir hakka intisab.duayla varılır en yüksek makama hakkın dostluğunu kazanmakla ancak.bu insanın şiaarı olmalı kainatın hakkına tecavüz etmemek için.ibadetle sınanır insan ihanet noktasında insan onun için.ibadetki doğru yolun tek umdesidir insan olma makamında.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı