"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Antalya'da led ışıkla aydınlatılan serada domates üretildi

16 Ocak 2019, Çarşamba 13:28
Antalya'da Ar-Ge çalışması yapılan bir firmanın bina içinde kurduğu ledle aydınlatılan serada, ilaçsız, doğal ve yüksek verimli domates üretildi.

Antalya'da Ar-Ge çalışması yapılan bir firmanın bina içinde kurduğu ledle aydınlatılan serada, ilaçsız, doğal üretilen domatesten normal seralara göre 20 gün erken verim alındı.

Antalya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 20 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren bir firma, led ışıklarıyla domates yetiştirebilmek için Ar-Ge çalışması gerçekleştirdi.

Bilgisayar ortamında, projede kullanılacak ledlere kadar tüm ayrıntılara ilişkin çalışma yapılarak, firmanın binasının içerisinde 250 metrekarelik alanda sera kuruldu.

Güneş ışığının olmadığı, sadece ledle aydınlatılan seraya 301 kök domates ekildi. Sıcaklığı, ışığı kontrol edilebilen serada, bombus arılarıyla dölleme sağlandı. Normal seralarda 90 günde alınan ürün, ledle aydınlatılan serada 70 günde elde edildi.

Normalde metrekareden 25-30 kilogram ürün elde edilirken, ledli serada metrekareden 60 kilogram ürün alınması hedefleniyor.

Söz konusu çalışmanın sonuçlarının derlenerek, projeyi özellikle güneş ışınlarının az olduğu kuzey yarım küredeki ülkelerin uygulaması amaçlanıyor. Geliştirilen çalışma sayesinde güneş ışığı olmadan, doğal olmayan ortamda doğal domates üretimi gerçekleştirilebilecek.

Fiberli Led ve Fiberoptik Aydınlatma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şentürk, gelecekte güneş ışığı olmadan bitki yetiştirmenin zorunlu hale geleceğini söyledi.

"Normal seralarda 90 günde olgunlaşan ürünü biz 70 günde aldık. Süreyi 20 gün kısaltmış olduk. Metrekareden de 60 kilogram domates üretmeyi hedefliyoruz. Şu an bunu başardık. Böyle bir faydamız oldu. Zaten amacımız da verimi ikiye katlamaktı." diyen Şentürk, ısıyı, ışığı ve suyu kontrol ederek, kendi iklimlerini oluşturduklarını anlattı.

Fidecilerin de bu sistemi kullanabileceğini belirten Şentürk, "Normal seradaki domatesten hiçbir farkı yok, lezzeti, aroması aynı. Biz daha hızlı yetiştirip, daha verimli hale getiriyoruz. Özellikle kış aylarında domatesin yetiştirilemediği dönemlerde üretim yaparak, fiyatın düşmesini sağlayabiliriz. Işığı kontrol ederek daha hızlı yetişmesini sağlıyoruz." dedi.

 

AA

Okunma Sayısı: 3080
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı