"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şiir, şair ve nefis terbiyesi

Ali FERŞADOĞLU
28 Ekim 2017, Cumartesi
“Şiir; kelimelerle çizilen bir resim”;1

“Mûsıkînin prensipleriyle dikilmiş ve duygularımıza giydirilmiş süslü bir elbise”;

“Zihnimizde uyanan fikirlerin, derûnumuzda canlanan duygular, heyecanlar, arzular, emellerin manzûm bir şekilde ifâdesi”, şeklinde tarif edilir.

Bediüzzaman’a göre şiir; kıymetli, şirin bir ifâde vasıtasıdır. Fakat, şiirde hayâl hükmettiği için hakikate karışır ve gerçeklerin sûretini değiştirir. Bâzân, hakikat biribirine geçer.2

Şiirin işi; küçük ve sönük hakikatleri büyük ve parlak hayallerle süslendirip beğendirmektir.3

Onu güzel gösteren ise, içindeki hayalin hakikate bir derece benzemesidir... 4

Herbir hayalde ise bir hakikat danesi bulunması şarttır... 5

Müsbet/pozitif duygu, meşrû düşüncelerin mahsûlü şiir güzel; olumsuz/negatif, gayr-ı meşrûların ise, çirkindir. Peygamberimiz (asm) bu hakikati, “Şiirin bir kısmında hikmet vardır”6 sözüyle veciz bir şekilde ifâde eder.

Şiirin malzemelerini hayal toplar; duygular yoğurur. Düşünceler kalbte kıvamını bulur ve dimağdan/zihinden akarlar.

Şiirin hizmetkârı hayaldir. Şayet kalb sağlam, akıl hikmet dairesinde ise ve nefs-i emmâre/kötülükleri isteyen nefis terbiye edilmişse; İlâhî, melekî ilhamlara mazhar olunur. Eğer kalb bozuk ise; ilhamlar şeytandan, habis ruhlardan gelecektir.

Şiir, hakka/gerçeğe hizmet; insanın ulvî hislerine hitap eder; pozitif, müsbet hareketlere, iyiye, güzele, akıl ve zekâ ile yoğrulmuş yiğitliğe; millî, edebî, ahlâkî duygulara yöneltirse tam bir san’attır. Asr-ı Saadette, Hassan bin Sabit, Abdullah bin Revaha (ra) gibi şair sahabeler; şiirle İslâm’a hizmet eden şairlerden olduğunu da hatırlatalım.

Her insana potansiyel olarak ifâde kabiliyeti verilmiştir. Şairler, kabiliyetlerini şiir yönünde teksif etmişlerdir. Fakat, kimi zaman, hissettiklerini, duygularını kelimelere dökemezler; dökseler de onu şiirin ölçüsünde söyleyemezler.

Kimi şairler, cesedi elbiseye göre yontmuş ve yontmaktadır. Divan şairlerinin eleştirilen yönlerinden birisi de, şiir divanları sıkılsa, elemkârâne feryatlar damlayacağı7 gerçeğidir.

Dipnotlar: 1- Nihad Sami Banarlı, Türkçenin Sırları, Kubbealtı Neşr. s. 88-89. 2- Bediüzzaman Said Nursî, Barla Lâhikâsı, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 178. 3- Bediüzzaman, Sözler, s. 144. 4- Bediüzzaman, Age, s. 80. 5- Bediüzzaman, Muhakemât, s. 90-91. 6- Buharî, Edeb, 90; Tirmizî, Edeb, 69; İbn-i Mâce, Edeb, 41. 7- Bediüzzaman, Sözler, s. 634, 196.

Okunma Sayısı: 1677
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Resul Erkul

    6.5.2024 07:04:47

    BENİM KÖYÜM Baharda şenlenir bağı, bahçesi Kokusu başkadır benim köyümün Unutturur adama gamı, kederi Havası başkadır benim köyümün Akşam olur herkes döner evine Can kurban inan ki benim köyüme Gülabi'nin torunları derler bizlere Özü başkadır benim köyümün Yeşil yeşil meşeleri var dağında Meyve ağaçları çiçek açar bağında Her çeşit otlar yeşerir toprağında Yeşili başkadır benim köyümün Köyümün kenarından akar çayı Kıvrım kıvrım dolanır sular tarlayı Unuttum sanma orda olmayı Dostluğu başkadır benim köyümün Yaz gelince çıkarlar yaylaya Gurbetçiler hasretle döner sılaya Benden selam olsun Aziz Ağa'ya Sevgisi başkadır benim köyümün İbrahim SEVİNDİK

  • Resul Erkul

    6.5.2024 06:53:37

    MEMLEKET İSTERİM Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikâyet ölümden olsun. Cahit Sıtkı TARANCI

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı