"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Günlerin efendisi

Ali Rıza AYDIN
26 Ekim 2023, Perşembe
Allah’ın (cc) yarattığı her şey gibi, her günü de güzeldir; lütfettiği bazı günler özeldir. Bu günler güzel kullanılır, hayırlı işler yapılır; O’nun rızasına uygun ameller işlenirse, insan için, hayr-ı azîm değerdir.

Yeter ki, zararlı zayi edilmesin!

Bazı günler ve o günlerin geceleri, bazılarından fazilet ve sevap cihetiyle farklılık arz ediyor.

Çünkü o Kâinatın Hâlıkı, öyle takdir buyurmuş.

Bu cümleden olarak, pek çoğunuzun da malûmu olduğu üzere, Risale-i Nur’da; “Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar”1 deniyor.

Metinde yer alan konumuzla ilgili kelime, Cuma.

Her hafta, gündüzünü özenle yaşadığımız, fakat bu fakir gibi, hiç farkında olmadığımız; farkında olsak bile, câzibedar dünya hayatının meşgaleleri yüzünden üstünde pek duramadığımız önemli bir hasene, Cuma’ların gecesi.  

Yukarıda da zikredildiği gibi, bu gecelerde; yani, fazilet bakımından -Leyle-i Kadir hariç- diğerlerinden daha üstün olan Cuma gecelerinde işlenecek hayırlı amellerin sevabının, binlerle olduğunu ifade ediyor Bediüzzaman.

Demek feyzinden, bereketinden, sevabından istifade etmek için Cumaların gecelinde ve gündüzlerinde hüşyar olmak; o günleri, gün içindeki o müstesna zaman dilimini fark etmek gerekiyor.

Peygamber Efendimiz (asm), “Güneşin üzerine doğduğu en hayırlı gün Cumadır”2 buyuruyor.

Sa’d bin Übade (ra) rivayet ettiği diğer bir hadis-i şeriflerinde ise Efendimiz (asm), Cuma gününü şöyle tavsif ediyor:

“Allah katında günlerin efendisi Cuma günüdür. O Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de büyüktür. Onda şu beş özellik vardır:

1- Hz. Âdem o günde yaratıldı,

2- O gün Cennetten yeryüzüne indirildi,

3- O gün vefat etti,

4- O günde öyle bir an vardır ki günah veya akrabayla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul, Allah’tan bir şey isterse, Allah mutlaka onu verir,

5- Kıyamet o gün kopacaktır.

Allah’a yakın hiçbir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur; hiçbir rüzgâr, hiçbir dağ ve taş yoktur ki Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.”3

Cuma gününün en mümtaz özelliği, içinde bulunan ve hadis-i şerifte “öyle bir an” diye ifade edilen zaman, kabul / kabul etme manasına gelen “icâbet” anıdır.

Dualarının kabul olduğu ve her haseneye bu kadar çok sevabın yazıldığı bu gizli zamanın, her zaman içinde olması; hatta her zaman olması ihtimaliyle, Cumaları boş geçirmemek; Cenab-ı Hakkın bu büyük ihsanına mazhar olmak için, gayret etmek, ciddi çalışmak gerekir.

Evet, çalışmak gerekir!

Çünkü “Cennet ucuz değil.”4

Dipnotlar:

1- Said Nursî, Şualar, 424.

2- Müslim, Cuma, 18.

3- Camiü-s-Sağîr, 3: 1084 (Buharî, Ahkâm, 16; Müsned, 2: 292).

4- Said Nursî, Mektubat, 456.

Okunma Sayısı: 1851
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı