"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Euro ve Dolar 20 yıl sonra eşitlendi

12 Temmuz 2022, Salı 13:52
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'da faiz oranları ile ekonomik büyüme arasındaki farkın açıldığı bir dönemde euro para birimi 20 yıl sonra dolara eşitlendi. Euronun son dönemde değer kaybetmesinin arkasındaki nedenlerden biri Rus gazının Avrupa pazarına erişiminin tamamen kesilmesi riski.

Yatırımcılar, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 14 değer kazanan ve 'güvenli liman' olarak gördükleri doları tercih etti.

Amerikan finansal hizmetler şirketi Wells Fargo uzmanları, geçtiğimiz haftalarda yaptığı analizde, eşitlenmenin bir ay içinde gerçekleşmesini beklediklerini açıklamıştı.

Son yılların en düşük seviyesine gerileyen euro, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını sert şekilde sıkılaştırarak faiz oranlarını Avrupa'daki düzeyin bir hayli üstüne yükseltmesi üzerine dolar karşısında değer kaybetmeye başlamıştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) stratejistlerinden Erik Nelson'a göre Fed'in hareketi ECB'nin daha az artış yanlısı bir yaklaşım izlemesi sebebiyle euro üzerinde baskı yaratıyor. 

ABD'deki ekonomik büyümenin euro bölgesindekine göre daha güçlü olması da altta yatan sebeplerden biri.

Geçtiğimiz haftalarda Bloomberg'e konuşan Nelson "ABD Doları'nın gücüne geri dönüşü beklediğimizden daha hızlı oldu" demişti.

Euronews Türkçe

Etiketler: Euro, Dolar
Okunma Sayısı: 1122
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı