"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2 milyar insan doyar

16 Şubat 2018, Cuma
BM’ye göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri kurtarılırsa dünya üzerindeki açlık bitecek. Çünkü dünyada israf edilen 1.3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabiliyor.

Ülkemizde bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yapılan tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen Türkiye’de gıda israfının önüne geçilemiyor. Sadece yıllık 214 milyar liramız değil, aynı zamanda alın terimiz, servetimiz, dahası geleceğimiz heba oluyor. Gıda israfını sıfıra indirmek için okul sıralarından başlayarak ülke genelinde kampanyalar yapılmalı ve kamu spotları oluşturulmalı” dedi. 

EKMEK İSRAFI ÖNLENEREK 2.8 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANDI

Gıda israfının ülkemizde ve dünyada çözülmesi gereken en önemli sorunların başında geldiğinedikkati çeken Palandöken, “Türkiye’de günde 4.9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Oysa dünya üzerinde bir dilim ekmek bulamadığı için açlıktan ölen milyonlarca insan var. Bakanlık tarafından yapılan kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu da ülkemiz için onlarca okul, hastane, köprü ve yol anlamına gelmektedir. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerek” diye konuştu.

DÖRTTE BİRİ KURTARILSA DÜNYADA AÇLIK BİTER

İsrafın hem dinimizde yeri olmadığına hem deekonomiye zarar verdiğine işaret eden Palandöken, “TÜİK verilerine göre, yılda 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atılıyor. Gıda israfının toplam değeri ise Türkiye’de 214 milyar lira, dünyada 800 milyar dolar değerinde. Birleşmiş Milletlere göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri kurtarılırsa dünya üzerindeki açlık bitecek. Çünkü dünyada israf edilen 1.3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabiliyor. Bu yüzden besinleri tüketirken yiyebileceğimiz ölçüde satın almaya özen gösterelim. Okul çağındaki çocuklara israfın ne kadar kötü bir şey olduğunu öğretelim. Dinimizde de yeri olmayan israfı mümkün olduğu kadar en aza indirmek için çaba gösterelim” şeklinde konuştu.

HER ŞEY DAHİL OTELLERDE İSRAF 5 KAT DAHA FAZLA

Türkiye’de israfın büyük bir kısmının herşey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden Palandöken şunları söyledi: “Araştırmalara göre, her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor. Sabah, öğle ve akşam sunulan açık büfelerde turistler her yiyecekten tatmak için tabakları dolduruyor. Ancak alınanların hepsi yenmediği için yiyeceklerin yarısı çöpe dökülüyor. Her şey dahil sistemi, bizim kültürümüze ve geleneklerimize uygun değil.”    

Ankara - Recep Gören

Etiketler: israf
Okunma Sayısı: 2814
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı