"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fındık üreticilerine önemli hatırlatma

29 Temmuz 2015, Çarşamba 13:03
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, fındık hasadında 16 yaş ve altındaki çocukların çalıştırılmayacağını, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre her çocuk için 208 TL idari para cezası kesileceğini duyurdu.

2015 yılı yeni mahsul fındıkların rekoltesinin 600 bin tonun altında gözüktüğünü belirten Gülal yaptığı açıklamada, ”Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve Fındık Üreticileri Birliği olarak 2015 yılı fındık rekoltesi çalışmasında herhangi bir kurumla çalışma yapmadık. Neden yapmadık? Hiçbir birim çalışmalarda bizden herhangi bir görüş sormadı. Fındık rekolte çalışması içerisinde fındık üreticileri birliklerinin yer almayışı tabi ki; rekolte tahminlerinin açıklandığı bu günlerde, hiçbir tahminin tarafımızdan ve çiftçilerimizden doğru olmadığı görülmektedir. Görünmekte ve inandırıcı olmamaktadır. 19 Mayıs Fındık Üreticileri Birliği olarak, 6 tarım danışmanımız olmakla beraber, aynı zamanda 3 danışmanımız TARSİM eksperi olarak görev yapmaktadır. Personelimizden her hangi birini ya da bu çalışmalar içerisinde yer almaları talep edilmemiştir. Bazı rekolte tahmin yapanlar geçmiş yıllardan çiftçilerimiz tarafından emanet olarak ihracatçılara bırakılan fındıklarının satılmış olup, ancak kağıt üzerinden 20 bin ton fındık var diye 2015 fındık rekoltesi içerisine eklenmiş görülmektedir. Bizim kendi içerimizde yaptığımız çalışmalar neticesinde, 2015 yılı fındık rekoltesinin 600 bin tonun altında gerçekleşeceğini ön görmekteyiz. Sebepleri ise; Mayıs ayının aşırı sıcak geçmesinden dolayı yüksek kesimlerde, 2014 yılında gerçekleşen don olayından dolayı hasar gören fındık filizlerinin uçlarında filiz güvesi olmuştur. Haziran ayının yağışlı ve rutubetli geçmesinden dolayı fındıklarda küf oluşmuş tur. Bu sebepten dolayı, yüksek oranda içi dolmamış boş fındık miktarı rekoltede yüzde 20’lik gibi düşüş gösterecektir."

Fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi adına fındık hasadında 16 yaş ve altındaki çocuklar çalıştırılmayacağını da vurgulayan Gülal, "16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre her çocuk için 208 TL idari para cezası kesilecek. 2015 yılı fındık hasadında çalışacak olan işçilerin asgari ücreti 3’e ayırmamız gerekmektedir. Birincisi konaklaması ve giderleri çiftçi tarafından çalıştırılan işçinin günlük çalışma yevmiyesi 50 TL’den, ikincisi dışarıdan gelip öğle yemeği çiftçi tarafından verilen işçinin günlük yevmiyesi 55 TL, üçüncüsü çiftçiye yük olmadan çalışan işçinin yevmiyesi 60 TL ödenecek. Fındık hasat döneminin coğrafyanın geniş olmasından dolayı çiftçinin fındık bahçesindeki fındıkların dörtte birinin dalından dökülmeye başladığı görüldüğünde fındık hasadının başlaması doğru olandır. 22 Temmuz tarihinde yapmış olduğumuz açıklamada, bazı ajanslar tarafından 2015 yılı fındık rekoltesi geçtiğimiz yılın 2 katı kadar olacak ifadesi kullanılmıştır. Bu ifadeler bize ait değildir. Biz, 2015 yılı olarak 600 bin tonun üzerinde bir üretim olmadığını açıkça görmekteyiz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Etiketler: fındık, çocuk işçi
Okunma Sayısı: 1868
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı