"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geçen yılın zam şampiyonuydu, şimdi maliyetine bile satılamıyor

25 Şubat 2016, Perşembe 12:54
Geçen yıl bir ara fiyatı 5 liraya kadar yükselerek ülke gündemine oturan patates, bugünlerde Nevşehir’deki tabii depolarda maliyetine alıcı bekliyor.

Nevşehir'de 35-40 kuruşa giden patates, Kayseri ve Sivas’ta ise 60-70 kuruştan alıcı buluyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, şehirdeki doğal soğuk hava depolarında saklanan patatesin şu anki fiyatının maliyeti civarında olan 35-40 kuruşa satıldığını söyledi. Nevşehir’deki patateslerin fiyatının bu şekilde olduğunu kaydeden Altınışık, Kayseri ve Sivas’taki yeni üretim patateslerin ise biraz daha parlak ve yeni ekim olduğu için 60-70 kuruş arasında alıcı bulabildiğini ifade etti. 

Ziraat Odası olarak patates için yaptıkları hesaplamada ortalama 38-40 kuruş gibi bir maliyet çıkardıklarını anlatan Altınışık “Üründe maliyeti gübre, mazot, elektrik gibi temel girdiler artırıyor. Gübrede KDV yüzde 1’e indirildi. Mazot ve elektrikteki yüksek girdilerden dolayı 38-40 kuruş gibi bir maliyet çıkıyor. Ama Ziraat Odası Genel Başkanlığı aracılığı ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaptığımız öneriyle, mazot ve elektrikten de katma değerin kaldırılarak çiftçinin maliyetinin düşmesini beklediğimizi ilettik.” dedi.

Nevşehir ve Niğdeli çiftçilerin toplamda 1 milyon 200 bin ton patates ürettiğini belirten Altınışık, bunun neredeyse yüzde 50-60’ının satıldığını ifade etti. 

Patatesin sıkıntılı bir şekilde satılmasındaki etkenlerden birinin de 81 ilin 68’inde ekiminin yapılması olduğunu kaydeden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı, sözlerini şöyle devam etti: Patatesin bölgesi yok. Bitlis’te bile ekiliyor. Türkiye’de 81 ilin 68’inde patates ekilebiliyor. Çok ekim olduğu için, dışarıya da ihracat yapılmayınca ürün bolluğu yaşanıyor. Patateste ihracat olsa fiyatı 80 kuruş civarına çıkabilir diye düşünüyoruz. Ama iç piyasada bu kadar patatesin tüketilmesi biraz zor.”

Okunma Sayısı: 1407
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı