"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanoğlu dünyayı zehirliyor

Ali FERŞADOĞLU
31 Mart 2020, Salı
Koronavirus ülkemiz için de ciddiyet kazandığı son bir ayda, Bediüzzaman’ın şu direktifi çerçevesinde bilhassa tıp camiasının karantina dahil tedbir tekliflerini her vesile ile-yazılı, sözlü-nazara verdik:

“Esbabı tamamen ihmal ve terk etmek iyi değildir. Çünkü, o zaman Cenab-ı Hakk’ın hikmet ve meşietiyle kâinatta vaz edilen nizama karşı bir temerrüd çıkar. 1 

Ancak, evhamın paranoya derecesinde tahrik edilmesine ve insanların abartılı rakam ve uygulamalarla korkutulmasının da uygun olmadığını dile getirdik.

Âcizane okumalarımız, gözlemlerimiz, araştırmalarımız ve analizimiz bize şu soruları sordurttu:

Koronavirus, özellikle korku damarlarını tahrik etmek için mi böylesine dehşetli bir tahşidat yapılıyor? İnsanların nerede ise yüzde 90’nın “çok sinsi ve hızlı yayılan, dehşet ölümcül” diye abartılarak ülkütülmesinin arkasında başka bir sebep olabilir miydi? Koronavirusten daha korkunç ve daha çok ölümcül hastalıklar dururken 162 ülkeye fiilen de korku pompalanmasının başka sebepleri ne olabilir?

Bunları, müzakere, mütalâa ve fikir alış verişine katkıda bulunmak gayesiyle sizinle paylaşıyoruz. Tabiî ki, koronavirusun tıbbî, teknik değil, psiko-sosyal boyutunu ele almaya çalışacağız. Aksi halde bu, cehaletini alenen ilân etmek, haddini aşmak olurdu!  

Önce geçmiş senelerin haberlerini hatırlayalım:

Ozon tabakası yırtıldı! Eylül 2015’te yapılan ölçümlerde, ozon tabakasındaki deliğin 2000’dekine kıyasla 4 milyon kilometrekare ufaldığı gözlemlendi. Ama, yeterli değil!..

Küresel ısınma, sera etkisiyle dünyanın iklimi değişti. Sel, tayfun, kuraklık vs., gibi afatlar sık sık yaşanır oldu.

Hava kirliliği bilhassa Çin’deki bazı eyaletlerde hayatı yaşanmaz hâle getirdi.

Bediüzzaman, meselenin bu boyutuna şöyle işaret eder: “Beşerin fesadı dahi Azrail gibi Arz’ın kalbine kadar pençesini sokup Arz’ı imatesine işarettir. Demek beşer, bir taraftan Arz’ın şifası için bir ilâç iken, diğer taraftan ölümünü intac eden bir zehirdir.”2

Dipnotlar:

1- İşaratü’l-İ’caz,  s. 28.

2- İşaratü’l-İ’caz, s. 251.

Okunma Sayısı: 1672
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    31.3.2020 16:02:01

    Rabbimiz temiz bir dünya yaratmış bizler için.Ama biz;illa da kirli olacak,kirli kalacak düşüncesiyle hareket etmekteyiz.Bozmak kolay,yapmak ise zordur.Bozguncu değil de,yapıcı olmayı denersek eğer,dünya tertemiz kalacak ve yeni nesiller;geçmiş nesilleri her zaman hayırla yâd edecektir.Virüs bile;insanoğlunun ihmâlkârlığı ve vurdumduymazlığı sonucu ortaya çıkmıyor mu?İnsanlar hep bozar,yıkar,kirletir ve sonrasını da hiç düşünmez,hesaba katmaz.Biz kirletiyoruz,Rabbimiz temizliyor.Ama bunun hesabı da ağır olacaktır,unutmayalım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı