"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Hikmet-i hükümeti” biliyoruz artık

Ali FERŞADOĞLU
12 Şubat 2020, Çarşamba
“Hükümetin işine karışmayacağız. Zirâ, hikmet-i hükümeti bilmiyoruz.” 1 sözünün muhatabının okuma-yazma bilmeyen, bilenlerin de bir gazete bile okumayan 40 bin hamallara yönelik olduğunu biliyoruz.

Artık biz, Risale-i Nur’un dersiyle ve talimiyle 

Şöyle ki: En büyük bir müçtehid, en büyük bir müceddid ve en büyük bir müfessir olarak Bediüzzaman, İslâm ilimleri literatüründeki bütün ilimlerin kelime ve mefhumlarını kullanarak hakikatlerini izah ve ispat eder.

Risale-i Nur, herşeyi Esma-i Hüsna endeksli anlatarak bize dünya, hatta ukba çapında bir ilim ve feraset kazandırır. Rab, Hakim, Muktesit, Rezzak, Sani’, vs. gibi isimler penceresinden terbiye, idare, yönetim, içtimaî/sosyal, siyasî ekonomik basiret…

Öte yandan, “Risale-i Nur, sadece iman dersi değil, içtimaî ders de verir... Risale-i Nur, şu zamanın ihtiyaçlarına uygun bir ilâçtır… Risale-i Nur, İslâmiyet ve vatan zararına her türlü (felsefî, içtimaî, siyasî) cereyana karşı koyar… Risale-i Nur, herkese ihtiyacı olanı vermek esastır...” 2

Bediüzzaman, Münâzarât isimli eseri için şöyle der: “Elhâsıl, şu kitap, tarafımdan cevap, onların cânibinden suâl etmek vazifesiyle mükelleftir. Hem de siyâset tabiblerine, teşhis-i illete (siyaset doktorlarına hastalığı teşhise) dâir hizmet ile muvazzaftır.” 3

Ki, Münâzarât’ın mevzuları, hürriyet, (ilim ve fikir hürriyeti),

Meşveret (Al-i İmrân, 159., Şûrâ, 38’inci âyetleri emirleri gereğince Nur cemaatinde istişare ve şer’i meşveret esastır.)                     

Meşrûtiyet/demokrasinin İslâmiyete dayanması,

Hiç kimsenin başkasının günahını, suçunu yüklenmemesi, suçun şahsiliğinin esas olması,

İşin ehline verilmesi,

Tevekkül, kanaat, çalışma, ücrette adalet,

Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenlerin durumu,

Hıristiyan ve Yahudilerin dost edinilmemesi,

Eğitimin, ilmî gelişme ve yeni şartlara göre yapılanması,

Müslümanların içinde bulunduğu “cehalet, ihtilâf ve zaruret’e karşı marifet, sanat ve ittifakın” 5 esasları gibi, direkt imanla ilgili olan “yüksek İslâm siyaseti” ve “hikmet-i hükümeti” bize öğretir.

Dolayısıyla “Hikmet-i hükümeti” biliyoruz artık!..

Dipnotlar:

1- Divan-ı Harb-i Örfî, Yeni Asya Neşriyat, s. 23. 2- Hizmet Rehberi, s. 24, 22, 53, 54, 110. 3- Bediüzzaman, Münâzarât, s. 20. 4- Hizmet Rehberi, s. 175. 5- Münâzarât, Yeni Asya Neşriyat, Aralık 2007, s. 8-9.

Okunma Sayısı: 1965
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ramazan ÇALIŞAN

    12.2.2020 13:40:49

    Ali bey, Risale-i Nur, herşeyi Esma-i Hüsna endeksli anlatarak bize dünya, hatta ukba çapında bir ilim ve feraset kazandırır. Diyorsunuz.Bende geçen günlerde,Ŕisale-i nur bize esmayı talim ettiriyor,bu nedenle risaleleri hakkıyla okuyup anlayan bir kişi Hz Ali'nin perdeyi gayb kalksa imanımda ziyadeleşme olmayacaktır. dediği o noktayı yakalar diye bir söz etmiştim.Sonradanda hadimi aşan bir sözmü ettim diye düşündum.Ne dersiniz?saygılarımla.

  • Adem uçar

    12.2.2020 12:11:20

    Bazı müslümanlar da şu ayetler yahudi ler hakkındadır bizi bağlamaz dediler. Ama kitaba yazılmış olmasının hikmetini unuttular.

  • Mürsel

    12.2.2020 08:04:10

    Hükümetin işine karışmayacağız. Zirâ, hikmet-i hükümeti bilmiyoruz.” 1 sözünün muhatabının okuma-yazma bilmeyen, bilenlerin de bir gazete bile okumayan 40 bin hamallara yönelik olduğunu biliyoruz. 112 sene önceki okumaz yazmaz hamal myız hamal mısınız hamalllar mı?..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı