"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Enflasyon hala büyük dert

05 Mart 2019, Salı 01:28
ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI. BİR AY ÖNCEKİNE GÖRE ŞUBAT AYINDA ENFLASYON GERİLERKEN, VATANDAŞIN VE ÜRETİCİNİN ENFLASYON SIKINTISI SÜRÜYOR.

ÜRETİCİ ENFLASYONLA MÜCADELEDE SIKINTILI

TÜFE:19.67-ÜFE: 29.59

TÜİK verilerine göre TÜFE’de yıllık enflasyon Ocak’taki yüzde 20.35 düzeyinden yüzde 19.67’ye geriledi. ÜFE’de de yıllık enflasyon yüzde 29.59 olarak gerçekleşti. Bu sonuçla yıllık enflasyon 5 ay sonra ilk kez yüzde 20'nin altına inmiş oldu. Şubat ayında fiyatı en çok artan gıda ürünü marul oldu.

Gıda yine zam şampiyonu

Yıllık bazda bakıldığında en fazla artış yüzde 29,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Onu yüzde 28,08 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 27,59 ile ev eşyası, yüzde 20,43 ile eğlence ve kültür izledi. Uzmanlar tanzim satışların enflasyona çare olmadığı görüşünde.

***

Enflasyon hâlâ büyük dert

TÜİK Şubat ayı enflasyonunu açıkladı. TÜFE, Şubat’ta bir önceki aya göre %0.16, bir önceki yılın aralık ayına göre %1.23, bir önceki yılın aynı ayına göre %19.67 ve on iki aylık ortalamalara göre %17.93 arttı.

 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 0,16, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,09 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,67, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29,59 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,93, yurt içi üretici fiyatları yüzde 29,97 arttı. Geçen yılın aralık ayına göre de tüketici fiyatları yüzde 1,23, yurt içi üretici fiyatları yüzde 0,55 yükseldi. TÜFE, Şubat’ta Ocak ayına göre yüzde 0,16, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,67 artış kaydetti. Yİ-ÜFE ise Ocak’a göre yüzde 0,09, Şubat 2018’e kıyasla da yüzde 29,59 artış olarak belirlendi.

‘Tanzim satışlar çare olmadı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, “Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalıştıkları tanzim satışlar enflasyona çare olmadı.” görüşünü savundu. Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın perakendecilere yaptığı baskı ve tehdide karşın, enflasyonun yıllık bazda yüzde 19,67 olduğunu belirtti. Erdoğdu, “Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalıştıkları tanzim satışlar enflasyona çare olmadı. Yaş sebze ve meyvede yıllık enflasyon yıllık yüzde 59,7. Zaten vatandaş cebine bakınca gerçek enflasyonun ne olduğunun farkında.” değerlendirmesinde bulundu.

‘İstanbul ve Ankara’da fiyatları düşürmeye yetmedi’

Gıda enflasyonunu aşağıya çekmek için uygulanan tanzim satışlar, ilgili göstergelere göre İstanbul ve Ankara’da gıda fiyatlarını düşürmeye yetmedi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 1 arttığını açıkladı. Tanzim satışlarının uygulandığı bir diğer şehir olan İstanbul’da da İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Şubat’ta gıda enflasyonu önceki aya göre yüzde 1,45 artış kaydetti. Türk-İş’in Ankara’daki Şubat ayına ilişkin gıda fiyatları ile ilgili değerlendirmesinde Ankara’da uygulanan tanzim satışların yaş meyve sebzede artış hızını düşürdüğü, bununla birlikte mutfak harcamasını olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi.

***

‘Hedeflenen düzeyde seyrediyor’

Ankara ve İstanbul’da göstergeler gıda fiyatlarında artış ivmesinin sürdüğünü gösterirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sahadan gelen verilerin hedeflenen düzeyde gittiğini söyledi.  Albayrak, İstanbul’da AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ardından düzenlenen basın toplantısında “Şubat ayının da açıklanacak enflasyonla birlikte, hem para hem mali politikaların uyumu ile bağlı olarak sahadan aldığımız bilgiler ışığında hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde çok net sinyaller alıyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Ardahan’da düzenlediği mitingde tanzim satışlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim vatandaşlarım simsarların elinden alındı. Fiyatlar tanzim satışlarda yüzde 50 düştü, daha da düşüyor. Eğer fiyatlar yerine gelirse sahadan çekiliriz ama fiyatlar yerine gelmez de hâlâ böyle devam ederse biz daha da farklı adımlar atacağız” diye konuştu.

Dolar, enflasyon sonrası yükselişte

Dolar/TL, beklentinin altında kalan şubat enflasyonu sonrası TCBM’nin erken faiz indirimine gidebileceği endişesiyle yükselişe geçti. Dün sabah enflasyon verisinden hemen önce 5.3840’ta yer alan kur, veri sonrası ilk tepkide 5.3720 seviyesine gevşedi. Daha sonra fiyatlamalar üzerinde etkili olan erken faiz indirimi beklentisiyle kur 5.3960’da yer aldı. Euro/TL 6.1280’den alıcı buldu. Dünya gazetesinin aktardığına göre, ‘İyi’ enflasyon sonuçları yılın başlarında da kuru yukarı taşımış, daha sonra TCMB’nin sıkı duruş söylemleriyle bu beklenti fiyatlamalardan çıkmıştı.

 

 

 

 

Etiketler: enflasyon, zam
Okunma Sayısı: 1722
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ihsan

    5.3.2019 11:22:06

    tek rakama inecek inşaallah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı