"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni partiler alternatif mi?

Bilal Said PARLAKOĞLU
15 Ekim 2019, Salı
Türkiye’de halk bir süredir yeni kurulacağı söylenen partileri merak ediyor.

AKP içindeki bozulmanın artması söylemleriyle Babacan ve Davutoğlu iki ayrı partinin kurulacağının sinyallerini vermişlerdi. Sonrasında, Babacan’ın partiden istifası ve Davutoğlu’nun ihracı için çalışmalara başlanması yeni partilerin kurulması söylemini iyice kesinleştirdi.

Yeni kurulacak partilerin politikalarının nasıl şekilleneceğini merak ediliyor. Kesin bir şey söylemek şu aşamada mümkün olmasa da Babacan’ın ANAP tarzında bir oluşum düşündüğü, Davutoğlu’nun ise milli görüş çizgisinde devam etme kararı aldığı ileri sürülüyor.

Yapılan anket araştırmalarına (bkz. Optimar, ANAR, A&G, Piar, ORC) bakıldığında da yeni kurulan partilerin yüzde 8-12 aralığında bir oy potansiyeli olduğu belirtiliyor. Ekonomik krizin etkisiyle Babacan ekibinin bir adım önde olacağı yapılan tahminler arasında.

Kamuoyunda belli bir kesimde yeni partilerden birinin alternatif olabileceği görüşü yaygın. Buna dayanak olarak da Menderes döneminde DP’yi kuran kadronun CHP içinden çıkması ve tarihin tekerrür edebileceği gösteriliyor. Fakat gözardı edilen şey ise Menderes’in durumunun Türk Siyasi Tarihinde bir istisna olduğu ve benzeri bir durumun şimdiye kadar yaşanmadığı. Bu yönüyle AKP içinden ayrılacak bir partinin alternatif bir parti olabilmesi zor görünüyor.

AKP’nin eski teşkilatlarının da bir kısmını alarak kurulacak partilerin AKP reflekslerinden ne kadar kurtulabilecekleri tartışmalı. İP’nin MHP’den koparıp aldığı teşkilatların bir süre sonra partiyi milliyetçi tabana sürükleyip ikinci bir MHP görünümüne büründürdüğü gerçeği gözardı edilmemeli. Eski teşkilat ile yeni parti kurulmaz.

Öte yandan AKP’nin geldiği durum düşünüldüğünde Davutoğlu’nun “milli görüş” vurgusunun ne kadar etkili olacağı da tartışmalı. Hem de ortada SP gibi o geleneği muhafaza eden bir “milli görüş partisi” var iken. Babacan’ın ANAP tarzında kuracağı bir oluşumun da ülke siyaseti için alternatif olmayı başarabilmesi mümkün mü diye düşünmek gerekiyor.

Eğer AKP yerine bir alternatif aranıyorsa yeniden aynı hatalara düşmek ve deneme yanılma yoluyla siyasi tercih yapmak yerine, teşkilat olarak lekelenmemiş, söylem itibariyle yapıcı ve orijinal, ülkenin temel değerleri ile barışık ve halkın içinden gelen bir alternatife yönelmek gerekiyor. Mevcut siyasette böyle bir parti var mı diye soruyorsanız demokrat misyon partisi olan DP’deki son gelişmeleri takip edin derim.

Okunma Sayısı: 1816
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    15.10.2019 07:54:23

    AKP,MHP,SP,BBP İyi Parti bunların tamamının kökeni aynı.Çıkış noktaları aynı.Temel felsefeleri aynıdır.Bunlar Millet partisinin versiyonlarıdır. Hepsi millet üzerinde siyaset yapıyorlar . İsimlerinin farklı oluşu bizi yanıltma sın,şaşırtmasın.Bazen de Elma,armut vişne kirazı karıştırıp önümüze getirip işte meyve diyorlar.Bu vatanda dört ana zihniyet var.Halk partisi,millet par tisi,Demokrat partisi ve İttihad-ı islam partisi zihniyeti.Türkiye'de ne nam al tında kurulursa kurulsun,kurulacak parti bu dört ana zihniyetten biri ola caktır.Dikkat edilmesi gereken nokta ,hangi partinin hangi ana zihniyete mensup olduğunu doğru tespit etmek tir. Bu da temel argüman ve söylemle rine,ve siyasetteki icraatlarına bakıla rak karar verilir.Yoksa afaki,hissi ve tarafgir bir şekilde bu budur,veya şudur demek doğru değildir.Örneğin Mevcüt iktidar partisinin demokrat olduğunu yıllarca iddia edenler oldu.Zaman, onların Demokrat olmadığını, icraat ve fiileriyle ortaya koydu ve ispat etti.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı