"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyarbakır'da kuraklık musibeti: 500 ton karpuz kurudu!

19 Eylül 2017, Salı 10:53
Diyarbakır'dan gelerek Muş Ovası'nda karpuz eken çiftçiler, kuraklık musibetiyle karşılaştı.

Üreticiler, bir yıllık emekleri olduğunu belirtip masraflarını bile çıkaramadıklarını söyledi.

Muş- Erzurum karayolu üzerinde ekim yapan üreticinin karpuzları kuraklık nedeniyle tarlada kurudu. Üreticilerden Veysel Aktaş, kuruyan karpuzları hayvanlara yem olarak verdiklerini anlattı.

Diyarbakır'dan gelerek Muş'ta karpuz ekimi yapan çiftçilerden Sinan Deniz, 140 dekar alanda, kilosu 7 bin lira olan tohum ektiğini bildirdi.

Karpuzların kuraklık nedeniyle içten kuruduğuna işaret eden Sinan Deniz, ilkbahar ayında ekilen karpuz fidelerinin normal büyüklüğe ulaştığını hatırlattı.

Karpuzun tarlada iken kuruduğunu ve bu yüzden hayak kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Deniz, şöyle konuştu:

"Yaz mevsimi çok kurak geçti. Biz her şeyin yolunda gittiğini sanıyorduk. Ancak karpuz son 1 hafta içinde beyaz kabak rengine dönüştü. Kestiğimizde içinin kuruduğunu gördük ve emeğimizi tarlada bıraktık. 140 dekar alandan 550 ton karpuz almayı hedefliyordum. Sadece 50 ton karpuz sağlam çıktı. Emeğimizi bir kenara koyun, maddi zararım 250 bin lira. Çiftçilere kuraklık nedeniyle devlet yardım etmelidir."

***

Kur'an-ı Hakim'deki ''mahsulattan biraz eksiklik'' imtihanı ve musibeti...

Söz konusu hasar ve zayiat, bu noktada Bakara Suresi'ndeki önemli ayet-i kerimeyi hatırlattı.

Kainatın Sahibi olan Cenab-ı Hakk, mülkünde dilediği gibi tasarruf ederek bizleri 'mahsulattan biraz eksiklik' ifadesiyle, Kur'an-ı Hakiminde de vurguladığı imtihana tabi tutmaktadır. 

''Vallahi Biz sizleri elbette biraz korku ile, açlık ile mallardan, canlardan, mahsulattan biraz eksiklik ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele.'' Bakara Suresi-155

Hakim olan ve her icraatında hikmetli işler yapan Cenab-ı Hakk'a tevekkül ederek, sabırla bu musibeti karşılamak ve tedbir noktasında daha hassas davranarak ve daha kapsamlı önlemler alarak, tarımsal faaliyetlerin en güzel şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir. Bu musibetin acısını hafifletme yönüyle ilgili olarakda yetkililere düzeşn sorumlulukların yerine getirilmesi ise çiftçilerin öncelikli beklentileri arasında bulunmaktadır.

***

Okumak için tıklayınız:

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi 'musibetler' için ne diyor?

DHA

Etiketler: diyarbakır, karpuz
Okunma Sayısı: 2916
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • seyfettin

    19.9.2017 12:11:08

    kardeşim bu karpuzlar kurumadı kuruttunuz iç piyasaya vermediniz karpuzlar tarlada kaldı kimi kandırıyorsunuz şimdi batı ilerliyor neden adamlarda hile yok adamalar doğru çalışıyor bz bir ürün üretsek alıcı bulamıyoruz devlet yanımızda yok çaresiz kalıyoruz bu karpuzlar avrupada olsaydı tarlada kalırmıydı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı