"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avro Bölgesi 24,1 milyar avro ticaret fazlası verdi

16 Aralık 2015, Çarşamba 13:50
Avro Bölgesi'nde dış ticaret fazlası, ekim ayında beklentileri aşarak 24,1 milyar avro oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 1 artarak 181,1 milyar avroya çıkarken, ithalat değişmeyerek 157 milyar avro olarak belirlendi. Böylece, Bölge’de ekim ayı dış ticaret fazlası, 21,4 milyar avroluk piyasa beklentisini aşarak 24,1 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın ekim ayında ise Avro Bölgesi 22,4 milyar avro dış ticaret fazlası vermişti. 

Ekim ayında Avro Bölgesi içi ticaret ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artarak 150,1 milyar avroya yükseldi. 

Ocak-ekim aylarını kapsayan dönemde para birliğinin ihracatı önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artarak 1 trilyon 699,7 milyar avroya, ithalatı da yüzde 2 artarak 1 trilyon 499,9 milyar avroya yükseldi. Söz konusu dönemde Avro Bölgesi’nde dış ticaret fazlası 199,7 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

28 üyeden oluşan Avrupa Birliği’nin (AB) ihracatı ise ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2 azalarak 154 milyar avroya geriledi. Söz konusu dönemde AB’nin ithalatı neredeyse değişmeyerek 150,8 milyar avro oldu. AB’nin dış ticaret fazlası geçen yılın ekim ayında 6 milyar avro iken bu yılın ekim ayında 3,2 milyar avro olarak tespit edildi.

Bu yılın ocak-ekim döneminde AB’nin ihracatı, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5’lik artışla 1 trilyon 485 milyar avroya, ithalat da yüzde 2’lik artışla 1 trilyon 446 milyar avroya yükseldi. AB geçen yılın ocak-ekim döneminde 7,7 milyar avro dış ticaret açığı verirken, bu yılın aynı döneminde 39 milyar avro dış ticaret fazlası verdi. 

Türkiye AB’nin ihracatında 3. sırada

Ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre AB'nin ihracatını en fazla artırdığı ülkeler yüzde 21’le ABD, yüzde 12 ile  Güney Kore ve yüzde 10’la Hindistan şeklinde sıralandı. 

AB’nin aynı dönemde ithalatını en fazla artırdığı ülkeler ise yüzde 20 ile ABD, yüzde 16 ile Çin ve yüzde 12 ile Türkiye oldu.

Birliğin söz konusu dönemde Türkiye’ye ihracatının yüzde 8 ve Türkiye’den ithalatının yüzde 12 artması dikkati çekti.

AB'nin bu dönemde Rusya'yla dış ticareti ise önemli oranda daraldı. Birliğin Rusya'ya ihracatı yüzde 30, Rusya'dan ithalatı yüzde 26 azaldı.

AA

Okunma Sayısı: 1155
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı