"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur, maddî-mânevî ilimler harmanıdır (1)

Ali FERŞADOĞLU
06 Aralık 2019, Cuma
Risâle-i Nur; Kur’ân ve hadîsin bahsettiği bütün ilim dallarında söz sahibi olarak onları nazara verir. Tefsir, hadîs, kelâm, fıkıh, tasavvuf, ahlâk, psikoloji (ruhiyat), sosyoloji (içtimaîyat) vs.

Ki, imân ilmi en yüksek ve en dakik/ince bir ilimdir. Mârifetullah (Allah’ı bütün isim, sıfatları ve kâinattaki yansımalarıyla bilmek) ise, en geniş ve nûrânî/aydınlık, parlak bir bilgidir. 

“Ahkâm-ı İslâmiye”, dendiğinde şunu anlamalıyız: En ehemmiyetli ve çeşitli ilimler bütünüdür. 1 Yani, İslâm ilimleri, iman ilmi adı altında harmalanarak verilir.

Şeriat-ı İslâmiye bütünü, aklî belgeler üzerine tesis edilmiştir. Bu şeriat, esas ilimlerin hayatî noktalarını tamamıyla içine alan ilimler ve fenlerden özetlenmiştir. Evet,

● Tehzibü’r-ruh/ruhu kusurlardan temizleyip süsleme;

● Riyazetü’l-kalb/kalb terbiyesi, terbiyetü’l-vicdan/vicdan terbiyesi,

●  Tedbirü’l-cesed/bedenin ihtiyaçlarını karşılama, sağlıklı yaşama kuralları,

●  Tedvirü’l-menzil/ev idaresi, ev ekonomisi, vs.

●  Siyasetü’l-medeniye/yöneticilik,

● Nizamatü’l-âlem/dünya düzeni, milletler arası hukuk,

●  Muamelat/günlük işler,

●  Adab-ı içtimaîye/toplum hayatına dair kurallar, vesaire vesaire gibi ilimler ve fenlerin ihtiva ettikleri esasatın fihristesi/listesi, İslâm şeriatıdır. 2

Risâle-i Nur; İslâm şeriatının çağdaş yorumu; Kur’ân ve Sünnetin mu’cize-i mâneviyesi, bir tefsiri olduğuna göre; onun bahsettiği bütün ilim ve fenleri yansıtması gerekir. Nitekim, incelendiğinde, imân esasları, yâni, “fıkhü’l-ekber”, ibâdetler, ahlâk, muâmelât/beşerî münâsebetler, içtimâî ve siyasî ölçüler, hizmet stratejisi gibi hususların da yer aldığı görülür.

Risâle-i Nur, bir hikâye, bir roman, bir konuda bilgi veren basit bir eser değildir. Her ilimde, her meselede söz sahibi muazzam bir külliyattır. Ki, Bediüzzaman’ın şu sözü de, bu tezimizi te’yid eder:

Risâle-i Nur bütün ilimlere câmidir. 3 Yâni, fen ve sosyol ilimler dahil, Kur’ân’ın bahsettiği bütün İslâm ilimlerini kapsar. Fıkıh da bir ilimler içindedir. Öyle ise, Risâle-i Nur, onu da ihtivâ eder/kapsar.

Sayılı âlimlerden merhûm Ali Ulvi Kurucu Hoca, bu hususta şöyle der: Müslüman ırkımıza Risale-i Nur Külliyatı gibi muazzam bir îman ve irfan kütüphanesini hediye eden, gönüller üzerinde mukaddes bir Nur müessesesi kuran mümtaz ve müstesna zatın kudret-i ilmiyesi hakkında tafsilata girişmek, öğle vakti, güneşi tarif etmek kadar fuzûli bir iştir. Nur Risaleleri, Kur’ân-ı Kerîm’in Nur deryasından alınan berrak katreler ve hidayet güneşinden süzülen billûr hüzmelerdir. 4                                                                                                                 

 -Devamı yarın-

Dipnotlar:

1- Sözler, s. 375. 2- İşârâtü’l-İ’câz, s. 166. 3- Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 4. Tarihçe-i Hayatı, s. 18.

Okunma Sayısı: 1492
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı