"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çalışanların üçte biri asgari ücret ve altı gelire sahip

30 Ağustos 2016, Salı 16:22
Asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkması 1 Ocak 2016 itibarıyla yürürlüğe girmişti.

Türkiye’de çalışan nüfusun yaklaşık üçte birinin asgari ücret ve altında gelire sahip olması nedeniyle Merkez Bankası zammı düşük gelirliler için “pozitif gelir şoku” olarak tanımladı.

Keza, 2005-2015 döneminde brüt reel asgari ücrette yıllık ortalama artış yüzde 1 iken, 2016 yılı başındaki artış oranı yüzde 22 oldu. Merkez Bankası, çalışmada diğer konjonktürel ve iktisadi faktörlerin elimine edilmesi adına Kasım 2015-Şubat 2016 tarihlerini baz alan 4 aylık bir gözlem penceresi oluşturdu ve aylık kredi akımlarını gelir gruplarına göre ayrıştırdı ve aylık bazda yüzde 10 ila 15’lik artış sonucuna ulaştı.

Kredi kullanımı arttı

Asgari ücretlilerin yılbaşında aldığı 300 liralık zammın, düşük gelirlilerin aldığı tüketici kredilerinde aylık bazda yüzde 15 artışa yol açtığı saptandı. Habertürk’ün haberine göre, yılın başında asgari ücretlilerin aldığı net ücretin bin TL’den bin 300 TL’ye çıkmasıyla yaşanan gelir artışı tüketici kredilerine gitti. Merkez Bankası’nın çalışmasına göre, asgari ücretlinin gelir artışı düşük gelir grubunun kullandığı tüketici kredilerinde aylık yüzde 10 ila yüzde 15 artışa yol açtı. Çalışmada artış “sınırlı ama anlamlı” olarak değerlendirilirken, bu artışın özellikle ihtiyaç kredilerinden kaynaklandığı vurgulandı.

Okunma Sayısı: 3505
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı